Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Άδειο

 

«Το 2023 το ισοζύγιο των ΟΤΑ (...) εκτιμάται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 318 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης ελλείμματος 148 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ίδιου έτους (...) Το 2024 το ισοζύγιο των ΟΤΑ προβλέπεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 288 εκατ. ευρώ (...) Παράλληλα, ενισχύεται περαιτέρω η επενδυτική δραστηριότητα των ΟΤΑ με τη συνεχιζόμενη ωρίμανση των έργων του επενδυτικού προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης" και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης». Αυτά γράφονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Κοινώς, το «ταμείο» δήμων και Περιφερειών προβλέπεται την επόμενη χρονιά να είναι ακόμα πιο άδειο για τον λαό, δίνοντας «σήμα εφόρμησης» με νέα και παλιά χαράτσια, «ανταποδοτικότητα» παντού και ακόμα πιο σφιχτή μεζούρα «κόστους - οφέλους» σε αναγκαία έργα και υποδομές. Από την άλλη, το ταμείο επιχειρηματικών ομίλων, μετόχων και μεγαλοεργολάβων προβλέπεται να φουσκώσει κι άλλο με την «επενδυτική δραστηριότητα» των ΟΤΑ, που με βάση τον νέο κατάπτυστο νόμο της κυβέρνησης θα τους μοιράζει «αβέρτα» πακέτα και προγράμματα. Μπροστά στις εκλογές της Κυριακής, ο καθένας καταλαβαίνει ότι εμπόδιο σε αυτόν τον σχεδιασμό δεν μπορεί να είναι οι εκλεκτοί των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους και είναι έτοιμοι να βάλουν ακόμα μεγαλύτερες πλάτες, αλλά όσοι πάνε κόντρα στον σχεδιασμό του κεφαλαίου και απαιτούν την κατάργηση της «ανταποδοτικότητας» και της επιχειρηματικής δράσης των δήμων, την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την απόδοση όλων των κλεμμένων με τους μνημονιακούς νόμους. Και αυτοί βρίσκονται μόνο στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης»!

«Η νεολαία του δήμου μας είναι η άμεση προτεραιότητα για εμάς»


Του Αλεξόπουλου Παναγιώτη*  

 


Είναι μία φράση που όλοι οι νέοι του Δήμου Ωραιοκάστρου ακούμε τον τελευταίο καιρό, αποκλειστικά προεκλογικά, από όλους εκείνους τους υποψήφιους δημάρχους που απέδειξαν, είτε με τη στάση τους στη διοίκηση, είτε με τη στάση τους στην «αντιπολίτευση», είτε με την παντελή απουσία τους, ότι η πραγματικότητα απέχει παρα σάγκας.

Οι γενικότητες περί δημιουργίας «Στεκιών νεολαίας» και μέτρων για την ομαδικότητα και την ψυχαγωγία των νέων, η απασχόλησή τους με τις ανησυχίες των νέων μόνο όταν σημειώνονται επεισόδια εγκληματικότητας στο Ωραιόκαστρο, όπως επίσης και οι προσπάθειες για στήριξη των νέων μέσω της τόνωσης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων, δείχνουν τόσο την επαφή, όσο και την επίγνωση των πραγματικών προβλημάτων και ανησυχιών της νεολαίας που έχουν οι υποψήφιοι που πάνε χέρι χέρι με το σύστημα της εκμετάλλευσης και τα κόμματά του.

Ας μας απαντήσουν λοιπόν όλοι αυτοί που προεκλογικά ευαισθητοποιήθηκαν, που ήταν και τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια που:

Η «καλύτερη χώρα» για να μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά...

 

Σε ορισμένες πόλεις της Σουηδίας και συνοικίες της Στοκχόλμης, το να βρει κανείς όπλα και ναρκωτικά, ή να κλείσει ένα «συμβόλαιο θανάτου» επί πληρωμή, είναι ό,τι πιο εύκολο. Στο εμπόριο ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, στον πόλεμο των συμμοριών - ένα φαινόμενο που έχει οξυνθεί σοβαρά εδώ και μια δεκαετία - εμπλέκονται έφηβοι, ακόμη και παιδιά. Ολοένα και μικρότερης ηλικίας παιδιά - μερικά μόλις 10 ετών - στρατολογούνται στο εμπόριο ναρκωτικών και χρησιμοποιούν όπλα, σκοτώνουν και σκοτώνονται σε επιθέσεις «ξεκαθαρίσματος».

Μόνο στην κομητεία της Στοκχόλμης καταγράφηκαν 126 περιστατικά με πυροβολισμούς το 2022, με αποτέλεσμα 28 θανάτους, καθώς και 31 επιθέσεις με εκρηκτικά, από 25 επιθέσεις με εκρηκτικά και 23 θανάτους το 2021. Σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν πέρυσι 388 περιστατικά με πυροβολισμούς και 90 επιθέσεις με εκρηκτικά - δηλαδή κάθε μέρα πάνω από ένα περιστατικό - με αποτέλεσμα 61 θανάτους. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 1/3 σε σχέση με το 2021. Θύματα συχνά είναι περαστικοί και αθώοι. Η Σουηδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών με όπλο στην ΕΕ.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Τους καλεί η αστυνομία σε απολογία επειδή απήργησαν!

