Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Εργαλειοποίηση του πανικού



Όταν η αίσθηση πως απειλείται κάτι ουσιαστικό, διαχέεται σαν πανικός στην κοινωνία, αυτή πανικόβλητη και αδύναμη, χειραγωγείται και αποδέχεται επιλογές της κυρίαρχης εξουσίας που υπόσχεται την ασφάλειά της. Γι’ αυτό και ο κυρίαρχος λόγος επενδύει στην ρητορική του νόμου και τάξης ως εχέγγυο της ασφάλειας και κανονικότητας, παρόλο που την ίδια στιγμή τα υπονομεύει παραβιάζοντας δικαιώματα.

Από τη μια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 25 Φεβρουαρίου, θέλοντας να υπερασπιστεί την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, δηλ. στρατοπέδων συγκέντρωσης, την συνδέει με την αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας υγείας, εκμεταλλευόμενος τον πανικό που όλο και μεγαλώνει για τον κορωνοϊό. Από την άλλη, δυο μέρες μετά, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στη σκιά των βίαιων επεισοδίων στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου που προκλήθηκαν από την αποστολή των διμοιριών των ΜΑΤ σ’ αυτά, για να καταστείλουν τις αντιδράσεις των κατοίκων στη δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης, χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα περί δημόσιας υγείας. Αυτή τη φορά, για να δικαιολογηθεί «η μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση» των ανθρώπινων ροών από ανατολάς στη χώρα μας, ανακοινώνει στο υπουργικό Συμβούλιο ενεργοποίηση του Κανονισμού 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας”. Ο δημόσιος λοιπόν λόγος της πολιτικής μας εξουσίας, με πρόσχημα τη δημόσια υγεία και εκμεταλλευόμενος επικοινωνιακά τεχνάσματα, αναδύει στην επιφάνεια τον λανθάνοντα ρατσισμό της πολιτικής της. 

Τα ακροδεξιά ψάρια βρωμάνε από τα ακροδεξιά τους κεφάλια



Διαγωνισμός ρατσιστικού παραληρήματος και ανευθυνότητας από τους επίσημους ακροδεξιούς – εκλεγμένους κυβερνητικούς της Λέσβου.

Στην πρόσφατη «κινητοποίηση των χωριών» ενάντια στα ΜΑΤ, συμμετείχαν τα χωριά μ’ «ανθισμένα» όλα τα «λουλούδια» τους. Τα συντηρητικά, τα αριστερά, τα κομμουνιστικά, τα εθνικιστικά κλπ. Τα μπλοκ στην κινητοποίηση είχαν εντελώς γεωγραφικό προσδιορισμό (Μανταμαδιώτες, Αγιασσώτες, Αγιαπαρασκευώτες κλπ.) και καθόλου πολιτικό. Και βέβαια, με το ομόφωνο αίτημα «ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ».

Στην προχθεσινή όμως κυβερνητική προβοκάτσια στη Λέσβο, συμμετείχαν ΜΟΝΟ ακροδεξιοί. Εκλεγμένοι, παρατρεχάμενοι, αλλά και μεταφερόμενοι. Και με προφανή στόχο να επαναφέρουν τη συζήτηση για το πού θα γίνει η νέα κλειστή δομή.

Όσο η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται



Σε ανακοίνωση του για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Όσο η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ξεριζώνουν λαούς, που μεθοδεύουν τον εγκλωβισμό των προσφύγων σε νησιά και σύνορα και στηρίζουν τον Ερντογάν για τα δικά τους συμφέροντα, τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται. Απλώς οι πρόσφυγες και μετανάστες θα αναζητούν νέους, πιο επικίνδυνους, δρόμους διαφυγής και θα γίνονται έρμαια των διακινητών και των κυβερνήσεων που παίζουν τα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους.

Τώρα η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση και με κάθε τρόπο στην ΕΕ, για να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους. Για να υπάρξει δίκαιη κατανομή προσφύγων, κόντρα στο "Δουβλίνο" και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς».

902.gr