Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

«Η αναζήτηση της χαμένης κάλπης και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιά με την Αστυνομία σε νέες περιπέτειες»

 


Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι μας …εξέπληξαν με το ταλέντο και το πλούσιο ρεπερτόριό τους…

«Θεατρική παράσταση: “Η αναζήτηση της χαμένης κάλπης και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιά με την Αστυνομία σε νέες περιπέτειες”. Μια σπονδυλωτή παρωδία – υπερπαραγωγή (τίτλος πρωτότυπου: Εκλογές Σωματείου Χειριστών και Βοηθών Μηχανημάτων Νομού Εύβοιας). Πράξη Τρίτη (Κάρυστος – Αλιβέρι)», τονίζουν οι εκλεγμένοι με την «Ταξική Ενότητα» στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, καθώς όπως σημειώνουν, «η χθεσινή ημέρα (5/12/21) προσέθεσε νέα επεισόδια στο εξελισσόμενο θέατρο του παραλόγου που εκτυλίσσεται με αφορμή τις εκλογές του Σωματείου Χειριστών Εύβοιας. Στην ανακοίνωση που εκδώσαμε εχθές πιστεύαμε ότι τα είχαμε δει και πει όλα. Όμως οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι μας …εξέπληξαν με το ταλέντο τους».

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε! – Απέλυσε 900 εργαζόμενους με βιντεοκλήση αφού πρώτα πήρε 750 εκατ. κρατική ενίσχυση!


Κυνικά… Εμετικά κυνικά…  Ο CEO εταιρείας μέσα από μια οθόνη απέλυσε με μια φράση 900 εργαζόμενους… Πέταξε στο δρόμο της ανεργίας 900 ανθρώπους υποδεχόμενος τους με την παρακάτω φράση και μέσω βιντεοκλήσης:  “Αν συμμετέχετε σε αυτήν την κλήση, είστε μέρος της άτυχης ομάδας που απολύεται»…

Αυτό είναι το σύστημα τους. Τόσο απάνθρωπο. Τόσο σάπιο. Η απόλυση 900 ολοκληρώθηκε μέσω μιας …τρίλεπτης βιντεοκλήσης. Ετσι, μέσω zoom 900 υπάλληλοι εταιρείας ψηφιακών στεγαστικών δανείων, με γραφεία στην Καλιφόρνια, τη Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας των ΗΠΑ έχασαν τη δουλειά τους.

Όπως αναφέρει το Forbes, ο CEO ανακοίνωσε με συνοπτικές διαδικασίες την απόλυση του 9% των εργαζομένων του, λίγες μέρες αφότου η εταιρεία, έλαβε μάλιστα μια «ένεση» ρευστού με κρατικό χρήμα 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Παγκόσμια πύλη» στους ανταγωνισμούς και στα κέρδη

 

Στις αρχές Δεκέμβρη, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη δρομολόγηση της «Παγκόσμιας Πύλης» (Global Gateway), του ευρωενωσιακού σχεδίου για το πιο γερό μπάσιμο της λυκοσυμμαχίας και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς γύρω από τις υποδομές και τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλο τον πλανήτη.

Το σχέδιο προβλέπει την «κινητοποίηση» έως και 300 δισ. ευρώ σε επενδύσεις μεταξύ 2021 και 2027, «για την ανάπτυξη βιώσιμων και υψηλής ποιότητας ψηφιακών υποδομών, υποδομών για το κλίμα, την Ενέργεια και τις μεταφορές», με στόχο την «αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων», όπως η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», η «ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμών μας», αλλά και η στήριξη στις «πράσινες» μπίζνες στο όνομα της «κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος», λαμβάνοντας υπόψη «τις ανάγκες των εταίρων μας και τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ».

Στις επεξηγηματικές ανακοινώσεις της Κομισιόν αναφέρεται ότι η «Παγκόσμια Πύλη» «θα επικεντρωθεί σε υλικές υποδομές - όπως καλώδια οπτικών ινών, διάδρομοι μεταφορών, γραμμές μεταφοράς καθαρής Ενέργειας - για την ενίσχυση των ψηφιακών δικτύων, των δικτύων μεταφορών και Ενέργειας».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΜΝΗΣΙΑ-ΑΠΡΑΞΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΑΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ.


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ)

Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,    Τ.Κ. 546 31,    Ε.Κ.Θ.    Τηλ: 2310 237694

www.syntaxio.blogspot.com          ---------         e-mail:suntax.ika@gmail.com

 

 

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2021

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ 

 




Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

 

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις που, σε πανελλαδικό επίπεδο, συγκροτούν την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), με βάση τις εξελίξεις σε οικονομία και υγεία, κήρυξαν την Τρίτη 14 του Δεκέμβρη ημέρα για συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων μας, με συγκεντρώσεις των συνταξιούχων σε όλους τους νομούς της χώρας μας.

 

Με βάση την απόφαση αυτή,

ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΚΗ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ.

 

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΔΟΘΕΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ.

 

(ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΘΟΔΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΗ 2021 ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ).

