Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Άη Στράτης

 

Το μνημέιο της Κε του ΚΚΕ στον Άη Στράτη 
Το μνημέιο της Κε του ΚΚΕ στον Άη Στράτη

 

Κατά την σημερινή του παρουσία στον Άη Στράτη ο Κ. Μητσοτάκης με δήλωσή του, ανάμεσα σε άλλα, προσδιόρισε το νησί ως «έναν τόπο με βαριά ιστορία, ένα τοπόσημο διχασμού και δοκιμασίας». Προς αποκατάσταση της αλήθειας θυμίζουμε:

Οι πρώτοι πολιτικοί εξόριστοι στάλθηκαν στον Αη Στράτη τη δεκαετία του 1920, σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδρυση του ΚΚΕ (ΣΕΚΕ) και ήταν κατά κύριο λόγο εργάτες και συνδικαλιστικά στελέχη, μέλη και στελέχη του ΚKE. Η δικτατορία του Πάγκαλου αυξάνει τον αριθμό των εξορίστων, ενώ ο Βενιζέλος με το «Ιδιώνυμο» θεσμοθετεί τις εξορίες. Στη δικτατορία του Μεταξά (1936), οι πολιτικοί εξόριστοι στον Αη Στράτη ξεπερνούν τους 250. Παραδίδονται στους ναζί από τις ελληνικές αρχές και παρά την προσπάθεια εξόντωσής τους με «όπλο» την πείνα, στις 17 Ιούνη του 1943, με καΐκι του ΕΛΑΝ (Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό) οι εξόριστοι περνούν στην Ελεύθερη Ελλάδα.

«ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ» Οταν το ξεχείλωμα του ωραρίου και η ένταση της εκμετάλλευσης βαφτίζονται «δικαίωμα»


Της μόδας έχει γίνει τους τελευταίους μήνες, που χιλιάδες εργαζόμενοι κλήθηκαν να δουλέψουν από το σπίτι, το περιβόητο «δικαίωμα στην αποσύνδεση», πάντα με τις ευλογίες των εργοδοτών και της ΕΕ. Τα επιτελεία τους έχουν σηκώσει τα μανίκια ψηλά για να πείσουν τους εργαζόμενους ότι ο καθένας μόνος του ατομικά έχει το δικαίωμα να ορίσει τάχα το πόσες ώρες θα δουλέψει!

Τα τελευταία χρόνια σχετικές διατάξεις έχουν νομοθετήσει έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία και Ισπανία. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει περάσει σχετικές διατάξεις στον πρόσφατο αντεργατικό νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη (ν. 4808/2021), με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεικνύεται και εδώ «πρωτεργάτης» στην προπαγάνδα ότι οι εργαζόμενοι προστατεύονται επαρκώς εφόσον κατοχυρώνεται το «δικαίωμα στην αποσύνδεση».

Σημειωτέον, σε επίπεδο ΕΕ έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τους τρόπους άσκησης του «δικαιώματος» αυτού και τη θέσπιση σχετικής Οδηγίας. Κοινός παρανομαστής η αποδοχή και προώθηση του «δικαιώματος στην αποσύνδεση», που όπως θα δούμε πιο κάτω διευκολύνει όλο και περισσότερο στο σβήσιμο των ορίων μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

Αποκαλυπτική είναι έρευνα του Eurofound η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2021. Συγκεκριμένες αναφορές της - έστω κι αν μερικές φορές χρειάζεται να διαβάσουμε «πίσω από τις γραμμές» - δείχνουν ότι το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» τελικά χτυπά το πραγματικό δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, ακυρώνει την όποια υποχρέωση του εργοδότη να απασχολεί τον εργαζόμενο συγκεκριμένες ώρες και δημιουργεί συνθήκες που σπρώχνουν τους εργαζόμενους στα όρια της εξάντλησης, ιδιαίτερα όσους απασχολούνται σε καθεστώς τηλεργασίας.

Άρθρο των Financial Times: Ανησυχούν οι αστοί με τα καμώματά τους κι ετοιμάζονται για χειρότερα

 


Κυκλοφόρησαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς

Σημερινό άρθρο της Colby Smith στους Financial Times. Στο άρθρο φαίνεται διάχυτη η ανησυχία των αστών για τα αποτελέσματα της πολιτικής ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και η πρόθεσή τους για χειρότερα. Χρήσιμη προκαταβολική σημείωση για την κατανόηση του άρθρου είναι ότι στις ΗΠΑ η στατιστική υπηρεσία θεωρεί ως εργαζόμενο όποιον έκανε οποιαδήποτε εργασία επ’ αμοιβή την εβδομάδα της έρευνας, ακόμα και για μια ώρα, ενώ ως άνεργος θεωρείται όποιος δεν είχε καμιά τέτοια απασχόληση (ούτε μία ώρα) για 4 εβδομάδες κι επιπλέον έψαχνε ενεργά (δηλαδή με απόδειξη) για εργασία. Ακόμα και η φύλαξη ηλικιωμένων χωρίς αμοιβή κατατάσσει κάποιον στους εργαζόμενους!

