Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η καραντίνα από ιατρική σκοπιά


Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της εντεινόμενης λήψης περιοριστικών μέτρων στη χώρα, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση της κυβέρνησης για απαγόρευση των μετακινήσεων όλων των κατοίκων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
 Εύκολα θα αναλογιστεί κανείς ότι τέτοια μέτρα είναι, αν μη τι άλλο, αναγκαία απέναντι σε έναν τόσο «ύπουλο» και «επιθετικό» εχθρό. 

Ειδικά αν σκεφτεί ότι όλα σχεδόν τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει η κυβέρνηση και οι επιστημονικοί της φορείς είναι τέτοιας φύσεως (καραντίνα, περιορισμοί στις συναθροίσεις, περιορισμοί στα ταξίδια, περιορισμοί στις μετακινήσεις κ.λπ.)...
Ωστόσο το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Αρκούν τα τόσα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους ώστε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια πανδημία; Δικαιολογούνται από ιατρικής σκοπιάς;

Να ξεκαθαρίσουμε: Τα όποια μέτρα ατομικής προστασίας και τα όποια περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του ιού είναι αποσπασματικά και ως εκ τούτου εν μέρει αποτελεσματικά. Το σίγουρο είναι πως από μόνα τους δεν αρκούν. Αν δεν αναλάβουν η κυβέρνηση και το κράτος τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία τότε θα θρηνήσουμε πολλά θύματα από ανθρώπους που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας κερδοσκοπούν ανενόχλητα ακόμα και τώρα


  Πηγή: Associated Press

«Θα στηριχτούμε στις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (...) Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας...».
Aυτά ανέφερε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα, στις 19 Μάρτη.

Η ένταξη των ιδιωτικών κλινικών στον κρατικό σχεδιασμό έπρεπε ήδη να είχε γίνει. Καθώς επίσης αυτό που έπρεπε να είχε ήδη γίνει ήταν η άμεση προμήθεια όλων των νοσοκομείων με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αποφυγή ενδο-νοσοκομειακής μετάδοσης του ιού και σε νοσηλευόμενους και σε προσωπικό.

Δυστυχώς η καθημερινότητα απέχει ακόμα από τα αυτονόητα. Μέχρι και πριν λίγες μέρες, στα ιδιωτικά νοσοκομεία διενεργούνταν κανονικά μη επείγοντα χειρουργεία, αφού η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη την αναστολή των δημόσιων νοσοκομείων βρήκε τρόπο να πλουτίσει.

Υπάρχουν ακραία παραδείγματα, π.χ. σε μεγάλη κλινική την περασμένη βδομάδα έγιναν πάνω από δέκα αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις!

Σε κάποιες κλινικές, τα κανονικά χειρουργεία «βαφτίζονται» επείγοντα (π.χ. αντί για λίπωμα, απόστημα), αψηφώντας στο όνομα του κέρδους και τις εκκλήσεις του προσωπικού και τις ελλείψεις της αιμοδοσίας, βάζοντας σε κίνδυνο σε περίπτωση επιπλοκών και τη ζωή των ασθενών.

Στέλνει δημόσιους υπαλλήλους στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία!


Εργαζόμενους του Δημοσίου στο «στόμα του λύκου», στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, θέλει να στείλει η κυβέρνηση για να στηρίξει τα σχέδια της ΕΕ, δείχνοντας μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει την εμπλοκή για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
 Συγκεκριμένα, έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του ΥΠΕΣ, που απευθύνεται σε όλα τα υπουργεία, όλες τις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές και όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του, με τίτλο «Ανακοίνωση προκήρυξης θέσεων σε Αποστολή EUCAP SAHEL MALI» (αποστολή της ΕΕ στη χώρα αυτή της Αφρικής εκπαιδεύει και «συμβουλεύει» τα ντόπια Σώματα Ασφαλείας) αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (το αρμόδιο όργανο της ΕΕ), προκήρυξε θέσεις στην αποστολή, «οι οποίες θα πληρωθούν με απόσπαση στελεχών εθνικών Διοικήσεων των κρατών - μελών (seconded) και σε ορισμένες περιπτώσεις, εναλλακτικά, με σύναψη σύμβασης (contracted)». Αντίστοιχη προκήρυξη έγινε και για την πλήρωση θέσεων με δημόσιους υπαλλήλους στην αποστολή της ΕΕ «EUAΜ CAR» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που θα αναπτυχθεί έως τα τέλη της άνοιξης φέτος, με στόχο να «συμβουλεύει» τα ντόπια Σώματα Ασφαλείας. Στο μεταξύ, είναι τόσο ...ήσυχες οι περιοχές που στέλνουν τον κόσμο να πάει για δουλειά ώστε η ίδια η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης γράφει π.χ. στα σχετικά έγγραφα ότι κάθε υπάλληλος που θα αποσπαστεί εκεί «πρέπει» οπωσδήποτε να έχει μαζί προστατευτικό κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο! Ως προθεσμία υποβολής αιτήσεων μπήκε και στις δύο περιπτώσεις η περασμένη Τρίτη, 24/3.


Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα την επέκταση της λεγόμενης εντολής έτερης ευρωενωσιακής αποστολής στο Μάλι, της EUTM Mali, ώστε πέρα από «εκπαίδευση» να παρέχει και «στρατιωτική βοήθεια» («military assistance») στο στρατιωτικό σχήμα «G5 Sahel Joint Force» και τους εθνικούς στρατούς των χωρών που συγκροτούν την κοινή αυτή δύναμη μέσω «στρατιωτικών συμβούλων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης» (military advice, training and mentoring), σε μια περιοχή που φλέγεται από επεμβάσεις και συγκρούσεις.
 Η προσπάθεια αποστολής πολιτικού προσωπικού στην περιοχή «κουμπώνει» στις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης προς τη Γαλλία ότι εξετάζει το «αίτημα» που υπέβαλε ο Πρόεδρός της Εμ. Μακρόν στον Κυρ. Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Παρίσι, για αποστολή και μάχιμου τμήματος στο Μάλι, με τον υπουργό Αμυνας σε πρόσφατη απάντησή του στη Βουλή να αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για όλα τα ενδεχόμενα.

Τέλος, να καταγραφεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει εργαζόμενους του Δημοσίου σε ζώνη πυρός στο εξωτερικό. Οπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» το Φλεβάρη, αντίστοιχες προκηρύξεις θέσεων διακινούσε τότε το ΥΠΕΣ για κάλυψη θέσεων στις αντίστοιχες αποστολές της ΕΕ σε Λιβύη και Ιράκ.

Ριζοσπάστης  Πέμπτη 26 Μάρτη 2020