Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν το μεταμνημονιακό μνημόνιο



Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του Eurogroup το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής: 

«Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν ότι η χτεσινή συμφωνία του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο. Η λεγόμενη μεταμνημονιακή περίοδος όχι μόνο δεν θα συνοδευτεί από ουσιαστική ελάφρυνση για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αλλά περιλαμβάνει νέες επιβαρύνσεις. Τα πελώρια δημοσιονομικά πλεονάσματα, η ασφυκτική επιτήρηση και έγκριση της πορείας των "μεταρρυθμίσεων" από τους "θεσμούς", οι ιδιωτικοποιήσεις, η διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων των Μνημονίων και η ολοκλήρωση όλων όσα "εκκρεμούν" αποκαλύπτουν το πραγματικό αποτέλεσμα της συμφωνίας.

Το παράρτημα της συμφωνίας περιγράφει αναλυτικά όλα τα μέτρα για τα οποία δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση, θρυμματίζοντας ολοκληρωτικά το μύθο περί "τέλους της λιτότητας" και μεταμνημονιακής βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων.

Η συμφωνία, η οποία προβλέπει τσάκισμα των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, μείωση των δαπανών για την Υγεία, τσεκούρωμα των κοινωνικών παροχών, επιτάχυνση των πλειστηριασμών, ελάχιστο μισθό που να εγγυάται την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, επενδύσεις όπου τις χρειάζεται το κεφάλαιο, νέα απελευθέρωση της Ενέργειας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύει πως η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί νέες θυσίες για τους εργαζόμενους, φθηνή εργατική δύναμη και απόλυτη ελευθερία στο μεγάλο κεφάλαιο για την προώθηση των επενδύσεών του.

ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΚΛΕΒΑΝ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ - ΕΝΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ:


Ένα από αυτά τα παιδιά είναι ο Άλεξ Λόπεζ. Ήταν 13 χρο­νών όταν έφυγε το 1962 και σή­με­ρα σε ηλι­κία 69 ετών δίνει συ­νέ­ντευ­ξη στην Gran­ma In­ter­na­tio­nal.

Επιχείρηση Πίτερ Παν – Η “αρπαγή” 14.000 ανήλικων παιδιών από την Κούβα



Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η επι­χεί­ρη­ση Πίτερ Παν ξε­κί­νη­σε από την κυ­βέρ­νη­ση των ΗΠΑ, στο τέλος του 1960, σαν μια προ­σπά­θεια να σα­μπο­τά­ρει την κου­βα­νι­κή επα­νά­στα­ση, που είχε θριαμ­βεύ­σει το 1959. Ίσως το όνομα που επι­λέ­χθη­κε για την επι­χεί­ρη­ση Πίτερ Παν, να ται­ριά­ζει με την κω­δι­κή ονο­μα­σία που χρη­σι­μο­ποιεί­ται για το Μαϊ­ά­μι: ”Η χώρα του Ποτέ ποτέ” (γνω­στή για όσους διά­βα­σαν το πα­ρα­μύ­θι του Πίτερ Παν).

• Άρχισε μια τε­ρά­στια εκ­στρα­τεία στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, κυ­ρί­ως στο ρα­διό­φω­νο Swan – ένα αντε­πα­να­στα­τι­κό ρα­διο­τη­λε­ο­πτι­κό ορ­γα­νι­σμό στην υπη­ρε­σία των υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ριών των ΗΠΑ που μπο­ρού­σε να ακου­στεί στην Κούβα – που στόχο είχε να τρο­μά­ξει τις μη­τέ­ρες κα­λώ­ντας τες να μην επι­τρέ­ψουν να τους κλέ­ψουν οι κομ­μου­νι­στές τα παι­διά τους.

