Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουfuck it, Γιάνη...

 
Υποθέτω ότι έχετε ακούσει ή έχετε διαβάσει αρκετά για το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Γιούρογκρουπ. Εδώ, απλώς θα υπογραμμίσουμε και θα σχολιάσουμε μια ντουζίνα σημείων από το περιεχόμενό της:

(1) " ... η Ελληνική κυβέρνηση επίσης δεσμεύτηκε να δουλέψει σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαϊκούς εταίρους και θεσμούς, καθώς και με το ΔΝΤ..."

- Αυτό για τους λίγους αιθεροβάμονες, οι οποίοι επιμένουν να χρησιμοποιούν την περίφραση "εθνική κυριαρχία". Δεσμευτήκαμε να δουλέψουμε σε "στενή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εταίρους και θεσμούς". Τώρα πόσο "στενή" θα είναι αυτή η συμφωνία, δεν γνωρίζουμε. Όπως δεν γνωρίζουμε τι θα γίνεται σε περιπτώσεις όπου δεν θα είναι και τόσο στενή: ποιανού θα περνάει; A propos, είχα ακούσει για "δουλειά σε στενή συνεργασία", τώρα άκουσα και για "δουλειά σε στενή συμφωνία". Μάλλον πρέπει να φρεσκάρω τα ελληνικά μου...

(2) "Η πολιτική για τον ΦΠΑ θα πρέπει να εξορθολογιστεί (...) με σκοπό τον περιορισμό των απαλλαγών αλλά και την εξάλειψη παράλογων εκπτώσεων."

- Ποιές απαλλαγές από τον ΦΠΑ έχουμε κατά νου; Όσες γνωρίζω εγώ, δεν έχουν να κάνουν με το εσωτερικό τής χώρας κι αυτές που έχουν σχέση με το εξωτερικό δεν μπορούμε να τις πειράξουμε. Κι από εκπτώσεις, οι μόνες που ξέρω είναι οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά τού Αιγαίου και η έκπτωση 50% σε φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Κι αυτές δεν τις θεωρώ καθόλου παράλογες. Εκτός αν η κυβέρνηση έχει άλλη γνώμη.

(3) "Επανεξέταση και έλεγχος δαπανών σε κάθε τομέα κρατικών δαπανών (π.χ. εκπαίδευση, άμυνα, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικές παροχές)."

- Μιας κι εδώ μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα, είναι σαφές ότι η "επανεξέταση" και ο "έλεγχος" των δαπανών θα γίνουν για να δούμε τι άλλο μπορούμε να κόψουμε από την παιδεία, την υγεία, την τοπική αυτοδιοίκηση κλπ. Παναπεί: ό,τι κόπηκε, κόπηκε και συνεχίζουμε.

ΣΕΒ: Δημιουργεί προσδοκίες η μεταρρυθμιστική ατζέντα

Με καλό μάτι βλέπει ο ΣΕΒ τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, τονίζοντας πως δημιουργεί προσδοκίες για ανάκαμψη


Η ανακοίνωση του ΣΕΒ αναφέρει πως η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις  να κοιτάξουμε μπροστά με ελπίδα και ρεαλισμό, ενώ επισημαίνεται πως πρέπει να στηριχτεί η υγιής επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

«Η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών στοίχισε ακριβά στους εργαζομένους, στις επιχειρήσεις, στα δημόσια έσοδα. Προέχει  να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος με αποφασιστικότητα και ευθύνη. Η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις  να κοιτάξουμε μπροστά με ελπίδα και ρεαλισμό.

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ενεργά όλες τις μεταρρυθμίσεις που εμπεδώνουν ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, απελευθερώνουν δημιουργικές δυνάμεις, στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και δημιουργούν θέσεις εργασίας, βάζοντας τα θεμέλια για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό με άξονες την παραγωγικότητα, τη γνώση, την εξωστρέφεια, την ποιότητα και την καινοτομία», αναφέρει η ανακοίνωση.