 

Αφορμή, η «καταγγελία» ...μαθητή για «στέρηση του δικαιώματος στη μόρφωση» | Συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή στο ΑΤ Ρεθύμνου, όπου σέρνονται οι καθηγητές

 

«Πάτο» δεν έχει, όπως φαίνεται, ο αυταρχικός κατήφορος, αφού με βάση το νομικό πλαίσιο των κυβερνήσεων για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, το κράτος βρίσκει διαρκώς και νέες μεθόδους μπας και καταφέρει να βάλει στον γύψο την πάλη των εργαζομένων.

Χαρακτηριστική είναι η πρωτοφανής κλήση σε «απολογία» τεσσάρων εκπαιδευτικών στο Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου επειδή συμμετείχαν στην απεργία της 21ης Σεπτέμβρη ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα Γεωργιάδη.

Μάλιστα, αφορμή για να συρθούν στο ΑΤ οι εκπαιδευτικοί έγινε η προσφυγή ενός μαθητή Λυκείου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρεθύμνου επειδή τάχα με την απεργία τους «του στέρησαν το δικαίωμα στη γνώση»! Η Εισαγγελία χωρίς να χάσει χρόνο, διαβίβασε την καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου με αποτέλεσμα οι τέσσερις εκπαιδευτικοί να καλούνται σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., για «εξηγήσεις»...

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καταγγέλλει το συγκεκριμένο γεγονός ως προσπάθεια τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων, η οποία δεν πρέπει να περάσει. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας σήμερα στις 7.30 μ.μ., έξω από το Αστυνομικό Τμήμα όπου θα απολογούνται οι εργαζόμενοι, αλλά και όλα τα σωματεία, τις Ενώσεις και την ΟΛΜΕ να εκδώσουν ψηφίσματα συμπαράστασης.

Μπλόκο στους φασίστες με «Λαϊκή Συσπείρωση» πιο δυνατή την Κυριακή!

 

«Ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά»
 

Μαζική παρέμβαση - εξόρμηση χτες για την καταγγελία της τραμπούκικης επίθεσης στον Β. Τομπουλίδη

 


« Ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά». Το σύνθημα αντήχησε χτες βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της μαζικής παρέμβασης - εξόρμησης που πραγματοποιήθηκε για να καταδικαστεί η φασιστική επίθεση που έγινε στον Βασίλη Τομπουλίδη, υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μπροστά στο εκλογικό περίπτερο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, συγκεντρώθηκαν υποψήφιοι και άλλοι εργαζόμενοι και νέοι. Εκεί μίλησε ο Βασίλης Τομπουλίδης και στη συνέχεια ξεκίνησε μια μαζική εξόρμηση στο κέντρο της πόλης, με την ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και προεκλογικό υλικό της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο Β. Τομπουλίδης ανέφερε: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τέτοιες φασιστικές ακραίες πρακτικές από θρασύδειλους ακροδεξιούς φασίστες δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να εμποδίσουν τον λαό να έρθει κοντά στις θέσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και του ΚΚΕ. Ξέρουμε ότι αυτός είναι ο στόχος τους. Δηλώνουμε ακόμα μια φορά ότι η "Λαϊκή Συσπείρωση", και αυτό αποδεικνύεται, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης - όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια - και έξω στις γειτονιές, στα σχολεία, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά.

Τα πραγματικά διλήμματα

 

 

«Ψήφισε για τον τόπο σου, όχι για το κόμμα σου», λέει ο ένας, «ψήφισε για έργα και όχι μόνο λόγια», απαντάει ο άλλος. «Ολοκληρώνουμε το έργο μας, κάνουμε την πόλη μας ευρωπαϊκή», υπερθεματίζει ο τρίτος, «στασιμότητα ή προχωράμε μπροστά;», ρωτάει ο παραδίπλα.

Τέτοια είναι τα διλήμματα με τα οποία οι υποψήφιοι της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή ψήφο λίγα μέτρα πριν από το νήμα των περιφερειακών και τοπικών εκλογών.

Την Κυριακή όμως δεν ψηφίζουμε τον πιο ...Ευρωπαίο, τον πιο όμορφο, τον πιο ιλουστρασιόν ή τον πιο «πετυχημένο», με τα κριτήρια που αυτά τα κόμματα προτάσσουν στη μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Ψηφίζουμε και απαντάμε σε πραγματικά διλήμματα, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, που δεν κρύβει εκπλήξεις για τον λαό, αφού είναι προδιαγεγραμμένη η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα από την κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, των εκλεκτών τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.

Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν πάνω από την κάλπη είναι: