Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Αποθέωση της «ατομικής ευθύνης» και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

 

ΚΑΜΙΝΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Η επίκληση στην περιβόητη «ατομική ευθύνη» και οι συστάσεις του τύπου «κλειστείτε σπίτια σας» είναι το μοναδικό ...«μέτρο προστασίας» με το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον καύσωνα, που φαίνεται -με βάση τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων- πως θα έχει διάρκεια. 

Το «μένουμε σπίτι» δεν αφορά τους χώρους τους χώρους δουλειάς, ούτε καν εκείνους τους κλάδους που η θερμική καταπόνηση δημιουργεί πολύ μεγάλους κινδύνους για τους εργαζόμενους  (εργοτάξια, βιομηχανίες, ντελίβερι κ.λπ.). 

Από το προηγούμενο κύμα καύσωνα, μετά από αποφασιστική παρέμβαση των Σωματείων, η κυβέρνηση εξέδωσε υπουργική απόφαση με μέτρα που περιλαμβάνουν και την υποχρεωτική παύση εργασιών σε τέτοιους χώρους, που όμως μένουν «κενό γράμμα», αφού η εργοδοσία ξέρει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σμπαραλιασμένοι, οπότε μπορεί να ξεσαλώνει ανενόχλητη.

Για τα 49 χρόνια από την πτώση της χούντας και την αντικατάστασή της από την κοινοβουλευτική δημοκρατία

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
 
 
Σαράντα εννιά χρόνια πριν, στις 24.7.1974, η χούντα έπεσε και η πολιτική εξουσία παραδόθηκε στη λεγόμενη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Αυτή η μεταβολή ήταν προϊόν της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, του συμβιβασμού μεταξύ της χούντας και αστικών πολιτικών δυνάμεων, και της παρέμβασης των ΗΠΑ, οι οποίες φοβόντουσαν έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο και τη συνεπακόλουθη αποσταθεροποίηση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Βασικός στόχος της πολιτικής αυτής μεταβολής ήταν η ενσωμάτωση της εργατικής - λαϊκής δυσαρέσκειας, η οποία είχε εμφανιστεί με την εκδήλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, είχε μαζικοποιηθεί με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και την καταστολή του και είχε κλιμακωθεί εξαιτίας των γεγονότων στην Κύπρο

Οι πραγματικοί στόχοι πίσω από το κάλπικο ενδιαφέρον για τους αποδήμους

 

Eurokinissi

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων, που προωθεί την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, φαίνεται να βρίσκει ευρεία στήριξη στη Βουλή. Ετσι προωθείται ήδη ένας από τους στόχους της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, να ανοίξει ο δρόμος στις αναγκαίες για το κεφάλαιο συναινέσεις ανάμεσα στα αστικά κόμματα της νέας Βουλής.

Πέρα από τους εθνικιστές «Σπαρτιάτες» και αυτούς της ΝΙΚΗΣ, όπως και την Πλεύση Ελευθερίας, που είχαν εξαρχής χειροκροτήσει το νομοσχέδιο, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει δειλά την πρωτοβουλία αναπαράγοντας κεντρικά σημεία της κυβερνητικής προπαγάνδας, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για τη στάση που θα κρατήσει. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εναντίωσή του στο νομοσχέδιο, υπερασπίζεται στην ουσία την κατεύθυνση υπέρμετρης διεύρυνσης του εκλογικού σώματος, με τη συμμετοχή πολιτών χωρίς ουσιαστικό δεσμό με τη χώρα, όπως έχει επανειλημμένα προτείνει και με τροπολογίες του.

Στη χώρα τού «τρέξε να σωθείς»

 

«Ποτέ να μην αφήνεις μια καλή κρίση να πάει χαμένη», νουθετεί πάντα το κεφάλαιο, σε περιπτώσεις σεισμών, λοιμών, καταποντισμών και σίγουρα πυρκαγιών. Η γνωστή περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο, το σήμα κατατεθέν του καπιταλιστικού συστήματος, δεν παρατηρείται μόνο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, συμβαίνει σε κάθε χαλασμό. Δεν πέρασαν ούτε 15 μέρες, που ο πρωθυπουργός μάς καθησύχαζε, υποσχόμενος «κοσμογονία» στην πυροπροστασία. Καμάρωνε για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του αστικού κράτους, υπογραμμίζοντας: «Εχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο»!

