Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Τέρμα πια η υποκρισία, μέτρα τώρα για την υγεία


 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση σχετικά με το διάγγελμα Μητσοτάκη:

«Η πάγια τακτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να αναγορεύει την αντιμετώπιση της πανδημίας αποκλειστικά και μόνο σε ζήτημα ατομικής ευθύνης, σήμερα πήγε ένα βήμα παραπέρα και εκφράστηκε με τον εκβιασμό "αυτοπροστασία ή καραντίνα". Όμως, η απαραίτητη αυτοπροστασία και προσωπική υπευθυνότητα του καθένα και της καθεμιάς δεν μπορεί να συγκαλύψει την κυβερνητική ανευθυνότητα και μία απαράδεκτη πολιτική που εκδηλώνεται από την ίδια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας μέχρι τους χώρους δουλειάς, όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σχολεία, όπου συνωστίζονται συνάνθρωποί μας.

Να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμων καθαριστών-ριών για τα σχολεία!



Στο δήμο μας λειτουργούν 85 σχολικές μονάδες, όπου φοιτούν περίπου 11.000 μαθητές και μαθήτριες.
Αντίστοιχα για τον ευαίσθητο αυτόν τομέα της υγιεινής - καθαριότητας των σχολικών μονάδων υπάρχουν μόλις 13 μόνιμοι εργαζόμενοι-ες και άλλοι 69 με σύμβαση ορισμένου χρόνου, από τους οποίους 50 πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες) και 19 μερικής (3,5 ώρες).

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο αριθμός αυτός δεν αρκεί για την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών καθαριότητας, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, για την κάλυψη όλων των ωρών λειτουργίας των σχολείων και την ασφαλή λειτουργία τους.
 
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έγκαιρα και πριν το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων είχε αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία του Δήμου (https://laikisispirosisikeon.blogspot.com/2020/09/blog-post.html).

Δεύτερο κύμα... κρατικής ευθύνης

 

 

Του Θοδωρή Αλωνισιώτη, Ειδικού παθολόγου, μέλους του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ

Ηδη από όταν διανύαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα, οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούσαν για το δεύτερο που θα έρθει το φθινόπωρο και εξέφραζαν την ανησυχία τους για μεγαλύτερη διασπορά του ιού και δυσμενέστερη εξέλιξη της πανδημίας.

Αυτό το γνωρίζαμε. Το γνώριζε και η κυβέρνηση, που πανηγύριζε και κομπορρημονούσε για την υποτιθέμενη «ετοιμότητα» του συστήματος Υγείας, για το κράτος που δήθεν έχει ανταποκριθεί και πάρει όλα τα μέτρα, για τη «νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών». Μαζί της όμως πανηγύριζαν οι ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων και η μεγαλοεργοδοσία που είδαν με την πολιτική της κυβέρνησης την άμεση υλοποίηση των απαιτήσεών τους.

Εσύ φταις(;)!

 


Η κρατική ευθύνη μεταφράζεται ως ατομική και κάπως έτσι η ζωή μας φυραίνει και μεις αθέατοι και αμέτοχοι πρέπει καρτερικά να περιμένουμε το τέλος.

Η Ατομική ευθύνη στέρεψε. Ατομική ευθύνη στην παιδεία, την υγεία, την εργασία ακόμη και στον ίδιο τον αέρα που αναπνέουμε. Οι μέρες της καραντίνας θα ‘ρθουν ξανά. Όχι γιατί δεν προσέξαμε, όχι γιατί υπήρξαμε ανεύθυνοι, αλλά γιατί σε κάθε κοινωνία που στον βωμό του κέρδους ευτελίζει την ανθρώπινη ύπαρξη οι ζωές μας δεν έχουν καμία αξία.

Ότι κατακτήσαμε μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας και όχι δικαστικών αποφάσεων.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Αριστοτέλους 32 & Ολύμπου 77,    Τ.Κ. 546 31,      ΕΚΘ  Τηλέφ: 2310 237694  

www.syntaxio.blogspot.com      ------     e-mail: suntax.ika@gmail.com

 

 


  

Μετά την απόφαση του ΣτΕ  και την ψήφιση της τροπολογίας της κυβέρνησης, για την επιστροφή μικρού μέρους των παράνομων περικοπών των συντάξεων, που έγινε με τους νόμους 4051/12 και 4093/12.

Έπιασαν και πάλι δουλειά τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε πρωτοβάθμια συνταξιουχικά σωματεία [βλέπε «Μικτό, Ενωτικό, Ταξικό Συνταξιουχικό Κίνημα (!!!!!!!) «Η Συσπείρωση»], στη Θεσσαλονίκη, κατακλύζοντας με ηλεκτρονικά μηνύματα χιλιάδες συνταξιούχους και προτρέποντάς τους, για ακόμα μια φορά, να καταθέσουν αιτήσεις και αγωγές, για να «διεκδικήσουν» αναδρομικά από την περικοπή της επικουρικής σύνταξης και την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας.

Καταγγέλλουμε την αποπροσανατολιστική, αλλά και οικονομικά προσοδοφόρα για τους παραπάνω, αυτή τακτική – μεθόδευση, με την οποία συνειδητά συγκαλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που στηριγμένο στην προηγούμενη απόφασή του (2015), έκρινε πως οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, δικαιούνται την απόδοση των παράνομα παρακρατηθέντων από τις κύριες, επικουρικές συντάξεις, τα δώρα και το επίδομα άδειας, για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Ο συνωστισμός στα σχολεία είναι ...αλλιώς;


Δε χρειάζονται πολλά λόγια για να συνοδέψουν τα παραπάνω γραφικά. Μιλάνε μόνα τους. Επιστρατεύουν το χιούμορ και την ειρωνεία, για να αναδείξουν την πραγματικότητα στα σχολεία: Το στοίβαγμα στις τάξεις, αλλά και στα προαύλια, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, τα προβλήματα σχολικής στέγης που σε συνθήκες πανδημίας γίνονται εκρηκτικά κ.ά. Η κυβέρνηση, πιάνοντας τη σκυτάλη από τις προκατόχους της, έχει διαμορφώσει στα σχολεία μια ασφυκτική κατάσταση, που έρχεται σε αντίφαση ακόμα και με τις δικές της αποφάσεις για μέτρα σε άλλους χώρους (κοινωνικούς, εστίαση κ.λπ.). Μια κατάσταση που δεν μπορεί να την ανέχεται όποιος ενδιαφέρεται και παλεύει για την ουσιαστική προστασία της υγείας από την πανδημία, αλλά και για τη μόρφωση που αξίζουν τα παιδιά μας.

Ας μην ψάχνουν, λοιπόν, υποκινητές τα διάφορα ΜΜΕ. Είναι η ασφυκτική πραγματικότητα που ζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία που τους ωθεί σε κινητοποιήσεις. Και είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματά τους.

 


 902gr

Εβαλε και βάζει πλάτη...

Οσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που βάζει τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, άλλο τόσο προκλητική είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «ξεπλύνει» τις δικές του ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση που ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, στην Υγεία, στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, στις μετακινήσεις τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από και προς τη δουλειά.

Τώρα που γίνονται πιο φανερές οι σωρευτικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το ξεπατωμένο σύστημα Υγείας, τα κενά στα σχολεία, την εργοδοτική επιθετικότητα και αυθαιρεσία, τα ρημαγμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ως αποτέλεσμα της «ανικανότητας» της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρύψει τα αδιέξοδα που έχει για το λαό η στρατηγική που και ο ίδιος υπηρέτησε και υπηρετεί, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση.