Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ



Μέρες που είναι θα δοθεί για 46η φορά η δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο για την επέτειο αποκατάστασης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με την πολιτική ηγεσία των αστικών κομμάτων σε επαναλήψεις δεκάρικων λόγων που επαινούν τη δημοκρατία και ομνύουν σ’ αυτή, προσπαθώντας, με την διατεταγμένη υπηρεσία και των ΜΜΕ, με νύχια και με δόντια να πείσουν για το αμετάβλητο των κοινωνικών και πολιτικών ισορροπιών που εξέφραζε η μεταπολίτευση. Βέβαια, για καλό και για κακό μπροστά στην έστω και όχι άμεση απειλή της δυναμικότητας νέων λαϊκών αγώνων, που η παρατεταμένη και ανανεωμένη κρίση μπορεί να διαμορφώσει, δεν διστάζουν να συμφωνούν στην επιβολή αυταρχικών επιλογών. Και κάπως έτσι ο παντός κυβερνώντος κόμματος  Μ. Χρυσοχοϊδης, από τις ακραίες μορφές πολιτικού κυνισμού,  αποδεικνύεται απαραίτητος σε ΠΑΣΟΚ παλιότερα και Ν.Δ τώρα, για εφαρμογή κάθε νέου νόμου που περιστέλλει ελευθερίες.

Προκαταρκτική εξέταση σε βάρος διαδηλωτή, μετά από χαφιέδικου τύπου μεθοδεύσεις



Στις 5 Οκτώβρη 2019 χιλιάδες λαού και νεολαίας πραγματοποίησαν μια μεγαλειώδη και πολυπληθή αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση ενάντια στην ανανέωση της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις («Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας») και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη χώρα μας για την υπογραφή της. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα και φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Με μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα στο άγαλμα του μακελάρη Χάρι Τρούμαν, οι διαδηλωτές εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους και διατράνωσαν την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και σχεδιασμών, που κλιμακώνονται όλη αυτή την περίοδο και στην περιοχή μας. Για άλλη μια φορά, εκφράστηκαν ο αποτροπιασμός και η δίκαιη λαϊκή οργή μπροστά στο άγαλμα του 33ου Προέδρου των ΗΠΑ, που έχει καταδικαστεί διαχρονικά στη συνείδηση του λαού μας και βαρύνεται με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι και τη χρήση των απάνθρωπων βομβών ναπάλμ στον Γράμμο την περίοδο 1946-1949. Ως απάντηση και προκειμένου να δοθούν τα αναγκαία διαπιστευτήρια της ελληνικής αστικής τάξης για τη «στενή φιλία» στη συμμαχία με τις ΗΠΑ, η διαδήλωση δέχθηκε βίαιη και απρόκλητη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής, με επιθέσεις και αλόγιστη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Υπόμνημα διαμαρτυρίας για ακίνητο που στεγάζονται το Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού και άλλες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ


Φωτό αρχείου

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  Ι.Κ.Α.  ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,   Τ.Κ. 546 31,   Ε.Κ.Θ.   Τηλ: 2310 237694
www.syntaxio.blogspot.com    -- --       e-mail: suntax.ika@gmail.com

ΥΠΟΜΝΗΜΑ  ΔΙΑΜΑΡΤYΡΙΑΣ
                                                                                                                                                                       
Προς τους υπουργούς Εργασίας& Κοινωνικής Ασφάλισης , Υγείας, Δικαιοσύνης   κ.κ.   Ι. Βρούτση,   Β. Κικίλια  και Κ.  Τσιάρα

Αριθμ. Πρωτοκόλλου   400
                                               Θεσσαλονίκη   21-07-2020

Θέμα : Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού.

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους συνταξιούχους της Θεσσαλονίκης το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να συζητά, την από 6-9-2019 εισήγηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τον κ. Πρωθυπουργό, να παραδοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το ακίνητο που στεγάζονται το Κέντρο Υγείας  Πύλης Αξιού και άλλες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, για να δημιουργηθεί ένα «πάρκο δικαστηρίων» που θα επιτρέπει την επέκταση της λειτουργίας τους.

Για την Θεσσαλονίκη που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στερήθηκε, λόγω κλεισίματος, την λειτουργία δύο (2) σημαντικών νοσοκομειακών μονάδων (Παναγία και Λοιμωδών), που οι υπάρχουσες  δημόσιες δομές υγείας καλούνται να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού της και όχι μόνο, τις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, αλλά  και αυτές που θα δημιουργήσει το πιθανότατο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ΜΕΘ, ΜΑΦ, σε εξοπλισμό, μέσα και αναγκαία υλικά, που η αναμονή στα επείγοντα ξεπερνά τις 6-7 ώρες, οι δε λίστες πολύμηνης αναμονής για εξετάσεις και χειρουργεία, οδηγούν, όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα στις ιδιωτικές μονάδες υγείας και πολλούς από τους «αναμένοντες», που την στερούνται, στην «μακαρία» οδό.

ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ «γκριζάρουν» το Αιγαίο και σπρώχνουν στη συνεκμετάλλευση


Από τα «αμφισβητούμενα ύδατα» στα ανοιχτά καλέσματα προσφυγής στη Χάγη

Copyright 2020 The Associated
Καταρρέουν από τις ίδιες τις εξελίξεις οι μύθοι της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων ότι η ενεργή συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή αποτελεί «ασπίδα προστασίας» της ειρήνης, της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ αντιμετωπίζουν τα Ελληνοτουρκικά με τρόπο ενταγμένο στους δικούς τους σχεδιασμούς στην περιοχή, από τους οποίους βέβαια προσδοκά και η ελληνική αστική τάξη. Σχεδιασμούς που χαρακτηρίζονται από τον σκληρό ανταγωνισμό με αντιπάλους τους, κυρίως Ρωσία και Κίνα, για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, ενεργειακών και εμπορικών δρόμων, περιοχών γεωστρατηγικής σημασίας. Ετσι, όλοι συμφωνούν ότι σε αυτήν τη διαδικασία η Τουρκία αποτελεί έναν σημαντικό «εταίρο», «σύμμαχο», «συνομιλητή», τον οποίο πρέπει να «τραβήξουν» από οποιαδήποτε επιρροή της Ρωσίας, γιατί το αντίθετο θα σήμαινε ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή. Και η Ελλάδα, ως αταλάντευτο προπύργιο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αναλαμβάνει - και με προθυμία - να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση, συνεπώς οι ελληνοτουρκικές διαφορές πρέπει να «λυθούν» στο πλαίσιο του «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, της συνεκμετάλλευσης και της συνδιαχείρισης υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική που εναποθέτει την ασφάλεια και την ειρήνη σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ


Η δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Eurokinissi
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, την Παρασκευή 24 Ιούλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
Για τις εξελίξεις στην περιοχή και την τουρκική προκλητικότητα
«Το συμπέρασμα από τη σημερινή συνάντηση και ενημέρωση είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, οι οποίοι έχουν εναποθέσει την ασφάλεια, την ειρήνη σε όλη αυτή την περιοχή, σε όλους αυτούς που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, με τις συγκρούσεις, τους έντονους ανταγωνισμούς στην περιοχή, που δεν είναι άλλοι από την ΕΕ, από το ΝΑΤΟ, από τις ΗΠΑ.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες θέλουμε ξανά να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους στρατευμένους νέους μας, στα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στους φαντάρους, που βρίσκονται πραγματικά μέσα σε μια δύσκολη κατάσταση και έχουν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά σημαντικά προβλήματα».