Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Σήμερα 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»










 
 
 
 
 
 

Στον Μελιγαλά πληρώθηκαν όπως τους άξιζε




Σαν σήμερα, στις 15 του Σεπτέμβρη 1944, μετά από σκληρό αγώνα κατά των ταγματασφαλιτών που κράτησε τρεις μέρες,  ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει στη Μεσσηνία την κωμόπολη του Μελιγαλά.

«Για τη μάχη του Μελιγαλά έχουν γραφτεί και γράφονται από τους αντιπάλους του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ πάρα πολλά, παραποιώντας τα γεγονότα και την ιστορική αλήθεια. Πρόκειται για μια προσπάθεια συγκάλυψης της εγκληματικής και αντιλαϊκής πολιτικής της αστικής τάξης και σε εκείνα τα χρόνια. Κανενός Έλληνα εργαζόμενου δεν μπορεί να πονάει η καρδιά του για τους ταγματασφαλίτες. Πληρώθηκαν όπως τους άξιζε» γράφει, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός Χρήστος Τσιντζιλώνης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος σήμερα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη της 11/9/2005. Μεταφέρουμε ολόκληρο το άρθρο.

Ποτέ πια ναζισμός




Ποτέ πια ναζισμός – ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

 

Σαν σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου 1935, η σβάστικα γίνεται επίσημο σύμβολο στη Γερμανία του Χίτλερ. Παράλληλα, οι ναζί επιβάλλουν τους «νόμους της Νυρεμβέργης», στους οποίους στηρίχθηκε η ρατσιστική καταδίωξη που ακολούθησε. Όλοι οι Εβραίοι στερούνται υπηκοότητά. 


Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να φέρουν τη σβάστικα ξανά στο προσκήνιο της Ιστορίας δεν θα τα καταφέρουν. Η σβάστικα θα καταλήγει πάντα στα σκουπίδια της Ιστορίας.


Κι όταν λέμε για ναζί στη σύγχρονη Ελλάδα εννοούμε τη Χρυσή Αυγή, που  (ορισμένες φορές) υποστηρίζει πως δεν έχει σχέση με το ναζισμό…:


Και κάτι άλλο που θα το δείχνουμε ξανά και ξανά μέχρι να μην υπάρχει καμία αμφιβολία από κανέναν πως οι τύποι της Χρυσής Αυγής είναι ναζί: 



Κι όταν λέμε για ναζί στη σύγχρονη Ελλάδα εννοούμε τη Χρυσή Αυγή, που  (ορισμένες φορές) υποστηρίζει πως δεν έχει σχέση με το ναζισμό…:



Η πραγματικότητα πίσω από τις διακηρύξεις... Ότι η ΕΕ μόνο χειρότερη, πιο αντιδραστική και αντιλαϊκή γίνεται.



Η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη, «για την κατάσταση και τις προοπτικές της ΕΕ», οι διακηρύξεις περί «νέου αέρα» που φυσάει μετά από χρόνια στα «πανιά» της ιμπεριαλιστικής Ενωσης, δεν μπορούν να κρύψουν τους σφοδρούς ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών, που οξύνθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, στο έδαφος και της ανισομετρίας που μεγάλωσε. Προπάντων, δεν μπορούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι όλα τα σενάρια που συζητιούνται για το «μέλλον» της ιμπεριαλιστικής ένωσης και οι συμβιβασμοί που αναζητούνται πάνω σε αυτό το έδαφος είναι «από χέρι» αντιλαϊκά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αλλάξουν τον ίδιο τον χαρακτήρα της ΕΕ, ως ένωσης του κεφαλαίου. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή, από τις ψεύτικες προσδοκίες που προσπάθησε να καλλιεργήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά κι απ' όσα επαναλαμβάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία, καλώντας το λαό να συμμεριστεί τις αγωνίες του εγχώριου κεφαλαίου για την αναμόρφωση της ΕΕ.

Ανάπτυξη βουτηγμένη στο...μαζούτ


Πηγή: Eurokinissi

Ήταν θέμα χρόνου το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη Σαλαμίνα και η τεράστια ρύπανση του Σαρωνικού να «αλεστούν» στο μύλο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, για το ποιος είναι «ικανότερος» διαχειριστής, προκειμένου να κρυφτεί το κύριο: Ότι το μαζούτ στις ακτές της Σαλαμίνας και του Πειραιά είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξης για το κεφάλαιο, που υπηρετούν μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα.

Η ανάπτυξη αυτή έχει για κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Στο βωμό του δε διστάζει να θυσιάσει το περιβάλλον, την υγεία του λαού, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων, όπως μαρτυράνε οι δύο ναυτεργάτες που είχαν απομείνει να φυλάνε το ναυαγισμένο πλοίο και γλίτωσαν την τελευταία στιγμή.

Σιγά τα ντοκουμέντα!


Εδώ και μερικές μέρες, σε έντυπα και ιστοσελίδες που προπαγανδίζουν τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, αναπαράγεται μια φωτογραφία με την οποία οι φασίστες προσπαθούν να παρουσιάσουν ως «ξενοκίνητο» και χρηματοδοτούμενο «απέξω» τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ. Στη λεζάντα που συνοδεύει τη συγκεκριμένη φωτογραφία, τα φασιστοειδή «ανακαλύπτουν» οικονομική ενίσχυση του ΔΣΕ από τη σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία. Σιγά τα φοβερά ντοκουμέντα! Τους διαβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχες φωτογραφίες, από χώρες όλου του κόσμου, ανάμεσά τους η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η τότε ΕΣΣΔ και άλλες σοσιαλιστικές χώρες, όπου ο λαός συνέδραμε και οικονομικά τη σκληρή πάλη του ΔΣΕ ενάντια στον εγγλέζικο και αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Αλλά και ενάντια στις πολιτικές δυνάμεις των εκμεταλλευτών στην πατρίδα μας, ανάμεσά τους και οι πολιτικοί πρόγονοι της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι, αφού πρώτα συνεργάστηκαν με τους ναζί κατακτητές, στη συνέχεια μπήκαν στην υπηρεσία των Αμερικανοβρετανών ιμπεριαλιστών. Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, απεικονίζεται ένα τέτοιο κουπόνι ενίσχυσης του αγώνα του ελληνικού λαού.