Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Οι «υπογραφές» της ς έχουν αξία όσο και το μελάνι που ξοδεύουν

 

Το πλοίο Rainbow Warrior της GEENPEACE στο λιμάνι του Όκλαντ, της Νέας Ζηλανδίας βυθισμένο από τις Γαλλικές Μυστικές Υπηρεσίες (DGSE)
Φώτο Αρχείου / Το πλοίο Rainbow Warrior της GEENPEACE στο λιμάνι του Όκλαντ, της Νέας Ζηλανδίας βυθισμένο από τις Γαλλικές Μυστικές Υπηρεσίες (DGSE)

Αλλο ένα γεγονός που αποδεικνύει ότι οι «υπογραφές» της Γαλλίας έχουν αξία όσο και το μελάνι που ξοδεύουν. Ο Γαλλικός ιμπεριαλισμός δείχνει το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο σε όσους θεωρούν ακόμη – το 1985 – τη Γαλλία, πατρίδα της «δικαιοσύνης», της «ισότητας» και της «ελευθερίας». Προκειμένου να βγάλει από τη μέση την Greenpeace, η οποία το 1985 «παρενοχλούσε» τη γαλλική δολοφονική μηχανή που έκανε πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό, δεν διστάζει να δολοφονήσει αθώους πολίτες. Παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει ως τότε, και ειδικά τις διμερείς με την Νέα Ζηλανδία, στέλνοντας πράκτορές της στο λιμάνι του Όκλαντ για να ανατινάξουν τη ναυαρχίδα της Greenpeace, το Rainbow Warior. Η «Σατανική Επιχείρηση» (Opération Satanique) εκτός από τη βύθιση του πλοίου – σύμβολου, για πολλούς της προστασίας του περιβάλλοντος, πετυχαίνει στις 10 Ιούλη 1985 και τη δολοφονία του φωτογράφου Φερνάντο Περέιρα. Μετά τη δολοφονία οι πυρηνικές δοκιμές συνεχίζονται και η επιχείρηση κουκουλώνεται. Όχι για πολύ όμως.

Πίσω από τους «δείκτες»

 

Πηγή: Eurokinissi

Την ώρα που εξελίσσεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τα κρούσματα να αυξάνονται και πάλι και μαζί τους ο μακάβριος απολογισμός, φανερώνονται τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης και του κράτους στη διαχείριση της πανδημίας.

Απέναντι στη δικαιολογημένη ανησυχία του λαού και στις διεκδικήσεις υγειονομικών, σωματείων και φορέων για ουσιαστική προστασία από τον ιό, η κυβέρνηση προβάλλει ως πανάκεια ένα κατά φαντασίαν «εμβολιαστικό πρόγραμμα», χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διεύρυνση και την επιτάχυνση του αναγκαίου εμβολιασμού, συνεχίζοντας στη λογική της ατομικής ευθύνης.

Την ίδια ώρα: Στο δημόσιο σύστημα Υγείας η κατάσταση έχει προ πολλού ξεπεράσει τις αντοχές. Τα ήδη τεράστια κενά μεγάλωσαν παραπέρα από τις αναστολές συμβάσεων εκατοντάδων υγειονομικών, οι ελλείψεις παραμένουν και γιγαντώνονται, ενώ το κύμα της «παράλληλης πανδημίας» - από τις εξετάσεις έως τα χειρουργεία που είχαν αναβληθεί τους προηγούμενους μήνες - φουσκώνει.

Δεν υπάρχει γιατρικό...

 

Ανάκαμψη με επιβραδυνόμενους ρυθμούς βλέπει η έκθεση του ΙΟΒΕ  

Eurokinissi

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην κορυφή ενός ιδιαίτερα ισχυρού κύματος ανάκαμψης, σε συνέχεια της ιδιαίτερα βαθιάς ύφεσης του προηγούμενου έτους και εν μέσω μιας γενικής θετικής τάσης στην παγκόσμια οικονομία». Αυτό διαπιστώνεται στην τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με το οποίο οι ρυθμοί ανάκαμψης πιάνουν ταβάνι στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου - επί της ουσίας απλά αναπληρώνοντας την περσινή μεγάλη καθίζηση -, ενόψει της επιβράδυνσης που αναμένεται για το επόμενο έτος.

Ειδικότερα, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο φετινό 12μηνο αναμένεται στην περιοχή 8 - 8,5%έναντι κατρακύλας 9% το 2020. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «τόσο η φετινή ανάκαμψη όσο και η περυσινή ύφεση είναι από τις ισχυρότερες στην Ευρωζώνη, γεγονός που αντανακλά την ισχυρή συμμετοχή τομέων που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία, όπως του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου και των μεταφορών».

Για το 2022 αναμένεται επιβράδυνση στην περιοχή του 4%, ενώ σε περίπτωση νέας έξαρσης του υγειονομικού προβλήματος, που θα επιβραδύνει και την οικονομική ανάκαμψη στο διεθνές περιβάλλον, η προοπτική μεγέθυνσης θα περιοριστεί προς το 2,5%