Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Δυσοσμία στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών Κορδελιού - Ευόσμου Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ οργανώνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 20 Οκτωβρίου 2019, στις 11.00 π.μ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη δυσοσμία και την αέρια ρύπανση που προκαλούν οι εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων. Προσυγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στο πρώην Δημαρχείο Ελευθερίου – Κορδελιού (Εθνικής Αντιστάσεως & Ανδρέα Παπανδρέου). Θα ακολουθήσει πορεία οδικώς μέχρι την πύλη των ΕΛΠΕ στην οδό Μοναστηρίου, όπου και θα ολοκληρωθεί η διαμαρτυρία.

Μετά τη δημοσίευση στις 14-8-2019 και του τελικού πορίσματος του ερευνητικού προγράμματος ΠΚΜ-ΑΠΘ, που κατέδειξε τα ΕΛ.ΠΕ. «ως εν δυνάμει πηγή δυσοσμίας στην αστική περιοχή του Κορδελιού», κανένα μέτρο προς την επίλυση του προβλήματος δεν έχει δρομολογηθεί. Τα πρόστιμα και οι αυστηρές τιμωρίες που υποσχόταν η ΠΚΜ, σε όποιον αποδειχθεί υπαίτιος γι’ αυτή την κατάσταση, δεν επιβλήθηκαν ποτέ! Αντίθετα, η λειτουργία των Ελληνικών Πετρελαίων εντός του αστικού ιστού, που επεκτείνεται με νέες πρόσφατες άδειες στην θυγατρική Elpedison, έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων, τον κίνδυνο πρόκλησης μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος (SEVESO III), την αδυναμία μεταξύ άλλων ανέγερσης σχολείων, τη μείωση της αξίας των ακινήτων και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ενώ προ των πυλών βρίσκεται άλλος ένας επαπειλούμενος κίνδυνος για την υποβαθμισμένη δυτική Θεσσαλονίκη, η μεταφορά της καύσης σκουπιδιών.

Πλατιά εξόρμηση ενάντια στους σχεδιασμούς για καύση απορριμμάτων


Μπροστά στην εκδήλωση που διοργανώνουν την Τετάρτη 23/10, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»

Μια πλατιά εξόρμηση στους εργαζόμενους και το λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, μπροστά στην εκδήλωση με θέμα «Οι επιπτώσεις από την καύση απορριμμάτων στην υγεία του λαού και στο περιβάλλον και οι θέσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων», που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Βιομηχανίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης του Κόμματος την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».
 Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Θανάσης Χριστίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βιομηχανίας, και ο Βασίλης Μπαλτίκας, στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της Ομάδας Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο δήμο Παύλου Μελά πραγματοποίησαν εξορμήσεις - περιοδείες στις λαϊκές αγορές της Φλέμινγκ και της Φιλίππου στην Πολίχνη, στην περιοχή του Καρατάσου, στις εργατικές κατοικίες της Ευκαρπίας, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα κ.α. Σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., προγραμματίζουν περιοδεία στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και το απόγευμα εξόρμηση σε γειτονιές. 

Σε ποια λίστα;


Ακούγοντας κανείς τις ομιλίες του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών Ενώσεων από τη μία και την ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ από την άλλη, στη διάρκεια της συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, εύκολα καταλαβαίνει ότι μοιράζονται τις ίδιες «αγωνίες». Ετσι, την ώρα που ο ΣΕΒ έδινε εύσημα στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το πολυνομοσχέδιο «θα συμβάλει στη διαμόρφωση θετικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα» και ότι οι αντεργατικές ανατροπές «κινούνται στην κατεύθυνση μείωσης των γραφειοκρατικών βαρών και του εξορθολογισμού» των εργασιακών σχέσεων, ο επικεφαλής της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, βρήκε να αντιτείνει ότι «οι άσχημες συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου, όσον αφορά τον ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων, θα φανούν σχετικά σύντομα», ενώ σιγόνταρε κι αυτός τις βρωμιές για τους «κατ' επάγγελμα συνδικαλιστές», που αξιοποιούνται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία για να δικαιολογήσουν την επίθεση στα συνδικάτα, που θέλουν να τα βάλουν στο γύψο. Τελικά μείναμε με την απορία: Στους εκπροσώπους των εργοδοτών και - υποτίθεται - των εργαζομένων, που προσκλήθηκαν στην ακρόαση της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο, τα ονόματα των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ ήταν σε διαφορετικές λίστες ή στην ίδια; Μήπως την επόμενη φορά να καλέσουν μόνο τον έναν από τους δύο, για να γλιτώσουν έξοδα και χρόνο;

Δεν γελάω μ’αυτό τ’ “αστείο”!