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια “νωρίτερα ή με ταχύτερους ρυθμούς” από ό,τι είχαν αρχικά προβλέψει αξιωματούχοι, καθώς η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να δαμάσει την εκτόξευση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της. Τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ήταν πλήρως σύμφωνοι με τα σχέδια για επιτάχυνση της απόσυρσης του μαζικού προγράμματος αγοράς ομολόγων που υιοθετήθηκε κατά την έναρξη της πανδημίας. Κάτι τέτοιο θα δώσει στην κεντρική τράπεζα μεγαλύτερη ευελιξία για αύξηση των επιτοκίων αυτό το έτος.

Μόνο λόγια είναι οι κομμουνιστές και το ΚΚΕ;

 


Καθαρές κουβέντες, λόγια σταράτα από το ΚΚΕ από τα μέλη και τα στελέχη του που λένε και εξηγούν ότι ο καπιταλισμός είναι σύστημα παρωχημένος, ιστορικά ξεπερασμένος και μόνο πόνο, εξαθλίωση, δυστυχία και πολέμους δίνει στους λαούς…Το ΚΚΕ δεν μασάει τα λόγια του ούτε κρύβεται πίσω από αυτά, γι’ αυτό το πολεμούν ανορθόδοξα, με ψέματα, συκοφαντίες και λάσπες.

Τι κάνει το ΚΚΕ  μέσω των μελών και στελεχών του σε αυτές τις συνθήκες της οικονομικής και πολιτικής ζωής;

Αυτό που δεν κάνει σίγουρα είναι να λέει στο λαό ψηφίστε μας για να σας σώσουμε, αυτό δηλαδή που επικαλούνται όλα τα υπόλοιπα κόμματα αστικής κοπής με τις γνωστές μετέπειτα  συνέπειες.

Το ΚΚΕ λέει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και αξιώνει την ενδυνάμωση του για αυτό ακριβώς τον σκοπό, αμφισβητώντας την στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος περικοπής των συντάξεων


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ)

Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,    Τ.Κ. 546 31,    Ε.Κ.Θ.    Τηλ: 2310 237694

www.syntaxio.blogspot.com          ---------         e-mail:suntax.ika@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Η εγκύκλιος του υφυπουργού εργασίας κ. Τσακλόγλου, που εκδόθηκε παραμονή πρωτοχρονιάς, σαν συνέχεια της «φιλανθρωπικής» πράξης της κυβέρνησης και της χορήγησης του μερίσματος των 250 ευρώ σε μερίδα χαμηλοσυνταξιούχων, μας θυμίζει την ρύση του αρχαίου μάντη «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας».

Αποδεικνύει ότι με τα 250 ευρώ που έδωσε ως μέρισμα, εν όψει των Χριστουγέννων,  ακολουθώντας την τακτική και προηγούμενων των κυβερνήσεων, προσπαθεί να ανοίξει κερκόπορτα στην συνείδησής μας, με σκοπό να αλώσει, χωρίς καμία αντίδραση και αντίσταση,  ακόμα ένα κομμάτι από την σύνταξή μας, για να το προσφέρει «θυσία», για τον εξευμενισμό του ….. «θεού του κέρδους, των επενδυτών  και των επενδύσεων».

Εξάλλου με τη δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και τη λειτουργία του από 1-1-2022, στον ίδιο το «Θεό» «θυσιάζει» τις ασφαλιστικές  εισφορές των νεοεισερχόμενων στην εργασία και όχι μόνο, υπονομεύοντας την βιωσιμότητα του ΕΤΕΑΕΠ και συνεπώς την ύπαρξη των επικουρικών μας συντάξεων.

«Υπερμνημόνιο» με τη βούλα

 

  Πηγή: Associated Press

 

Με τη βούλα κυβέρνησης και ΕΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης αποκτάει και επίσημα τον τίτλο του «υπερμνημόνιου» για τον λαό, ενσωματώνοντας τα προαπαιτούμενα της «ενισχυμένης εποπτείας», της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» δηλαδή, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται με κυβέρνηση ΝΔ.

Με άλλα λόγια, πέρα από τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για την ψηφιακή και «πράσινη μετάβαση», η εκταμίευση των δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτει στο εξής και τη διευθέτηση των «ουρών» που έχουν απομείνει στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας», σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στον λαιμό του λαού.

Για να γίνει αντιληπτό το τι σημαίνει αυτό για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αρκεί μια ματιά στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για τις «επιδόσεις» της ελληνικής κυβέρνησης στα πεδία που αξιολογεί η «ενισχυμένη εποπτεία».

Περιφερειακή αρχή και Χρυσή Αυγή αποφάσισαν για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης

 

 

Από κοινού με τους περιφερειακούς συμβούλους της Χρυσής Αυγής, η Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συζήτησε και συναποφάσισε για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Παραλιακού Μετώπου Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

«Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας στη Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αποχώρησε από την σημερινή συνεδρίαση διότι το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης όλων των περιφερειακών συμβούλων και δυνατότητα πιο ολοκληρωμένης ενημέρωσης του λαού της περιοχής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».