Βρισκόμαστε στα 1919. Έχει ήδη δημιουργηθεί η ΓΣΕΕ καθώς και το ΣΕΚΕ. Είναι η πρώτη φορά που θα γιορταστεί στη χώρα η Εργατική Πρωτομαγιά κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (24/4/1919) γίνεται αναφορά-ανταπόκριση για τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Να σημειώσουμε ότι μέσω αυτής δίνεται το κλίμα της εποχή, η αντιπαράθεση στους κόλπους του νεαρού εργατικού κινήματος, δίνεται και ο πολυεθνικός χαρακτήρα της εργατικής τάξης στη Θεσσαλονίκη, ενώ ξεχωριστή «πινελιά» στον γιορτασμό αυτό δίνεται από Γάλους και Ιταλούς στρατιώτες που βρίσκονταν στην πόλη.

Η ανταπόκριση αναφέρει:

«Είνε η δεύτερη φορά που τόσο επίσημα και επιβλητικά η εργατιά της Θεσσαλονίκης δείχνει όχι μ΄/ονο την δύναμη και την οντότητά της αλλά και την εργατικήν συνείδησί της και την πίστι και αφοσιωσί της στην εργατική ιδέα. Όπως στο ιστορικό επισιτιστικό συλλαλητήριο, που έγινε με αφάνταστη υποβολή, τάξι και πειθαρχία έδειξε για πρώτη φορά στους ανίδεους πόση σημασία έχει η εργατική αλληλεγγύη και οργάνωσι, έτσι και χθες-δεύτερη φορά- ο εργατικός κόπσμος ανεξαρτήτος φυλής και θρησκεύματος, βροντοντοφωνούσα με μία φωνή τη θελησί του κι’ εξεδήλωνε αδερφομένος τη βαθειά τη σημασία της αλληλεγγύης, που τον ενώνει προς όλο τον εργατικό κόσμο της Ελλάδος και όλους τους προλεταρίους της υφηλίου. Καμμιά αντεργατική ενέργεια, καμία παραφωνία δεν ακούστηκε ανάμεσά του. Όλοι σύμφωνοι και πιστοί και πειθαρχικοί στους νόμους του καταστατικού των.