Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Περί «Αλκίμων» (Ένα ντοκουμέντο της Χούντας)






Από  Ατέχνως

 
Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

Η πρώτη εμφάνιση των Αλκίμων γίνεται την Άνοιξη του 1932. Ήταν μια οργάνωση, που την είχε δημιουργήσει η Εθνικιστική Ένωση Ελλάς, σαν αντίπαλο δέος για τους κομμουνιστές της ΟΚΝΕ στην δεκαετία του 1930. Οι Άλκιμοι, έδρασαν με παραστρατιωτική μορφή, λαμπαδηφορίες, παρελάσεις στην Θεσσαλονίκη μέχρι και το 1936. Τότε, διαλύθηκαν από τον Μεταξά, αφού αυτός σχημάτισε την ΕΟΝ, την μοναδική στα χρόνια του,  νόμιμη οργάνωση, για τη Νεολαία.

Στη συνέχεια έχουμε την αναγνώριση τους, δικαστικά, το 1948. Μεταξύ των σκοπών είναι και η «στρατιωτική προπαίδευσις των νέων» Η στολή που φορούσαν οι Άλκιμοι έμοιαζε πολύ με τη στολή της ΕΟΝ του δικτάτορα Μεταξά.

 Απ’ το 1967 και μετά, η Χούντα ήθελε μια νεολαιίστικη οργάνωση που θα έκανε προπαγάνδα υπέρ της στρατιωτικής δικτατορίας. Έτσι λοιπόν επέλεξαν τους Άλκιμους για να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους και τους χρηματοδότησαν με μεγάλα ποσά. Παράλληλα, τοποθέτησαν ως οργανωτικό υπεύθυνο στους Άλκιμους τον Κωνσταντίνο Πλεύρη που ήταν άτομο της εμπιστοσύνης τους.

Το σώμα των Αλκίμων, διατηρήθηκε με άλλη βεβαίως διοίκηση και μετά την πτώση της χούντας. Τον Μάρτιο του 1976, με απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, διατάχθηκε η διάλυσή του.

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Στην τελευταία συνεδρίαση της βουλής, όλα τα κόμματα συζητούσαν την περίπτωση να μην εφαρμοσθεί ο νέος νόμος για την μεγάλη περικοπή των συντάξεων (που πρόκειται να εφαρμοσθεί τον προσεχή Ιανουάριο).


Εκτός από το ΚΚΕ το οποίο κατέθεσε τροπολογία για την μη εφαρμογή του (πράγμα αναμενόμενο), αντίστοιχη τροπολογία κατέθεσε και η ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση νόμου!

Ακόμα και ο Γάλλος επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος μίλησε στην Ελληνική βουλή, υπαινίχθηκε την δυνατότητα να μην εφαρμοσθεί η παραπάνω αντιλαϊκή διάταξη.


Αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, έτσι χωρίς λόγο. 

«Ψαλιδίζονται» οι παροχές - Πληθαίνουν οι «υποχρεώσεις» των ανέργων


Το «"πρόσωπο" του κράτους προς τους ανέργους»: Ως τέτοιο παρουσιάζει τον ΟΑΕΔ η διοικήτριά του, Μαρία Καραμεσίνη, περιγράφοντας στην ιστοσελίδα του Οργανισμού το ρόλο, τις «προκλήσεις» και τα σχέδια «αναδιοργάνωσης» που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
 Τα επιδόματα - ψίχουλα που χορηγούνται σε ένα ελάχιστο ποσοστό των ανέργων, τα «προγράμματα απασχόλησης» που περιλαμβάνουν κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης για τους «ωφελούμενους», προσφέροντας πάμφθηνη εργατική δύναμη και άλλα «κίνητρα» στις επιχειρήσεις, αλλά και οι αυξανόμενες «υποχρεώσεις» των εγγεγραμμένων στα μητρώα του Οργανισμού, είναι όψεις του «προσώπου» της αντιλαϊκής πολιτικής που αντικρίζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι. Ενός «προσώπου» που γίνεται όλο και πιο αποκρουστικό με τις προωθούμενες «αναδιοργανώσεις», στα πρότυπα των πιο «προωθημένων» αντεργατικών πρακτικών στις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες της ΕΕ.

Επιδόματα - ψίχουλα και μόνο σε μια χούφτα ανέργων
 
Με εντελώς ανεπαρκή ψίχουλα, που περιορίζονται σε μόλις 360 ευρώ το μήνα, επιδοτεί ο ΟΑΕΔ τους ανέργους που καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα, το επίδομα για τους εργαζόμενους που δούλευαν με πλήρη απασχόληση πριν βρεθούν στην ανεργία αντιστοιχεί στο 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Ετσι, η τεράστια μείωση του κατώτερου μισθού και ημερομισθίου, που νομοθετήθηκε το 2012 και παραμένει σε ισχύ, συμπαρέσυρε το μηνιαίο επίδομα ανεργίας προς τα κάτω, σε αυτά τα επίπεδα. Το ποσό του επιδόματος προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε παιδί της οικογένειας του ανέργου.