Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου

 

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Ν. Παναγιωτάρα: «Τα προβλήματα των μεταναστών εργατών γης άπτονται της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

 

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και της Επιτροπής Αγώνα των μεταναστών εργατών γης για τη μεγάλη συγκέντρωση στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας, το Σάββατο 4 Ιούνη (7 μ.μ. στην πλατεία).

Η κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών φορέων και της Επιτροπής βρίσκει ανταπόκριση στις καθημερινές περιοδείες που πραγματοποιούνται στις απέραντες εκτάσεις καλλιέργειας φράουλας και άλλων οπωροκηπευτικών της Βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας.

Μπροστά στη νέα μεγάλη κινητοποίηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των χιλιάδων μεταναστών εργατών γης, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουκρανία κατά μελών του ΚΚΕ

 

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι διατεθειμένο να κάνει καμία ενέργεια για να αρθούν οι κυρώσεις

 

Παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, με το ουκρανικό Προεδρικό Διάταγμα του 2015, κατά του Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ και αντιπροέδρου της Βουλής, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και του Γιώργου Μαγγανά, στέλεχους του ΚΚΕ, σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την απαράδεκτη και επικίνδυνη «μαύρη λίστα» της  ουκρανικής ιστοσελίδας  «myrotvorets» και τη στοχοποίηση Ελλήνων κομμουνιστών.

Για την έξαρση φαινομένων «ενδοσχολικής» βίας


Το τελευταίο διάστημα διάφορα γεγονότα έγιναν αφορμή να ανοίξει πάλι η κουβέντα για την «ενδοσχολική» βία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε παρεμβάσεις, τα ΜΜΕ στοχοποίησαν τους εκπαιδευτικούς. Γενικά ξαναζούμε τα ίδια και τα ίδια, χωρίς να γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος και κυρίως παρεμβάσεις εκεί πού γεννιέται το πρόβλημα. Να θέσω λοιπόν μερικούς προβληματισμούς.

1) Μετά την τραγική αυτοκτονία του Β. Γιακουμάκη, στα σχολεία έγιναν πολλές παρεμβάσεις για το bullying. Να θυμίσω μερικές:

Το υπουργείο Παιδείας όρισε την 6η Μάρτη ως «Πανελλήνια μέρα κατά της βίας στα σχολεία», ενώ δημιούργησε μηχανισμό παρατηρητηρίων που ξεκινούν από το υπουργείο, Περιφέρεια, νομό, σχολική μονάδα και όλα αυτά συνδέονται με το «δίκτυο για τη βία και τον εκφοβισμό» σε επίπεδο ΕΕ! Κάθε σχολείο καταγράφει τα φαινόμενα βίας και τα στέλνει στην Περιφερειακή Διεύθυνση, ενώ καλείται να οργανώσει δραστηριότητες για την αντιμετώπιση της βίας. Επιπλέον ορίζονται υπεύθυνοι για τη βία στα σχολεία, σεμινάρια, εκδηλώσεις κ.τ.λ.

Και τώρα η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Μπορεί να μας πει κάποιος τι απέδωσαν όλα αυτά; 'Η να το πω αλλιώς, οι θιασώτες της καλής, της αυστηρής αξιολόγησης με τον βούρδουλα αξιολόγησαν αυτές τις παρεμβάσεις; Τόσες ανθρωποώρες και χρήματα έπιασαν τόπο; Γιατί υπάρχει έξαρση της βίας; Μήπως οι παρεμβάσεις στα σχολεία, που σίγουρα πρέπει να γίνονται, αν δεν συνοδεύονται με παρεμβάσεις στην κοινωνία, εκεί που διαμορφώνονται οι αιτίες που οδηγούν τα παιδιά στη βία, είναι μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση;

Μονά χάνω - ζυγά κερδίζεις

 

  Πηγή: Eurokinissi/Phasma

 

Ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα ακόμα και τον πιο σφιχτό οικογενειακό προϋπολογισμό, προκαλώντας ήδη ζήτημα επιβίωσης για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, είναι η ακρίβεια, με τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά αγαθά. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει κάτω από το χαλί τις ευθύνες της και να παρουσιάσει την πολιτική της ως «αντίδοτο» τάχα στην «απογείωση» του κόστους ζωής, είναι προκλητική και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Η μαγιά για το «φούσκωμα» των τιμών είναι ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος προϋπήρχε του πολέμου. Είναι συνοδευτικό της επεκτατικής πολιτικής διαχείρισης της τελευταίας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, των απανωτών πακέτων στήριξης των ομίλων με φτηνό χρήμα από την ΕΚΤ, τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τα ταμεία ανάκαμψης. Γι' αυτό τώρα παρουσιάζουν την αύξηση των επιτοκίων και την επαναφορά των δημοσιονομικών περιορισμών ως αναγκαία μέτρα για τον αποπληθωρισμό, με αβέβαια όμως αποτελέσματα.

ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Στο «πόδι» σωματεία και φορείς για να μη μείνει στον δρόμο η λαϊκή οικογένεια


Συλλαλητήριο αύριο ενάντια στον πλειστηριασμό

 

Με νέο συλλαλητήριο αύριο, Παρασκευή 3 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στην οδό Πλάτωνος 3 στις Συκιές, Σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα για να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας.

Οι διοργανωτές, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες το απόγευμα, μπροστά στο σπίτι της οικογένειας, απηύθυναν κάλεσμα στα σωματεία, στους φορείς να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, ώστε να δυναμώσει η φωνή αντίστασης στον πλειστηριασμό που πετάει στον δρόμο μια τετραμελή οικογένεια, με ανάπηρη τη μητέρα και δύο παιδιά που σπουδάζουν.

Απαιτούν: Να ακυρωθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού του σπιτιού του Γ.Ν., να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα αναπηρίας για την σύζυγό του, να παγώσουν και να διαγραφούν τα χρέη τους σε ΔΕΗ, νερό, θέρμανση και δημοτικά τέλη. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, αξιοπρεπές εξασφαλισμένο εισόδημα για κάθε λαϊκή οικογένεια, μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, να μην πληρώσει ο λαός.

Μαύρη τρύπα!

 

Είναι να αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να εξαφανιστεί - κυριολεκτικά - από τις σελίδες των εφημερίδων η μεγαλειώδης συναυλία που πραγματοποίησαν το ΚΚΕ και η οικογένεια του αξέχαστου ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνου, με αφορμή τα 10 χρόνια από την απώλειά του, το βράδυ της Δευτέρας... Οι περίπου 15.000 θεατές που πλημμύρισαν το γήπεδο της Νέας Σμύρνης, το σχήμα που αποτελούνταν από σπουδαίους ερμηνευτές και δημιουργούς, η ιδιαίτερη σχέση του ΚΚΕ με τον Δημήτρη Μητροπάνο και την οικογένειά του ανέδειξαν τη συγκεκριμένη συναυλία σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς, ωστόσο η παρουσίασή της απ' τον αστικό Τύπο ήταν από μηδενική έως ολιγόλεξη στο σύνολο σχεδόν των εφημερίδων. Ακόμη πιο προκλητική αντιμετώπιση απ' αυτήν ήταν κάποια δήθεν ρεπορτάζ σε site, που όχι μόνο δεν ανέφεραν το ΚΚΕ ως διοργανωτή της συναυλίας, αλλά έφτασαν και στο σημείο να «κόψουν» το λογότυπο του Κόμματος από την αφίσα της εκδήλωσης, αλλά και τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τις φωτογραφίες με την οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου! Πώς δικαιολογείται λοιπόν μια τέτοια ...εξαφάνιση; Επιχειρούμε δύο απαντήσεις: Είτε από την τεράστια ενόχληση που προκαλεί το ΚΚΕ στο σύστημα και τα Μέσα του, ώστε να αποσιωπούν οποιαδήποτε δράση του. 'Η το γήπεδο του Πανιωνίου έπεσε σε μαύρη τρύπα! Μάλλον, όμως, ισχύει το πρώτο..