Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Για ποια Ευρώπη;






Θα ήταν χαράματα όταν η όμορφη Ευρώπη ξύπνησε βίαια από τον βαθύ της ύπνο. Την ξύπνησε ένας εφιάλτης: βρισκόταν λέει ανάμεσα σε δυο γυναίκες, την μια την έλεγαν Ασία, η άλλη όμως τής ήταν άγνωστη δεν είχε καν όνομα! Το τρομαχτικό ήταν ότι αυτές οι γυναίκες πάλευαν άγρια μεταξύ τους για το ποια θα την κρατήσει. Το έπαθλο της νικήτριας θα ήταν η Ευρώπη! Όμως ο Δίας σταματά την αμφίρροπη μάχη αρπάζει την Ευρώπη και την παραδίδει στην άγνωστη. Αυτή είναι η στιγμή που η Ευρώπη ξυπνάει κατατρομαγμένη. Λίγο μετά, αφού ξέχασε το όνειρο, βγήκε βόλτα στο ακρογιάλι της Σιδώνας. Εκεί ένας λευκός Ταύρος την πλησίασε γονάτισε και της πρόσφερε την ράχη του. Η Ευρώπη ανέβηκε και ο Ταύρος πετάχτηκε με ορμή προς την άλλη μεριά της θάλασσας…

Αυτά λέει ο μύθος, για το τρελό ταξίδι της Ευρώπης, και αν διαθέτουμε διψαλέα φαντασία θα πρέπει να υποθέσουμε πως την είχε συγκλονίσει το ερωτικό μουγκάνισμα του Ταυρόμορφου Δια!

Ο μύθος ωστόσο, αν και δημιουργείται από την συνείδηση μας καθώς χρειάζεται αιτιότητα, δεν ακολουθεί μεθόδους που θα επέτρεπαν να αναγνώσουμε το ιστορικό του γίγνεσθαι, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Όμως η μυθολογούσα ιστορία υπάρχει παράλληλα με το επιστημονικό λόγο και την ιστορική γνώση. Με την σειρά τους ο επιστημονικός λόγος και η ιστορική γνώση εξαρτιούνται από την ποιότητα της έρευνας, την ελεύθερη από κάθε ωφελιμιστικό εμπόδιο. Η επιστήμη δεν είναι προσδιοριζόμενο αγαθό από τους κυριάρχους νόμους της αγοράς, αλλά καθήκον διδαχής όλων των ανθρώπων.

Σούρτα - φέρτα



Μετά τον Φίλη, τον Κατρούγκαλο και την εφημερίδα «Αυγή», διευρύνεται ο κύκλος στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ που συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης και συμπόρευσης με τις δυνάμεις της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, βασικός φορέας της οποίας είναι το ΠΑΣΟΚ. Ετσι, ο Στ. Πιτσιόρλας, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, είπε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται «να κουβεντιάσει με την κεντροαριστερά» και μάλιστα στη βάση του ερωτήματος αν το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει «για το μέλλον της χώρας με τη ΝΔ ή με εμάς». Ανάλογο άρθρο δημοσίευσε και στο «Εθνος» ο Α. Κοτσακάς, ο οποίος εμπλέκεται επιτελικά στον «στρατηγικό σχεδιασμό» του ΣΥΡΙΖΑ. Αν έχουν μια σημασία αυτές οι παρεμβάσεις, όπως γράφουμε σήμερα και στη στήλη «Αποκαλυπτικά», είναι ότι προδίδουν διεργασίες για συγκλίσεις και συμφωνίες με έναν μόνο στόχο: Τη διασφάλιση σταθερών αντιλαϊκών κυβερνήσεων, που θα έχουν ταυτόχρονα την ικανότητα να ενσωματώνουν αποτελεσματικά τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Μ' αυτό το κριτήριο πρέπει να αντιμετωπίσει ο λαός τα «σούρτα - φέρτα» σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος και να μην τρέφει καμιά αυταπάτη ή ελπίδα ότι η αλλαγή στη ζωή του θα προκύψει από την κυβερνητική εναλλαγή και τις συμπράξεις των αστικών κομμάτων στη διακυβέρνηση...

