Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Πανελλαδική στάση εργασίας στο εμπόριο και τις υπηρεσίες

 

Αν μπορείτε, διαδόστε το. Τα μέσα προπαγάνδας που διαθέτουμε είναι πολύ μικρά, και η κινήτοποίηση αυτή πολύ σημαντική, τόσο σαν φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε σήμερα, όσο και σαν παρακαταθήκη για το μέλλον.
Η κατάσταση στον χώρο του εμπορίου-υπηρεσιών είναι λίγο πολύ γνωστή από παλιά. Η διασπορά των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, η πολυδιάσπαση, η πληθώρα εργοδοτικών σωματείων, και η παντώς καιρού στάση της πλειοψηφείας της ομοσπονδίας που αυτή την στιγμή παζαρεύουν μειώσεις μισθών μέχρι και 15% με την εργοδοσία, έχουν καταστήσει τον χώρο πρωτοπορειακό πειραματόζωο για κάθε είδους αντεργατική πολιτική, όπως τα ελαστικά ωράρια, η εκ περιτροπής, η Κυριακάτικη, η απλήρωτη εργασία, η κατά βούληση καταπάτηση ρεπό και υπερωριών κ.α., εδώ και χρόνια. Αφού με το PSI λεηλατήθηκε και το επικουρικό μας ταμείο, αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη κατάργηση κάθε συλλογικής σύμβασης που προωθείται με την κατά κόρον σύναψη ατομικών συμβάσεων.*
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι στον χώρο του εμπορίου- υπηρεσιών αποφασίσαμε να σηκώσουμε κεφάλι και να αντιδράσουμε μέσα από τα ταξικά μας σωματεία, προκειμένου να ακυρώσουμε την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών μας συμβάσεων και δικαιωμάτων στην πράξη.
Μία πρώτη κίνηση σε αυτήν την κατεύθηνση, είναι η κύρηξη πανελαδικής τετράωρης στάσης εργασίας, για το Σάββατο 26/5/2012 και από την έναρξη της βάρδυας.

Έξι φόροι μετά τις εκλογές

Επιδρομή έξι έκτακτων φόρων και εισφορών θα υπάρξει αμέσως
 
μετά την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, προκειμένου να καλυφθούν οι υστερήσεις στο σκέλος των εσόδων και να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζανιάς, γνωρίζει ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος έχει «παγώσει» το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να εγείρονται ήδη ερωτηματικά για το κατά πόσο θα καταστεί εφικτό να καλυφθούν το επόμενο διάστημα οι αποκλίσεις.