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΟΣΑ ΑΔΙΚΩΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ, ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

8/12/1930 Μιλάν οι εφτά καταδικασμένοι επαναστάτες του Καλπακίου

 


 

Το μνημείο που έστησε η ΚΝΕ στον «Τάφο των ζωντανών», στο Καλπάκι, το 2017
Το μνημείο που έστησε η ΚΝΕ στον «Τάφο των ζωντανών», στο Καλπάκι, το 2017
«Αγαπητέ μας "Ριζοσπάστη"

Μέσα απ' τα μπουντρούμια που μας έρριξε ο μιλιταρισμός γιατί δε δεχτήκαμε να πεθάνουμε κάτω απ' τον κασμά και το ξύλο στο κάτεργο του Καλπακίου, σου στέλνουμε τον πιο θερμό επαναστατικό χαιρετισμό. Τα κάτεργα και οι θανατικές καταδίκες δεν μας πτοούν καθόλου. Οι τσαγκωφικές μέθοδες που εφαρμόζονται απ' τον αρχιδήμιο Βενιζέλο θα τσακιστούν απ' το ροζάρικο χέρι του προλεταριάτου. Ο μακελάρης του 14 για την επιτυχία του νέου μακελειού, της σταυροφορίας ενάντια στη Σοβιετική Ενωση, θέλει να καθαρίσει το δρόμο απ' τους επαναστάτες που καθοδηγούν τους καταπιεζόμενους. Να, γιατί μας καταδίκασαν σε θάνατο, ισόβια και δεκάδες χρόνια φυλακή. Σ' απάντηση της απόφασης αυτής και της εν γένει εξαπολυθείσης τρομοκρατίας, σου στέλνουμε απ' το υστέρημά μας 50 δραχμές. Είνε 50 σφαίρες στο κουφάρι των δημίων που θέλουν μ' άτιμα μέσα να διακόψουν την έκδοσή σου.

Στρατιωτικές φυλακές Ακραίου Ιωαννίνων, 5 Δεκεμβρίου 1930

Οι εφτά καταδικασθέντες φαντάροι Καλπακίου».

Ούτε υπήρξε... ούτε θα υπάρξει

 

Αναλύσεις περί «εκτίναξης του ελατηρίου» πάνω από τις προβλέψεις και διθυράμβους για τη «δυναμική» της καπιταλιστικής οικονομίας επιστράτευσαν κυβέρνηση και αστικά επιτελεία με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν αύξηση 13,7% στο ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και του τουρισμού. Αλήθεια, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν τους ίδιους λόγους να πανηγυρίζουν; Κάθε άλλο! Οι «επιδόσεις» της καπιταλιστικής οικονομίας μεταφράστηκαν για τον λαό σε εκτίναξη της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας. Μεταφράστηκαν σε νέα αντεργατικά μέτρα, σε 10ωρη δουλειά με τη «βούλα», κατάργηση υπερωριών, προσπάθεια για νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης κ.ο.κ.

Αλλά μήπως το ίδιο δεν σημαίνει και η «προβολή» των επιδόσεων αυτών στο μέλλον; Δεν έχει κανείς παρά να δει όσα περιέχονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, που οι εκταμιεύσεις του αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες στις προβλέψεις για παραπέρα ανάκαμψη το 2022. Κάτω λοιπόν από τις «επιταγές» προς τους ομίλους, για τις «πράσινες» και ψηφιακές μπίζνες, η «υπογραφή» θα μπαίνει με καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και νέα μέτρα. Ενώ για τα 40 και πλέον δισ. ευρώ που δόθηκαν για να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου το προηγούμενο διάστημα, ο «λογαριασμός» έχει ήδη γραφτεί για τον λαό, όπως μαρτυράνε τόσο ο προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά όσο και η συζήτηση για πιο «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική. Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι «διατηρήσιμη» καπιταλιστική ανάπτυξη, μα πάνω απ' όλα «δίκαιη» και «για όλους», ούτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει, με όσες κυβερνήσεις κι αν αλλάξουν στο τιμόνι, όσους «κύκλους» κι αν κάνουν γύρω από την ουρά τους τα αστικά επιτελεία. Δυναμική για τον λαό και τα συμφέροντά του έχει ο δικός του αγώνας, για να έρθουν οι δικές του ανάγκες στο προσκήνιο.

Πράσινοι μύθοι

 

Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου

 

«Η πράσινη ανάπτυξη θα φέρει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας» διαδίδουν κυβερνήσεις, κόμματα και αστικά επιτελεία, για να χρυσώσουν το χάπι της απλόχερης κρατικής στήριξης στα μονοπώλια, προκειμένου να επενδύσουν σε νέα κερδοφόρα πεδία. Αλλά η πραγματικότητα ήδη τους διαψεύδει...

Η απολιγνιτοποίηση στην Κοζάνη, στη Μεγαλόπολη και αλλού αφήνει άνεργους μερικές χιλιάδες εργαζόμενους στην ηλεκτροπαραγωγή και αυτοαπασχολούμενους που ζούσαν από τον λιγνίτη. Οι θέσεις εργασίας που χάνονται, όχι μόνο δεν αναπληρώνονται στο σύνολό τους, αλλά κι αυτές που δημιουργούνται είναι περισσότερο επισφαλείς και πιο κακοπληρωμένες.

Το φαινόμενο δεν είναι βέβαια μόνο ελληνικό. Σύμφωνα με προβλέψεις μεγάλων οικονομικών οργανισμών, οι απώλειες θέσεων εργασίας από την εισαγωγή της πράσινης ηλεκτροκίνησης μόνο σε έναν κλάδο, αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο μέχρι το 2035, οπότε στην ΕΕ προβλέπεται να καταργηθούν εντελώς οι κινητήρες εσωτερικής καύσης, που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα και τα παράγωγά τους.