Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Όσο υπάρχει εκμετάλλευση και κέρδος, θα υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς (VIDEO)

 

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ


 

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του υπ. Δικαιοσύνης που προβλέπει την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία για «τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες, το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Ιούλη.

Μαύρο χρήμα και διαφθορά συστατικά στοιχεία του καπιταλισμού

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το μαύρο χρήμα και η διαφθορά είναι συστατικά στοιχεία του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που υποστηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα. Κέρδος και χρήμα είναι ο νόμος αυτού του συστήματος, που είναι ανήθικο γιατί βασίζεται στο κέρδος από τον ιδρώτα και το αίμα αυτών που παράγουν τον πλούτο, γιατί στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τόνισε ότι παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, υιοθετώντας αλλεπάλληλες ευρωπαϊκές οδηγίες, δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Έφερε παραδείγματα χωρών που νομιμοποιούν παράνομα εισοδήματα και μαύρο χρήμα από οικονομικά μεγαθήρια, τράπεζες κ.ά. Αναφέρθηκε στο παράνομο εμπόριο όπλων, τονίζοντας ότι τα παράγουν οικονομικοί κολοσσοί που τα κράτη -παρότι μπορούν- δεν θέλουν να ελέγξουν, γιατί η συγκεκριμένη αγορά έχει μεγάλα κέρδη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπηρετεί και πολιτικές σκοπιμότητες κι έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε επίσης στο εμπόριο οργάνων που αποτελεί έναν ακόμα κερδοφόρο τομέα για τις πολυεθνικές, αλλά και στα καλλιτεχνικά έργα που έχουν στην ιδιοκτησία τους μεγιστάνες ανά τον κόσμο.

Πλούσιος αντιλαϊκός απολογισμός, ακόμα πιο άγριος προγραμματισμός

 

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ

Δηλώσεις του πρωθυπουργού, υπουργών, αλλά και ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα επόμενα βήματα της επίθεσης στον λαό

 

Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, όπως η επιβολή του 10ωρου, πήραν απάντηση από τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων

MotionTeam

Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, όπως η επιβολή του 10ωρου, πήραν απάντηση από τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2019. Με αυτήν την αφορμή, από το Κερατσίνι όπου βρέθηκε χτες σε φιέστα για τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα), ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «παρά τις μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε τους τελευταίους 18 μήνες, η κυβέρνηση ουδέποτε υποχώρησε από τη δέσμευσή της να είναι κοντά στους πολίτες, ειδικά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, με έργα ουσίας και όχι επικοινωνίας».

Ως τέτοια εννοεί προφανώς τη διαχείριση της πανδημίας με τα κριτήρια του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, που στοίχισε χιλιάδες νεκρούς, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την επιβολή του 10ωρου, το νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην απεργία, την επίθεση που εξαπέλυσε εκ νέου η κυβέρνηση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών και πολλά ακόμα, που περιέχονται στα δεκάδες νομοσχέδια τα οποία ψήφισε η κυβέρνηση τη διετία που πέρασε.

Κόβει κορδέλες σε υποστελεχωμένες δομές, με δανεικό προσωπικό και ημερομηνία λήξης


Στα εγκαίνια του ΚΥ Κερατσινίου ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις διακηρύξεις για λουκέτα και συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία

 

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό από σωματεία και φορείς 

που απαίτησαν τη στελέχωση των δομών Υγείας (ΦΩΤΟ 902gr)

 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει εν μέσω πανδημίας σε κλείσιμο νοσοκομείων, επεκτείνοντας την εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας σε βάρος των αναγκών και της ίδιας της ζωής του λαού, επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες σε φιέστα για τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Υγείας Κερατσινίου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης βάφτισε τα λουκέτα νοσοκομειακών μονάδων «εξορθολογισμό» του νοσοκομειακού χάρτη της χώρας, προπαγανδίζοντας κυνικά μια πολιτική που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την Υγεία και ως λύση στα οξυμένα προβλήματα του δημόσιου συστήματος όλες τις συνταγές της επιχειρηματικής δράσης που έφεραν τα τραγικά αποτελέσματα μέσα στην πανδημία τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

Αφού βιάστηκε λοιπόν χτες να ανακοινώσει ότι «η πανδημία φτάνει στο τέλος της» (!), μια μέρα που τα κρούσματα εκτινάχθηκαν άλλη μια φορά, έκανε γνωστό ότι «θέτουμε από τώρα τα θεμέλια για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν θα δίνει μόνο έμφαση στα νοσοκομεία μας, θα ξεκινάει από την πρόληψη, τη δημόσια υγεία, θα περνάει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα ενισχύσει και θα εξορθολογίσει τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας μας».

Το ταμείο

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Η νέα οικονομική κρίση, η φονική πανδημία και σ' αυτό το φόντο η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για τη διαχείρισή τους, μετά από μια δεκαετία σχεδόν περικοπών και μνημονίων, προσθέτουν νέα πείρα για να κάνει ο λαός «ταμείο», με αφορμή τα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΝΔ.

Οι δεκάδες αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν το τελευταίο δίχρονο, ιδιαίτερα αυτοί για τα Εργασιακά και την Εκπαίδευση, οι χιλιάδες νεκροί από τον κορονοϊό και οι πολλαπλάσιοι αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας της μίας νόσου, η ένταση της καταστολής, είναι αντιπροσωπευτικά της κυβερνητικής πολιτικής τη διετία που πέρασε.

Τι αποδείχθηκε για άλλη μια φορά;

Ότι το χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα, η ένταση της εκμετάλλευσης, δεν αποτελεί «έκτακτο» φαινόμενο λόγω μνημονίων, αλλά μόνιμη στρατηγική και ανάγκη του κεφαλαίου για να θωρακίσει τα κέρδη του. Γι' αυτό κάθε κυβέρνηση πατάει στα αντιλαϊκά έργα της προηγούμενης, για να πάει ένα βήμα παραπέρα την επίθεση στους εργαζόμενους και στον λαό.