Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Το ασανσέρ «έπεφτε» «εκτός ωραρίου»…


Το ασανσέρ «έπεφτε» «εκτός ωραρίου»…

Ασανσέρ - τουρκία
Tahir Kara, HıdıAli Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara, Cengiz Bilgi.  Είναι τα ονόματα των δέκα Τούρκων εργατών που έχασαν τη ζωή τους, το Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη. Τρεις μέρες μετά το «ατύχημα» τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης: Ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, στην Τουρκία. 
Ο ανελκυστήρας «έπεσε» στο κενό από τον 32ο όροφο ενός ουρανοξύστη υπό κατασκευή. Η εταιρεία «Τορουνλάρ Χόλντινγκς», που έχει αναλάβει το έργο (42 όροφοι από τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι 36) ήταν κυνική στις δηλώσεις, τις ανακοινώσεις και τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.  Πέρα από το τυπικό (θα κάνουμε ότι μπορούμε για τις οικογένειες κ.ο.κ) η επιχειρηματολογία της εταιρείας ήταν η εξής: Οι εργάτες ήταν εκεί εκτός ωραρίου. Ο ανελκυστήρας λειτουργούσε κανονικά (τον είχαν χρησιμοποιήσει, λένε, πριν λίγες μέρες…). Δεν υπήρχε κανένα άλλο πρόβλημα, αφού οι 1500 εργάτες που δουλεύουν, είχαν καταρτιστεί για θέματα ασφαλείας. Με λίγα λόγια φταίνε οι εργάτες, που σκοτώθηκαν…
Το επιχείρημα πως οι εργάτες ήταν εκεί εκτός ωραρίου είναι το λιγότερο προσβολή στη νοημοσύνη όλων μας. Μήπως οι εργάτες ήταν εκεί, για να κάνουν βόλτα; Θα βρίσκονταν στο σημείο εάν δεν υπήρχε απαίτηση από την εταιρεία; Τα υπόλοιπα επιχειρήματα είναι τα …αναμενόμενα, μετά από ανάλογα εργοδοτικά εγκλήματα. 
Από την άλλη πλευρά οι μαρτυρίες των εργατών είναι αφοπλιστικές. Ο Εμράχ Ακάρ, από τους χειριστές του ανελκυστήρα, δήλωσε: Με «κόλπα» προσπαθούσαμε να συντηρήσουμε τη λειτουργία του…
Τα υπόλοιπα στοιχεία που δημοσιεύονται από τη μαρτυρία του Ακάρ κι άλλων εργατών είναι συγκλονιστικά: Πριν ένα μήνα είχε «πέσει» στο κενό ο ανελκυστήρας, αυτή τη φορά 20 ορόφους πάνω από το έδαφος. Ευτυχώς δεν υπήρχε τραυματισμός. Η απάντηση που έπαιρναν από την εταιρεία ήταν να πατάνε το STOP, σε περίπτωση προβλήματος! 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα Evrensel δημοσίευσε έγγραφο που είχε «κερδίσει» η εταιρεία, τον Ιούνιο, από την υπηρεσία Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με το έγγραφο μπορούσε να συνεχίσει τις εργασίες για λόγους «δημοσίου συμφέροντος»…
Να επισημάνουμε πως σύμφωνα με την εταιρεία ο ανελκυστήρας μπορούσε να μεταφέρει φορτίο 2700 κιλά ή 28 ανθρώπους. Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως «η έρευνα θα είναι σχολαστική», κάτι σαν  το «μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο»… 
Η Τουρκία είναι στην τρίτη θέση στον κατάλογο της Διεθνούς Οργάνωσης εργασίας, στα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα». Επίσης,  σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στις τουρκικές εφημερίδες (στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εργασίας) μόνο 42.000 από τους 1.600.000 εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης.  
Η τουρκική αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και επίθεση με αντλίες νερού, στους διαδηλωτές που κατήγγειλαν το εργοδοτικό έγκλημα. Με αυτόν τον τρόπο  η κυβέρνηση του Ερντογάν, που είναι πλέον πρόεδρος της χώρας, έδωσε ένα ακόμα δείγμα των συμφερόντων που εξυπηρετεί, αφού δεν σεβάστηκε, καν, το θάνατο των εργατών. 
τουρκία 2