Η κόρη του προέδρου της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών, μόνο περήφανη πρέπει να είναι για τον πατέρα της, ο οποίος δεν έσκυψε το κεφάλι δεχόμενος να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε για τα νούμερα της τηλεθέασης.
Σε μία από τις εκπομπές της, η ομάδα του Ράδιο Αρβύλα, “σατίρισε” τον  πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών, Απόστολου Κενανίδη, για την χροιά της φωνής του. Είναι δυνατόν, ένας φορτηγατζής, ένας νταλικέρης, να μην έχει μπάσα φωνή, αντρίκια, όπως αρμόζει στο στερεότυπό που έχουν στο μυαλό τους;

Και να τα χάχανα και δως του τα παλαμάκια και οι ασυγκράτητοι γέλωτες από πλευράς τους. Η εκπομπή μπορεί σε εμάς που δεν την παρακολουθούμε να πέρασε και να μην ακούμπησε, όμως δεν συνέβη το ίδιο εκείνη τη βραδιά για τον κύριο Κενανίδη και την οικογένειά του. Οι συγγενείς και οι φίλοι του που παρακολουθούσαν, έσπευσαν να στείλουν μήνυμα στο κανάλι, ενημερώνοντας πως ο άνθρωπος παρουσιάζει μια φυσική αδυναμία στη φωνή εξαιτίας καρκινοπάθειας στον λάρυγγα. Καμία επανόρθωση.

Πόλεμος ... συμφερόντων



Μπορεί οι ελληνικές κυβερνήσεις να πανηγυρίζουν μετά από κάθε «χλιαρή» απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία, παρουσιάζοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ως «εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας» στην περιοχή και ως «ασπίδα» τάχα για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όμως οι καταιγιστικές εξελίξεις και ο σκληρός ανταγωνισμός σε όλα τα μέτωπα αποκαλύπτουν μέρα με τη μέρα αυτό το χοντρό ψέμα και τον κίνδυνο που κρύβει η προσπάθεια εφησυχασμού του λαού.

Ετσι, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ και άλλων αστικών κομμάτων να πείσουν για τη «σθεναρή» τάχα στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, με αφορμή τις «κυρώσεις» για την εισβολή της στην Συρία, η τελευταία «μετρημένη αντίδραση της ΕΕ» και η στάση των ισχυρότερων κρατών - μελών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που διατηρούν ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή, τους αποκαλύπτει στα μάτια του λαού.

Η ΕΕ, εξάλλου, ποτέ δεν έχει «μασήσει τα λόγια της» όσον αφορά τον «βασικό εταίρο Τουρκία», με τον οποίο παραμένει «σε διάλογο», για να ενισχύσει τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις «παρά τις διαφορές», αντιμετωπίζοντάς την ως μια ισχυρή «περιφερειακή» δύναμη και ως μια μεγάλη αγορά, που δεν μπορεί να αγνοήσει, ούτε βέβαια να τη βάλει απέναντι.

Οπως εξηγούσε άλλωστε και ο βουλευτής της ΝΔ Α. Συρίγος, «θα πρέπει να καταλάβουμε τη δύσκολη ισορροπία, που είναι ότι από τη μία πλευρά θέλαμε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και από την άλλη θέλαμε να της δοθούν χρήματα για το Μεταναστευτικό»...

Γη και ύδωρ


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, δεν απέσπασε τυχαία τα «μπράβο» και τα «ζήτω» των εργοδοτικών ενώσεων.

Με τις διατάξεις του οι μεγαλοεργοδότες βλέπουν να γίνονται πράξη μία προς μία οι αξιώσεις τους από το κράτος, για τη «διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας» και τη στήριξη της κερδοφορίας τους, σε συνέχεια όσων νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας στην κυβερνητική θητεία του το 62% των θέσεων του ΣΕΒ, κατά δήλωση εκπροσώπων του.

Παίρνοντας τη σκυτάλη και υπηρετώντας τον ίδιο στόχο, αυτόν της ταχύτερης και πιο ορμητικής ανάπτυξης, η ΝΔ δίνει «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων.