Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Η απεργία των μεταλλωρύχων τον Απρίλη του 1934


Αρχές Απρίλη 1934, μεταλλωρύχοι στο Μαντούδι Χαλκίδας γράφουν μια ακόμα ιστορία αγώνα. Ξεκινούν μια απεργία που κράτησε περίπου ένα μήνα, διεκδικώντας τα στοιχειώδη, καταβολή των δεδουλευμένων, αύξηση του μεροκάματου, 8ωρο. Η απεργία τελείωσε με προσωρινή νίκη των εργατών, αλλά και κλιμάκωση της αντίδρασης της εργοδοσίας και του αστικού κράτους: Λίγο καιρό μετά, εργάτες που πρωτοστάτησαν στον αγώνα εκτοπίζονται, ενώ στο μεσοδιάστημα είχαν ξεκινήσει νέες απεργίες από μεταλλωρύχους της ευρύτερης περιοχής.
 Σήμερα, ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει ένα σύντομο χρονικό της απεργίας στο Μαντούδι.

Τους ξεσήκωσε η «σκλάβικη ζωή»

Αντιλαϊκά «παράσημα»

 



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη για να μη χάσει τα εύσημα και τα ...παράσημα από το κεφάλαιο και τους διεθνείς συμμάχους της, για την ικανότητα που έχει να νομοθετεί αντιλαϊκά μέτρα και παράλληλα να χειραγωγεί και να ενσωματώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που αυτά προκαλούν.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή σε πρόσφατο άρθρο του Μοσκοβισί, όπου επαινεί την κυβέρνηση για τα 200 και πλέον αντιλαϊκά μέτρα που έχει περάσει στη σύντομη θητεία της, «κάτι σχεδόν απίθανο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», όπως γράφει, ενώ ανάλογα θερμά λόγια είχε πει πριν από λίγες βδομάδες και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Λεηλατούν τους συνταξιούχους, σταυρώνουν τους μισθωτούς


Διαιωνίζονται οι μισθοί πείνας των 586 και 511 ευρώ μεικτά, κόβονται 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον κατ' έτος από τις συντάξεις

Στη νομοθέτηση αμέσως μετά την Πρωτομαγιά των νέων περικοπών στις συντάξεις, ύψους 1,8 δισ. ευρώ ετησίως από το 2019, στην παγίωση όλου του αντεργατικού πλαισίου, μαζί και της άθλιας ΕΓΣΣΕ, με τους μισθούς των 586 και 511 ευρώ μεικτά, στην παραπέρα απελευθέρωση των απολύσεων, αλλά και τον παραπέρα περιορισμό της συνδικαλιστικής προστασίας, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ενημέρωση από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.