Φτώχεια στη Γερμανία;! – Ζωή με το φως των κεριών…




Φτώχεια στη Γερμανία;! – Ζωή με το φως των κεριών…

Ανοιξη της ελληνικής οικονομίας προανήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία όμως δεν μπορεί να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο ελληνικός λαός και το μέλλον που του επιφυλάσσουν σε όσα μέχρι τώρα υιοθέτησαν και εφαρμόζουν και με αυτά που τώρα διαπραγματεύονται. Όχι μόνο δε θα νιώσουν την άνοιξη τα λαϊκά στρώματα αλλά θα συνεχίσουν να ζουν σε συνθήκες βαρυχειμωνιάς. Ναι θα έλθει ανάκαμψη της οικονομίας, μα ποιος θα ωφεληθεί από αυτή;

Και για να μη λέμε λόγια του αέρα ας δούμε τι συμβαίνει στην «ατμομηχανή» της καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ, όπου οι φορείς πρόνοιας κρούουν το κώδωνα κινδύνου για μαζική απειλή από τη φτώχεια στη Γερμανία. Και όμως, στη Γερμανία που το ΑΕΠ αυξάνεται η φτώχεια γα τα λαϊκά στρώματα διευρύνεται.
Στη Γερμανία των μίνι τζομπς με 400 ευρώ το μήνα – απασχολούν γύρω στα 7 εκατομμύρια άτομα στη Γερμανία – το ποσσοστό των φτωχών το 2015 (όταν το ΑΕΠ είχε αύξηση 1,7%) σχεδόν 13 εκατ. άνθρωποι ή το 15,7% του πληθυσμού ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας, δηλαδή με απολαβές κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος.

Ποιοι ελπίζουν;


 
 
Πριν από μερικές βδομάδες, ο υφυπουργός Εργασίας έλεγε ότι οι εμποροβιοτέχνες της Αθήνας σχεδόν πανηγυρίζουν για τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τις οποίες οι ασφαλιστικές τους εισφορές συνδέονται πλέον με το εισόδημα και, μαζί με την εξοντωτική φορολογία, στερούν από πολύ περισσότερους ακόμα και τα στοιχειώδη για την επιβίωση.

Η δήλωση εκείνη, όσο κι αν δείχνει αστεία, δεν ήταν τυχαία. Μπροστά στον ορυμαγδό των νέων μέτρων που φέρνει, η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα ότι η πολιτική της έχει την έγκριση του λαού και ότι την ενθαρρύνεται μάλιστα να την επιταχύνει. «Η κοινωνία αναγνωρίζει ότι προσπαθούμε, ζητά, θέλει και απαιτεί να προχωρήσουμε ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και πιο αποφασιστικά (...) Διαμαρτύρονται αλλά και ελπίζουν», έλεγε πιο παραστατικά στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη στον κυριακάτικο Τύπο.

Εντείνονται οι διεργασίες για αναμόρφωση στο αστικό πολιτικό σύστημα



Είναι πλέον ολοφάνερο ότι εντείνονται μέρα με τη μέρα οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι αναγκαίες, αφού υπάρχουν ορισμένα σημαντικά δεδομένα που επιδρούν σε αυτές, όπως: οι δυσκολίες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, οι αντιφάσεις που εκδηλώνονται με αφορμή και τη διαπραγμάτευση, οι προβληματισμοί για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, οι διεθνείς εξελίξεις, οι αντιθέσεις που εκδηλώνονται και αφορούν ακόμα και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης. Είναι απολύτως λογικό, λοιπόν, να αναζητείται ένα νέο ανακάτεμα της τράπουλας, μία νέα πολιτική «συνταγή» με στόχο τη διαμόρφωση «αξιόπιστων εναλλακτικών» για την αστική διαχείριση, στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ο προβληματισμός για το πώς το αστικό πολιτικό σύστημα θα αναμορφωθεί για να βάλει ακόμα πιο αποτελεσματικά πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, κινεί αστικές πολιτικές δυνάμεις και επιχειρηματικούς πόλους ώστε να αναζητηθούν τα υλικά για την καλύτερη συνταγή... Αυτές οι διεργασίες διαπερνούν όλο το φάσμα των αστικών κομμάτων και σχημάτων. Αλλωστε, μόνο τις τελευταίες μέρες, όσα συμβαίνουν σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, είναι ενδεικτικά ακριβώς αυτής της κατάστασης.