Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Ο μεγάλος «αρνητής»

 

Το πόσο βολικές είναι για την κυβέρνηση κινητοποιήσεις όπως αυτές της περασμένης βδομάδας, στις οποίες τον τόνο έδιναν διάφοροι «αρνητές», φάνηκε και από δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Εκτός από την υπερπροβολή που απολαμβάνουν οι διοργανωτές αυτών των κινητοποιήσεων, βγάζει μάτι η προσπάθεια να τσουβαλιαστεί κάθε δίκαιη λαϊκή διεκδίκηση με το «κίνημα των αρνητών». Γράφει για παράδειγμα το «Βήμα»: «Δεν θα προκαλούσε εντύπωση αν διαπιστωνόταν ότι ο ίδιος κύκλος (σ.σ. των "αρνητών") πρωτοστατεί στις οικονομικές διεκδικήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας». Η κουτοπονηριά τους δεν είναι καινούργια. Θυμίζουμε ότι και πέρυσι το φθινόπωρο, όταν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικούσαν ασφαλείς σχολικές αίθουσες, γινόταν από την κυβερνητική προπαγάνδα προσπάθεια να τσουβαλιαστούν με τους «αρνητές της μάσκας», τους οποίους μάλιστα βάφτιζαν «κίνημα», υπερπροβάλλοντας κάτι περιθωριακούς τύπους, προερχόμενους από τη φασιστική Χρυσή Αυγή. Και την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παρουσιάζει κάθε διεκδίκηση είτε ως ανεδαφική, είτε ως υποκινούμενη από «αρνητές», φορτώνει στον λαό την ευθύνη για το νέο φούντωμα της πανδημίας. Παλιό το κόλπο και χιλιοπαιγμένο. Αν ψάχνει η κυβέρνηση ποιος φταίει, ας κοιταχτεί στον καθρέφτη: Και για το νέο κύμα του κορονοϊού και για τον ανορθολογισμό που τροφοδοτεί η κυβερνητική πολιτική. Αυτή η πολιτική είναι ο μεγαλύτερος «αρνητής» κάθε ουσιαστικού μέτρου προστασίας των εργαζομένων.

Μ. Συντυχάκης: Στο μεγάλο κεφάλαιο η ολοκληρωτική παράδοση των απορριμμάτων (VIDEO)

 

 
 

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για το «ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων» στο οποίο περιέχονται ακόμα διατάξεις που αφορούν την ενσωμάτωση των Οδηγιών «2018/851 και 2018/852 (...)περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών» για το «πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, τα πλαστικά προϊόντα» όπως και «επείγουσες» ρυθμίσεις, που φέρουν τον ψευδεπίγραφο τίτλο, «για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές - πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις».

Ο Μανώλης Συντυχάκης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων προστίθεται στα άλλα μεγάλα προβλήματα της Υγείας, των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, της ανεργίας, της μισθωτής σκλαβιάς, της κατάργησης των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας».

Οι λαοί απροστάτευτοι γιατί η πρόληψη είναι κόστος για τα αστικά κράτη

 

ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ


Για άλλη μια φορά οι αστοί πολιτικοί «κατόπιν εορτής» υπόσχονται μέτρα στήριξης στους πληγέντες (εδώ από την περιοδεία της Μέρκελ)

AFP or licensors

Για άλλη μια φορά οι αστοί πολιτικοί «κατόπιν εορτής» υπόσχονται μέτρα στήριξης στους πληγέντες (εδώ από την περιοδεία της Μέρκελ)
Οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Γερμανία και το Βέλγιο την περασμένη βδομάδα έδειξαν για άλλη μια φορά τη γύμνια της προστασίας του πληθυσμού απέναντι στις φυσικές καταστροφές, ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου.

Ο αριθμός των θυμάτων όλο και αυξάνεται, καθώς μέχρι χτες το μεσημέρι οι νεκροί στη Γερμανία είχαν φτάσει τους 165, οι τραυματίες ήταν πάνω από 670 και εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι. Το ίδιο διάστημα, στο Ανατολικό Βέλγιο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 31 και οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες. Σε κατάσταση επαγρύπνησης για πλημμύρες παραμένουν οι αρχές σε Ολλανδία, Τσεχία, Ελβετία.

Ο φόβος για αύξηση των νεκρών στη Γερμανία είναι ορατός, αφού η κατάσταση συνεχίζει να είναι κρίσιμη τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες. Αντιπλημμυρικά φράγματα έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και είναι ερώτημα αν και πόσο θα αντέξουν στις υδάτινες μάζες, ενώ μεταλλεία έχουν πλημμυρίσει.

Μεγάλες καταστροφές

Το κρατίδιο της Ρηνανίας - Παλατινάτου και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας είναι τα κρατίδια που πλήγηκαν περισσότερο. Πάνω από 23 πόλεις και χωριά στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με εκατοντάδες σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, δρόμους και γέφυρες να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αφού γύρω στις 120.000 άνθρωποι δεν έχουν προς στιγμή πρόσβαση σε ρεύμα. Το ίδιο ισχύει και για την παροχή πόσιμου νερού, ενώ έκκληση των αρχών προτρέπει στο βράσιμο του πόσιμου νερού λόγω των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης. Μεγάλες καταστροφές φαίνεται να έχει δεχτεί και το δίκτυο φυσικού αερίου, αφού η δημοτική εταιρεία ρεύματος της περιοχής «Energienetze Mittelrhein» χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ δραματική και θα χρειαστούν βδομάδες μέχρι και μήνες έως ότου αποκατασταθεί το δίκτυο. Αυτό θα σημαίνει για τους περισσότερους της πληγείσας περιοχής καμία δυνατότητα παροχής ζεστού νερού και χειμώνα χωρίς θέρμανση.

«Θέλετε τον χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε;»

 


Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Ανάπτυξης, απευθυνόμενος σε επαγγελματίες της Εστίασης, συμπύκνωσε πριν λίγες μέρες την τωρινή εκδοχή της κυβερνητικής προπαγάνδας για να κουκουλώσει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.

Κοινωνικός αυτοματισμός και διχασμός με απειλές και ψευτοδωράκια, ως συμπλήρωμα της «ατομικής ευθύνης» που χαρακτήρισε την κυβερνητική προπαγάνδα ενάμιση χρόνο τώρα, για να συγκαλύψουν από τους εργαζόμενους όσο και από αυτοαπασχολούμενους όλων των κλάδων την ουσία: Οτι η πολιτική της κυβέρνησης γενικά - και η διαχείριση της πανδημίας ειδικά - έχει σταθερή πυξίδα και κινείται με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

* * *

Οι επαγγελματίες στην Εστίαση - εκ των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο - κυρίως αυτοί που στηρίζουν το εισόδημά τους στην προσωπική τους εργασία και της οικογένειάς τους, πρέπει να καταλογίσουν (στην κυβέρνηση) αυτές τις ευθύνες: Για την άρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, για την καθυστέρηση των εμβολιασμών εξαιτίας των ανταγωνισμών αλλά και των κυβερνητικών παλινωδιών και αντιφάσεων, για τα αλλεπάλληλα οριζόντια lockdown και για τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης του εισοδήματος. Αυτά είναι που διόγκωσαν τα αδιέξοδα για τους αυτοαπασχολούμενους και τους έφεραν στη σημερινή κατάσταση.