• Στό­χος ήταν να πεί­σουν όσους πε­ρισ­σό­τε­ρους γο­νείς να στεί­λουν τα παι­διά τους στις ΗΠΑ, δια­δί­δο­ντας πλα­στές ει­δή­σεις για έναν υπο­τι­θέ­με­νο νόμο που θα ψη­φι­ζό­ταν δί­νο­ντας στο επα­να­στα­τι­κό κρά­τος την κη­δε­μο­νία όλων των ανη­λί­κων παι­διών. Με­τα­ξύ Δε­κεμ­βρί­ου 1960 και Οκτω­βρί­ου του 1962, 14.000 παι­διά έφυ­γαν από την Κούβα και πέ­ρα­σαν απέ­να­ντι στο Μαιά­μι.

Ενταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών



Το ζήτημα των μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να απεργάζονται νέα κατασταλτικά μέτρα και σχέδια εγκλωβισμού, στο φόντο των μεταξύ τους αντιθέσεων για τη διαχείριση του Προσφυγικού. Εκεί αποσκοπεί η «μίνι» Σύνοδος Κορυφής περίπου δέκα χωρών που πραγματοποιείται την Κυριακή στις Βρυξέλλες, όπως και οι επαφές που προηγήθηκαν, του Ιταλού πρωθυπουργού σε Γαλλία και Γερμανία, ή του Αυστριακού καγκελάριου με την «Ομάδα του Βίσεγκραντ». Πρόκειται για τις ίδιες κυβερνήσεις - ανάμεσά τους και η ελληνική - που μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους ευθύνονται για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, κυρίως λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στις οποίες πρωτοστατούν, στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη για τη διανομή σφαιρών επιρροής, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων του παγκόσμιου εμπορίου. Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι η άλλη όψη της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, καθώς οι ζωές χιλιάδων ξεριζωμένων γίνονται μέρος ενός ευρύτερου παζαριού ανάμεσα στους θύτες, στον ανταγωνισμό τους για το ποιος θα αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη και θα αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες από τη μαζική μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν δίοδο μετακίνησης προς την ΕΕ.

Έχετε διαβάσει Μαρξ και Λένιν, κ. Τσίπρα;







Από atexnos       στο Ιούν 22, 2018 Απόψεις

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Δεν ξέρουμε αν έχει ποτέ μπει στη διαδικασία να διαβάσει έργα του Μαρξ και του Λένιν ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, με βάση όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του, με αφορμή την συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή έχει μαύρα μεσάνυχτα από μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία, ή διαστρεβλώνει συνειδητά το νόημα όσων έχουν γράψει οι θεμελιωτές του επιστημονικού σοσιαλισμού προκειμένου να δικαιολογήσει τον αντιδραστικό κοσμοπολιτισμό που η κυβέρνηση του ακολουθεί στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Τι είπε ο κ. Τσίπρας στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ; Ερωτηθείς για τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ στο ονοματολογικό, ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «…ξεπερνά, προφανώς, τα όρια της κατανόησης από τη δική μου πλευρά και για όσους έχουν διαβάσει Μαρξ και Λένιν, ξεπερνά τα όρια, με την έννοια ότι η αυτοδιάθεση και το αναφαίρετο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των λαών, δεν μπορεί να αμφισβητείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα» [1]. 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ Με αντικομμουνισμό απάντησε η Ρ. Δούρου στην παρέμβαση Σωματείων και Φορέων για το κλείσιμο της χωματερής (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Με αντικομμουνισμό και επίθεση στο λαϊκό κίνημα απάντησε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο δίκαιο αίτημα των Σωματείων και φορέων της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή, στη διάρκεια της παρέμβασης που έκαναν στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα. Οπως προκλητικά ισχυρίστηκε, το ΚΚΕ που συμπληρώνει 100 χρόνια, δεν έχει μία θέση για τη διαχείριση των απορριμμάτων!

«Δεν έχετε το ανάστημα να πιάνετε στο στόμα σας το ΚΚΕ. Δεν βλέπετε τη θέση του Κόμματος, επειδή δεν βολεύει τα αφεντικά σας», ανταπάντησε στην περιφερειάρχη Αττικής ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Κάτω από την πίεση του κόσμου η Ρένα Δούρου, αποκάλυψε το σχεδιασμό της Περιφέρειας να χωροθετηθούν έξι σημεία στην Αττική, συμπεριλαμβανομένου του Γραμματικού, του παλιού λατομείου Μουσαμά (δίπλα στο θέατρο Πέτρας) και άλλων τεσσάρων, ενώ ξεκαθάρισε ότι κανονικά θα συνεχιστεί η λειτουργία της χωματερής στη Φυλή, παρά την αντίθεση κατοίκων και φορέων. Μάλιστα, έφθασε στο σημείο να δηλώσει απροκάλυπτα ότι σε ενδεχόμενες νέες κινητοποιήσεις θα είναι απέναντι από το λαϊκό - εργατικό κίνημα ξεκαθαρίζοντας την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στις χωροθετήσεις (δείτε παραπάνω το βίντεο).

Κομμουνιστής ανθυπολοχαγός εκδιώκεται από τον αμερικανικό στρατό μετά από φωτό με μπλουζάκι του Τσε και επαναστατικά συνθήματα


“Θα ενθάρρυνα κάθε στρατιώτη με συνείδηση να καταθέσει τα όπλα και να ενωθεί μαζί μου και με πολλούς άλλους που είναι πρόθυμοι να σταματήσουν να υπηρετούν τους πράκτορες του ιμπεριαλισμού και να έρθουν μαζί μας σε ένα επαναστατικό κίνημα”.




O Spenser Rapone, δόκιμος του West Point, της παλαιότερης στρατιωτικής ακαδημίας των ΗΠΑ, εκδιώχθηκε από τον αμερικανικό στρατό αφότου ανέβασε στο τουίτερ εικόνα από την αποφοίτησή του το 2016, όπου φορούσε μπλουζάκι του Γκεβάρα, ενώ σε άλλη εικόνα από την ίδια τελετή ύψωνε τη γροθιά του και έδειχνε να έχει γράψει στην πίσω όψη του πηλικίου του το σύνθημα “Ο κομμουνισμός θα νικήσει”.



Φιλίες


«Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ είναι ζήτημα κυρίαρχης απόφασης της υποψήφιας χώρας και του λαού της, όχι κάποιων γειτονικών χωρών...». Το απόφθεγμα αυτό είναι μια από τις τρίπλες του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία προσπαθούν να απαντήσουν στην εμπεριστατωμένη κριτική του ΚΚΕ για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Βεβαίως η ίδια η συμφωνία τούς διαψεύδει και γι' αυτό εκτίθενται. Στο κείμενο που υπογράφηκε, προβλέπεται ρητά ότι η Ελλάδα δίνει τη συγκατάθεσή της για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Και το σημείο αυτό της συμφωνίας είναι που αποτυπώνει τη στόχευσή της, δηλαδή τη διευκόλυνση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Βαλκάνια. Εκεί όμως που απογειώνεται η πρόκληση των ΣΥΡΙΖΑίων, είναι όταν λένε ότι θα ήταν υπονόμευση της «φιλίας και της αλληλεγγύης προς το γειτονικό λαό» η μη συμβολή της Ελλάδας για να μπει η γείτονα χώρα στο ΝΑΤΟ... Είναι γνωστό άλλωστε ότι ...μέγιστη πράξη φιλίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης είναι να συμβάλλεις ώστε να προστεθεί άλλη μια χώρα στη στρούγκα της ΝΑΤΟικής δολοφονικής μηχανής. Να μαντέψουμε ότι για τους ίδιους λόγους, «φιλίας και αλληλεγγύης» των λαών, η κυβέρνηση φιλοξενεί πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που σπέρνουν τον όλεθρο στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή; Σε ένδειξη βοήθειας προς τον Παλαιστινιακό λαό κάνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το κράτος του Ισραήλ; Για να εμπεδωθεί η «φιλία των λαών» δεν έχει αφήσει στρατόπεδο αναξιοποίητο από τους εγκληματίες του ΝΑΤΟ και πολλαπλασιάζει τις βάσεις του θανάτου; Με τέτοια κριτήρια οικοδομεί «φιλίες» η κυβέρνηση στην περιοχή, παρασέρνοντας σε μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.