Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ



          Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα των λαών της περιοχής. Αντίθετα, οξύνει περισσότερο τους  ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία.  Με τραγικές συνέπειες, κύρια για τον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ρωσικής αστικής τάξης, σε αντιπαράθεση με τις άλλες αστικές τάξεις, καλλιεργεί το εθνικιστικό μίσος μεταξύ των λαών.

          Ο αντικομμουνισμός καταγράφεται ως επίσημη θέση τόσο της κυβέρνησης του Κιέβου όσο και της Μόσχας. ΄Οπως έγινε πάντοτε, χρησιμοποιείται ως εργαλείο του Κεφαλαίου κατά των λαών. ΄Ομως, όσο δηλητήριο και να χυθεί, δεν μπορεί να σβηστεί από την ιστορική μνήμη η συμβολή της Σοβιετικής  Ενωσης στην ειρήνη, στη συνεργασία και φιλία των λαών. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η ΕΣΣΔ αποτέλεσε μία πολυεθνική ένωση ισότιμων κρατών, στο πλαίσιο της οποίας οι λαοί συνυπήρχαν. Απεναντίας, η καπιταλιστική παλινόρθωση είναι που καλλιεργεί τον διχασμό των λαών και την ευρύτερη καταστροφή. Αποδεικνύεται το ιστορικό πισωγύρισμα που συντελέστηκε πριν 30 χρόνια, με την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Αντικομμουνιστικά ένστικτα

 

 

Διαβάζουμε σε ενημερωτικό site: «Ρωσικό φιλοκυβερνητικό ΜΜΕ που ελέγχεται από έναν πολιτικό του κόμματος του Πούτιν. Αυτή είναι η περίπτωση της διάσημης Pravda, η οποία ήταν το προπαγανδιστικό όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης». Τι επιχειρεί εδώ το εν λόγω site; Να συνδέσει με ακροβασίες την πάλαι ποτέ «Pravda», που ήταν όντως εφημερίδα - όργανο της ΚΕ του ΚΚΣΕ, με μία εφημερίδα που κυκλοφορεί σήμερα στη Ρωσία με τον ίδιο τίτλο, όντας πλέον ένα κλασικό αστικό ΜΜΕ, με επιχειρηματίες ιδιοκτήτες, με διαπλοκή με το αστικό πολιτικό σύστημα της Ρωσίας και με όλα τα «παρελκόμενα» ενός αστικού ΜΜΕ.

Προγραμματισμένη...


Εφησυχασμό στους κατοίκους της περιοχής προσπαθεί να καλλιεργήσει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), ενόψει της αμερικανοΝΑΤΟικής άσκησης «Atlantic Resolve 2022», κατά την οποία το λιμάνι της πόλης θα μετατραπεί ξανά σε κόμβο διεκπεραίωσης στρατιωτικού υλικού για τους επόμενους 5 μήνες. Στη σχετική ανακοίνωση του ΟΛΑ, ένας αστερίσκος και ένα υστερόγραφο ενημερώνουν ότι η συγκεκριμένη άσκηση είναι «προγραμματισμένη από τον Δεκέμβριο 2021», μην τυχόν και υποψιαστεί κανείς ότι προέκυψε τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Προγραμματισμένες» από καιρό παρουσιάζονται και άλλες αντίστοιχες «δραστηριότητες», όπως οι στρατιωτικές ασκήσεις στον Εβρο, με σενάρια προάσπισης της πόλης από «συμβατική ή ασύμμετρη» απειλή από άλλη χώρα. Πράγματι, οι «πρόβες πολέμου» των ΝΑΤΟικών, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, διεξάγονται εδώ και πολλά χρόνια, περιλαμβάνοντας στον σχεδιασμό τους και την περιοχή του Εβρου. Ειδικά σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την πόρτα άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον «Στρατηγικό Διάλογο» που συνέχισε η ΝΔ. Οι ασκήσεις αυτές, όμως, δεν είναι «μια από τα ίδια» σήμερα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ηχούν από παντού τα τύμπανα μιας πιο γενικευμένης στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Οι «προγραμματισμένες» λοιπόν ασκήσεις του ΝΑΤΟ, με κομβικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο δεν πρέπει να εφησυχάζουν τον λαό αλλά να τον βρουν κι απέναντι. Τα ΝΑΤΟικά τρένα, που θα φεύγουν φορτωμένα με τεθωρακισμένα για την Πολωνία, στη συνοριογραμμή της πολεμικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, μόνο «μάντεις κακών ειδήσεων» είναι για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ «Μύρισε» συνεκμετάλλευση στη Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ

 

«Τρέχουν» επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά
 

«Λάβαμε θετική απάντηση για το μοίρασμα του πλούτου του Αιγαίου», λέει ο Ακάρ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας | Παραπέρα ανησυχία γεννάνε οι κυβερνητικές «διαψεύσεις»

 

Από την προχτεσινή συνάντηση Ακάρ - Παναγιωτόπουλου

Eurokinissi

Από την προχτεσινή συνάντηση Ακάρ - Παναγιωτόπουλου
Το γεγονός ότι στο παρασκήνιο των Ελληνοτουρκικών προωθούνται επικίνδυνες διευθετήσεις για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με επιτάχυνση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και για να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή, επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χ. Ακάρ, μετά τη συνάντησή του, προχτές, με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση ήρθε στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έκλεισε ακριβώς εκείνη τη μέρα, μετά από «αίτημα» που υπέβαλε ο Ακάρ στον Ελληνα ομόλογό του.

Προχτές, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ο Παναγιωτόπουλος έδωσε σαν ανακοινωθέν ότι «υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας» και ότι στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να γίνει νέος γύρος για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι δηλώσεις Ακάρ ωστόσο δείχνουν ότι υπήρχε άλλη, πιο ...συγκεκριμένη ατζέντα. Οπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και ερωτηθείς για την κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας εσχάτως, απάντησε μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και το μοίρασμα των ομορφιών και των πλούτων του Αιγαίου. Υπάρχουν τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης αυτών, το είπαμε αυτό», προσθέτοντας μάλιστα ότι «λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας και, με αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν οι συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας».

Στη Σοβιετική Ένωση ήμαστε αδέρφια

 

  Πηγή: Associated Press

 

Στο πλαίσιο της εξόρμησης ενημέρωσης των εργαζομένων η ΚΟ Αττικής έχει βρεθεί σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς, καλώντας στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 22 Μάρτη στο Σύνταγμα και συζητώντας με τους εργαζόμενους τις θέσεις του ΚΚΕ. Ακολουθεί ένας χαρακτηριστικός διάλογος με εργαζόμενη στην καθαριότητα σε ξενοδοχείο της Αθήνας:

- Γεια σου, πώς σε λένε;

- Τατιάνα...

- Από πού είσαι;

- Από τη Σοβιετική Ένωση.

- Βλέπεις τι γίνεται στην Ουκρανία;

- Πφφφ βλέπω...

- Εσύ από ποια χώρα είσαι;

- Ουζμπεκιστάν, αλλά σου είπα Σοβιετική Ένωση γιατί τότε ήμαστε ένα. Ήμαστε όλοι αδέρφια και δεν γίνονταν αυτά που γίνονται τώρα στην Ουκρανία.

Στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης οι λαοί της ζούσαν ειρηνικά. Όσοι τα έζησαν, τα ξέρουν και τα λένε. Η ιστορική συλλογική μνήμη των λαών δεν σβήνει!

902gr

Μέχρι που άναψε η θρυαλλίδα...

 

Τον Μάρτη του 2019, πριν από ακριβώς δύο χρόνια, ο Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωνε σε συνέντευξή του σε ουκρανική τηλεοπτική εκπομπή ότι ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας με τη Ρωσία είναι κατά 99% πιθανό να συμβεί μετά το 2020 και μέχρι το 2022.

«Θα περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές, εισβολή από τις τέσσερις ρωσικές στρατιές που έχουν συσταθεί στα σύνορά μας, πολιορκία του Κιέβου, προσπάθεια περικύκλωσης των μονάδων που έχουν αναπτυχθεί στη Ζώνη Αντιτρομοκρατικών Επιχειρήσεων (το Ντονμπάς) (...) επίθεση από τα εδάφη της Λευκορωσίας, εγκαθίδρυση νέων "Λαϊκών Δημοκρατιών", ενέργειες σαμποτάζ, επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, εισβολή με αερομεταφερόμενες μονάδες», ήταν η λεπτομερής πρόβλεψη που έκανε τότε. Προφανώς δεν πρόκειται για κάποιου είδους «προφήτη». Ο συγκεκριμένος είναι σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας...

* * *

Στην ίδια συνέντευξη, η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν τυχόν ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου στα ανατολικά, δηλαδή στις περιοχές του Ντονμπάς. Η απάντησή του αποκαλυπτική: «Οχι, δεν θα μιλήσουμε για καμία ημερομηνία τερματισμού του πολέμου, αντιθέτως (σ.σ. η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ) είναι πιο πιθανό να οδηγήσει τη Ρωσία στο να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας, επειδή οι Ρώσοι θα πρέπει να μας υποβαθμίσουν σε επίπεδο υποδομών και να μετατρέψουν τα πάντα εδώ σε κατεστραμμένη περιοχή, ώστε το ΝΑΤΟ να είναι απρόθυμο να μας δεχτεί».

Αντιλαϊκή «πυξίδα»

 

Από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις στις 17 Μάρτη 2022 
Από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις στις 17 Μάρτη 2022
Πηγή: Eurokinissi

 

Μπορεί να μη φτάνουν, «αλλά είναι το καλύτερο δυνατό ρεαλιστικά». Αυτά λέει η κυβέρνηση για τα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που ανακοίνωσε χτες, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την τεράστια κοροϊδία. Δεν προσφέρονται, άλλωστε, για παραμύθια και πανηγυρισμούς τα 14 ευρώ επιπλέον επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος των εκατοντάδων ευρώ και τα 13 ευρώ για τη βενζίνη, με τα οποία πλέον δεν γεμίζει ούτε μηχανάκι.

Αν ο δρόμος μπροστά για τον λαό «είναι ανηφορικός», όπως λέει η κυβέρνηση, είναι γιατί η «πυξίδα» της δείχνει σταθερά προς τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων. Η στήριξη της κερδοφορίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι άλλωστε αυτή που καθορίζει και τις «αντοχές της οικονομίας», σε βάρος του λαού και των αναγκών του.