Αλήθεια είπε για την κοσμογονία. Συνέβη. Δεν έμεινε τίποτε όρθιο!

Κάηκε το σύμπαν!

Και σαν να ζωντάνεψε γι' άλλη μια φορά - όπως και τότε στο Μάτι - ο πίνακας «Κραυγή» του Εντβαρτ Μουνκ, από το 1893.

Ο άνθρωπος που κραυγάζει. Ο ζωγράφος, περιγράφοντας την έμπνευσή του, είχε γράψει: «Ο ουρανός, ξαφνικά, έγινε κόκκινος σαν αίμα. Σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα σ' έναν φράχτη. Εβλεπα αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο - μπλε φιορδ και την πόλη. Οι φίλοι μου προχώρησαν κι εγώ έμεινα εκεί, τρέμοντας από την αγωνία. Κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση».

Ο πρώτος τίτλος του έργου ήταν «Η Κραυγή της Φύσης».

Αυτήν ακριβώς την κραυγή ένιωσαν μέσα τους και γύρω τους χιλιάδες απελπισμένοι, σαστισμένοι, αβοήθητοι άνθρωποι (και ζώα που κάηκαν ζωντανά), αυτές τις μέρες και τις νύχτες της Αποκάλυψης. Ετρεχαν να σωθούν ουρλιάζοντας, μέσα σε ακαθάριστα δάση, βουνά σκουπιδιών, χωρίς νερό από τους άχρηστους κρουνούς, ανάμεσα σε γκρέιντερ που άνοιγαν «αντιπυρικές ζώνες» την ώρα που μαίνονταν οι πυρκαγιές.

Από πάνω τους, κάποιοι άλλοι πάλευαν να σβήσουν τις φωτιές με λίγα, ηλικιωμένα Καναντέρ, γιατί δεν περισσεύουν χρήματα από την αγορά των ΝΑΤΟικών Rafale που μας κόστισαν 2 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση φέρνει από την πίσω πόρτα δουλειά ως τα 74 χρόνια! - ΠΑΜΕ: Να το πάρει πίσω

 


Πηγή: Eurokinissi

 

Μία βαθιά αντιδραστική διάταξη φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητιέται στη Βουλή, καθιερώνοντας δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα με όχημα τα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας για μακροχρόνια ανέργους. 

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 61 του νομοσχεδίου, με τίτλο «Προγράμματα απασχόλησης ανέργων ηλικίας πενήντα πέντε (55) ετών και άνω – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 74 ν. 3863/2010» σημειώνεται ότι:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), είναι δυνατή η ένταξη ανέργων, εγγεγραμμένων στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας πενήντα πέντε (55) έως εξήντα επτά (67) ετών, σε προγράμματα που καταρτίζονται από τη Δ.ΥΠ.Α., για την απασχόλησή τους στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), κατά παρέκκλιση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α’ 6).

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 22 - 23 Ιούλη

 

Με άρθρο του Δ. Κουτσούμπα κυκλοφορεί ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 22 - 23 Ιούλη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 22 - 23 Ιούλη:

Άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ∆ημήτρη Κουτσούμπα

«Συμβάλλουμε πρωτοπόρα ώστε να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής μέσα στον λαό με ένταση της ιδεολογικής - πολιτικής - οργανωτικής μας δράσης»

Όλοι στους δρόμους ενάντια στην πολιτική των περιβαλλοντικών εγκλημάτων

  • Στα χέρια του λαού η υπόθεση της προστασίας της ζωής και του φυσικού πλούτου

  • Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στην Αττική και άλλες περιοχές: «Κρανίου τόπος» για τον λαό, «Ριβιέρα» για να αυγατίζουν τα κέρδη των λίγων.

  • Τη ∆ευτέρα 24 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. η συγκέντρωση των Συνδικάτων και των μαζικών φορέων στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας