Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Οι 15 ανατροπές «φωτιά» για εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους του 2017




Από την πρώτη μέρα του 2017 αλλάζει άρδην ο χάρτης της κοινωνικής ασφάλισης επιφέροντας ανατροπές για χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους. 

Το νέο σύστημα καταβολής εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και αγρότες οδηγεί σε εξοντωτικές επιβαρύνσεις τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, ενώ οι συνταξιούχοι έρχονται αντιμέτωποι με νέο ψαλίδι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα και ΕΚΑΣ.
Υπό την πίεση των θεσμών, έως τα μέσα Ιανουαρίου το υπουργείο Εργασίας θα εκδώσει απίστευτο αριθμό εγκυκλίων που έχουν καθυστερήσει για να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου και να αποσαφηνιστούν οι γκρίζες ζώνες στο ασφαλιστικό. 
1. Τι αλλάζει στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων από 1/1/2017; Οι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ και οι επιστήμονες ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ καλούνται να καταβάλουν εισφορά για κύρια σύνταξη 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους. Επίσης θα πληρώσουν 6,95% για υγειονομική περίθαλψη και όπου προβλέπεται 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ. Ακόμα κι αν δηλωθεί μηδενικό εισόδημα, για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 4.923,07 ευρώ, ενώ ανώτατο εισόδημα, πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις, είναι τα 70.329,6 ευρώ. Δηλαδή η κατώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη θα είναι 117 ευρώ.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Δεν αποστέλλονται στο υπ. Εσωτερικών τα οικονομικά στοιχεία του δήμου

 
 
Με εντολή του δημάρχου, Κώστα Πελετίδη, δεν αποστέλλονται τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Πατρέων στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 

Ο δήμαρχος Πατρέων, στο εντέλλεστε που υπέγραψε στις 16/12/2016, αναφέρει: 

«Με βάση το σχετικό έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 39953 του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, ως εξαιρετικά επείγον για την αποστολή των οικονομικών στοιχείων ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και των οικονομικών προσώπων, τα εν λόγω στοιχεία που ζητούνται από το παραπάνω έγγραφο, είναι ήδη γνωστά και αποστέλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα.
Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία στις 15/12/2016 του αντιδημάρχου Οικονομικών, Προσόδων και Τοπικής Οικονομίας, κ. Παναγιώτη Μελά, με τον κ. Καρύδα Γεώργιο, όπου ζητήθηκαν διευκρινήσεις, δεν δόθηκαν οι ανάλογες απαντήσεις σχετικά με το ερώτημα: "στο που αποσκοπούν και πως θα αξιοποιηθούν τα εν λόγω στοιχεία".

Θεωρούμε επίσης πως η αποστολή τέτοιων ευαίσθητων στοιχείων, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στα προσωπικά υπαλλήλων είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

Το συγκεκριμένο αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών μας θυμίζει, την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, του Απρίλη 2015 όταν δεσμεύτηκαν τα αποθεματικά φορέων, μεταξύ των οποίων Δήμων και Περιφερειών. Τότε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προχώρησε στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των παραπάνω φορέων. Επιλογή για την τοπική αυτοδιοίκηση σχετίζεται άμεσα με τραγικές συνέπειες τόσο στην υλοποίηση έργων όσο και στην παροχή υπηρεσιών προς τα λαϊκά στρώματα.
Κατόπιν τούτου: 

ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΑΙ:

Όλες οι οικονομικές υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Πατρέων να μην αποστείλουν απαντητικό έγγραφο με τα στοιχεία που ζητούνται στο υπ’ αριθμ. 33953/12-12-2016 έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη». 

902gr

Αντεργατικά μέτρα στο πλαίσιο των «ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών»

 

 
 
«Η επίτευξη ενός συμβιβασμού σημαίνει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να κάνουν πίσω σε κάτι, κι αυτό το καταλαβαίνουν όλες οι πλευρές», σημειώνει σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η υπουργός Εργασίας προαναγγέλλοντας επί της ουσίας νέα αντεργατικά μέτρα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων. Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση «έχει αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές». 

Η Έφη Αχτσιόγλου ισχυρίζεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα σχήμα που αφενός θα περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα λιτότητας, όπως ζητά το ΔΝΤ, αφετέρου δεν θα περιέχει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» συνεχίζοντας το σκηνικό της δήθεν έντασης με τους θεσμούς, που στόχο έχει να προετοιμάσει το έδαφος για να περάσει το νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων και να πείσει το λαό ότι οι νέες βαριές θυσίες, που καλείται να κάνει, είναι αναγκαστικές και πιάνουν τόπο. 

Κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες από τις 19 Δεκέμβρη


 
 
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να δείξουν για ακόμη μια φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, απευθύνουν η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του Ομίλου Μαρινόπουλος στη Β. Ελλάδα και το Σωματείο Εργαζομένων «Praktiker Hellas» - Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Η παραλαβή της βοήθειας θα γίνεται από 19 ως 23 Δεκέμβρη στα γραφεία της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων στον 5ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, από τις 10 π.μ ως τις 12 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν «καλούμε όλους τους συναδέλφους να δείξουν, για ακόμα μια φορά, έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υποφέρουν.

Να γεμίσει το σωματείο με κουβέρτες, χοντρά ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και ότι άλλο μπορεί να απαλύνει τον πόνο όσων υποφέρουν.

Όπως παλεύουμε για τα προβλήματα των εργαζομένων, θα παλέψουμε και για τα προβλήματα των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι κοινός ο αγώνας για όλους τους εργαζόμενους, για όλους όσους υποφέρουν από τη φτώχεια και αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας».

902gr