Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η εκμετάλλευση της Ακρόπολης από γνωστή εταιρεία για διαφημιστική προβολή

 

 

Σε σχόλιο του για την εκμετάλλευση της Ακρόπολης από γνωστή εταιρεία για διαφημιστική προβολή το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η διαφήμιση γνωστής αθλητικής εταιρίας που ανάρτησε πάνω από την Ακρόπολη το σήμα της και ένα γιγάντιο παπούτσι να τη συνθλίβει κάτω από το πέλμα του, σχηματισμένα με drones. Η είδηση καθόλου δεν μας εκπλήσσει και ούτε μας καθησυχάζει η ενεργοποίηση του Υπουργείου Πολιτισμού, που άλλωστε έγινε μετά το σάλο αντιδράσεων, για το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΚ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΝ ΜΕΞΙΚΟΥ Η αντίθεση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν αποτελεί έγκλημα, αλλά υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Ελλάδας (ΦΩΤΟ)

 

Παράσταση διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία για την απαράδεκτη καταδίκη των 7 συνδικαλιστών στη Θεσσαλονίκη

 

 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών Μεξικού πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη 15 Μάη, παράσταση διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού, απορρίπτοντας την απαράδεκτη καταδίκη των 7 συνδικαλιστών στη Θεσσαλονίκη για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Όπως τονίζει το ΚΚ Μεξικού στην επιστολή που επέδωσε στην ελληνική πρεσβεία:

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ.Εργασίας για τις διεκδικήσεις τους - Παναττική συγκέντρωση στις 17 Ιούνη (ΦΩΤΟ)

 

 

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα το πρωί, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις απαίτησαν να οριστεί συνάντηση με την ηγεσία του, όπως έχουν ζητήσει εδώ και μήνες.

Με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, οι συνταξιούχοι και τα σωματεία τους έχουν καταθέσει υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους και ζητούν να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία. Όσον αφορά το υπουργείο Εργασίας, το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί πρώτη φορά στις αρχές του φθινοπώρου του 2024, χωρίς μέχρι τώρα να ικανοποιηθεί.

Ελιξίριο... ανάκαμψης

 

Η Γερμανία διέρχεται μια «άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση», καθώς «ποτέ στο παρελθόν δεν έχει βιώσει τόσο παρατεταμένη έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης». Αυτήν τη διαπίστωση έκανε ο νέος καγκελάριος Μερτς και υπεραμύνθηκε της απόφασης για άρση του «φρένου χρέους» και ανάληψη «μεγάλων δανείων», σημειώνοντας ότι αυτά θα στηρίξουν επενδύσεις σε υποδομές, δρόμους, σιδηροδρόμους, Εκπαίδευση και Ερευνα, για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Το αντίδοτο στην κρίση λοιπόν είναι περισσότερο κρατικό χρήμα στα μονοπώλια, για να επενδύσουν με καλύτερους όρους και μεγαλύτερα κέρδη. Ποιος θα πληρώσει όμως τα δάνεια που θα πάρει το κράτος για λογαριασμό τους και τις αυξημένες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού; Μα φυσικά οι εργαζόμενοι και ο γερμανικός λαός, ο οποίος φορτώνεται επίσης τον λογαριασμό της δημιουργίας του «μεγαλύτερου και ισχυρότερου στρατού της Ευρώπης», όπως είπε ο Μερτς. Βέβαια, και την εποχή της ανάπτυξης ο λαός πλήρωνε το «φρένο χρέους» και τα άλλα δημοσιονομικά μέτρα θωράκισης της ανταγωνιστικότητας, που εξασφάλιζαν μέχρι και αρνητικά επιτόκια στον κρατικό δανεισμό για λογαριασμό των μονοπωλίων. Ετσι χτίστηκε η «ατμομηχανή της Ευρώπης»...

Τώρα που το έργο άλλαξε, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός ψάχνει το ελιξίριο για επιστροφή στην ανάπτυξη. Τι εξήγγειλε ο Μερτς, εκτός από άφθονο χρήμα στους γερμανικούς ομίλους και στην πολεμική οικονομία; «Εθελοντική εργασία» μετά τα 67 έτη, απαλλαγή των υπερωριών από φόρους και μεγαλύτερη «ευελιξία» στον υπολογισμό των ωρών εργασίας, με βάση την εβδομάδα και όχι την ημέρα. Δηλαδή έμμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για δουλειά μέχρι τον τάφο, και ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη για τα μονοπώλια, με διευθέτηση σε εβδομαδιαία βάση και μείωση του κόστους των υπερωριών για την εργοδοσία. Ετσι θα γίνει ξανά ανταγωνιστική η γερμανική οικονομία, η οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια προβαλλόταν ως πρότυπο ...ανταγωνιστικότητας! Οσο για τον κατώτατο μισθό, ο Μερτς είπε ότι είναι «εφικτό και επιθυμητό» να αυξηθεί το 2026, χωρίς όμως η αύξηση να «κατοχυρωθεί νομοθετικά», όπως γινόταν μέχρι τώρα. Που σημαίνει ότι το κράτος θα απευθύνει ένα ευχολόγιο στους ομίλους να αυξήσουν τους μισθούς μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο (μην ξεφύγουμε κιόλας...) και αυτοί με τη σειρά τους, αν θέλουν, θα κάνουν αύξηση του κατώτατου μισθού! Μπορεί λοιπόν ο Μητσοτάκης να κέρδισε τα εύσημα από τον Γερμανό καγκελάριο για τις πρωτοπόρες αντεργατικές ανατροπές της κυβέρνησης στην Ελλάδα, αλλά είναι βέβαιο ότι επέστρεψε και με νέες ...εμπνεύσεις στις αποσκευές του για το περαιτέρω ξεζούμισμα των εργαζομένων. Σε Ελλάδα, Γερμανία και παντού ακονίζουν τα αντεργατικά μαχαίρια, επιβεβαιώνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου προϋποθέτει θυσίες δίχως τέλος για τους εργαζόμενους, σε καπιταλιστική ανάπτυξη και κρίση, σε ιμπεριαλιστική ειρήνη και πόλεμο.

Εργοδότες και εργοδοτικοί στον «τόπο του εγκλήματος»


Πηγή: Eurokinissi

 

Ενας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, τέσσερις εκπρόσωποι της εργοδοσίας και ένας εκπρόσωπος του εργοδοτικού συνδικαλισμού: Δεν πρόκειται για ...ανέκδοτο, αλλά για τη σύνθεση της ομάδας των «κοινωνικών εταίρων» που υποτίθεται ότι από χτες συζητούν στο υπουργείο Εργασίας τον «οδικό χάρτη» για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων.

Δηλαδή, η κυβέρνηση που, μαζί με τους προκατόχους της, ξήλωσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ψήφισε τον «αλγόριθμο» για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα ...συζητήσει με τους εξής: Πρώτον, με εκπροσώπους των βιομηχάνων (ΣΕΒ) και των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΕ), τους οποίους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ενέταξε στους «κοινωνικούς εταίρους».

«Δουλευταράδες»!


 

«Οι τεμπέληδες έγιναν δουλευταράδες», πανηγύριζε χτες από το πρωτοσέλιδο μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα, παρουσιάζοντας ως ...επιτυχία το ξεζούμισμα εκατομμυρίων εργαζομένων για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών.

Αφορμή ήταν η ανακοίνωση της Eurostat ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν περισσότερο απ' όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα 39,8 ώρες κατά μέσο όρο τη βδομάδα.

Την ίδια ώρα, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στήνουν πάρτι κερδοφορίας για άλλη μια χρονιά, με τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο να ετοιμάζονται για ρεκόρ 19ετίας. Ηδη 100 από αυτές καταγράφουν κέρδη πάνω από 11 δισ. ευρώ το 2024.

Ενώ λοιπόν τα κέρδη των ομίλων ανακάμπτουν και με το παραπάνω από τη μεγάλη καπιταλιστική κρίση και την πανδημία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που τσάκισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ με τα μνημόνια και τα αποτελείωσαν με τους νόμους που ακολούθησαν.