Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Προϋπηρεσία

 

Σε πόστο - κλειδί θα επιστρέψει στις ΗΠΑ ο απερχόμενος σε λίγες μέρες Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα προταθεί για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους. Οπως γράφεται μάλιστα, στην επιλογή του εκτιμήθηκε δεόντως η «προϋπηρεσία» σε Ουκρανία και Ελλάδα, «όπου απέκτησε εικόνα των ενεργειακών σχεδιασμών σε δύο σημεία μεγάλης στρατηγικής σημασίας». Δεν έχουμε βέβαια καμία αμφιβολία πως με τέτοιο βιογραφικό η θέση είναι σίγουρη: Η επαφή με το αντικείμενο είναι παραπάνω από στενή, είτε μιλάμε για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που έπαιξε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, στο πραξικόπημα του 2014 με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στην αμερικανοΝΑΤΟική αλυσίδα για τον έλεγχο των αγωγών και των ενεργειακών πηγών, που τώρα βυθίζουν τη χώρα στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Είτε για το «έργο» της 5χρονης θητείας του στην Ελλάδα, όπου με τις διαδοχικές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όλη η χώρα μετατράπηκε σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και ταυτόχρονα μπήκαν τα «θεμέλια» για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως ξεδιπλώνονται τις μέρες αυτές, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα, ενώ δρομολογούνται και επικίνδυνες διευθετήσεις με την τουρκική αστική τάξη. Τα παραπάνω αποτελούν και μια καλή απάντηση για το τι έχει να περιμένει ο ελληνικός λαός από τον διορισμό ενός «φίλου της Ελλάδας» - όπως τον αποκαλούν τα αστικά επιτελεία - σε ρόλο «επιβλέποντος» όλου του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Κίνημα ειρήνης»... ευρωατλαντικών προδιαγραφών


Θα μπορούσαν ο Μπάιντεν, η φον ντερ Λάιεν και λοιποί Ευρωατλαντικοί να αποτελούν... το πρότυπο του κινήματος ειρήνης; Αν πιστέψουμε τα όσα ακούστηκαν στην πρόσφατη ημερίδα περί του «νέου αντιπολεμικού κινήματος για την ειρήνη» με τη συμμετοχή διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων - τις ομιλίες των οποίων δημοσίευε η «Αυγή» το περασμένο Σαββατοκύριακο - όχι μόνο μπορούν, αλλά τα σχέδιά τους πρέπει να είναι... ο κορμός του «νέου», «αντιπολεμικού» κινήματος.

Θα «ζήλευαν» άλλωστε όλοι αυτοί τοποθετήσεις που ακούστηκαν, όπως περί της «φύσης του πολέμου στον οποίο αντιμέτωποι είναι ο αυταρχικός και ο φιλελεύθερος καπιταλισμός» ή για το πώς «ο μεγαλύτερος εχθρός της ειρήνης (...) είναι ο εθνικιστικός ιμπεριαλισμός του Πούτιν», που όπως και η Κίνα έχει αποφασίσει «να διαλύσει την παγκοσμιοποίηση» και ως εκ τούτου «ένα παγκόσμιο κίνημα ειρήνης (...) πρέπει να έχει πρώτιστο αντικείμενο την αντίσταση σε αυτό το ρωσικό ηγεμονικό αφήγημα», στηρίζοντας μάλιστα «τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να απαλλαγούν από το καθεστώς Πούτιν».

27 Απρίλη 1941: Οι ναζί στην Αθήνα, οι δωσίλογοι στα πόστα, ο λαός “φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα”

 


 

27 Απρίλη 1941, στις 8 το πρωί, ημέρα Κυριακή: Τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Η πρωτεύουσα με το λαό  να «υποδέχεται» τους ναζί παραμένοντας ερμητικά κλεισμένος στα σπίτια του, είναι μια έρημη πόλη.

 Τέσσερις μέρες νωρίτερα, 23 Απρίλη, ο Τσολάκογλου είχε υπογράψει στη Θεσσαλονίκη το οριστικό πρωτόκολλο της συνθηκολόγησης. Οι Γερμανοί βλέποντας στο πρόσωπό του τον “πατριωτισμό” που εκτιμούσαν, τον διόρισαν πρώτο «πρωθυπουργό» της κατεχόμενης Ελλάδας.

Στην πρωτεύουσα οι «κεφαλές του έθνους» είχαν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για να… το βάλουν στα πόδια. Η τελευταία τους προδοτική αποστολή είχε ανατεθεί στον υφυπουργό Ασφαλείας του καθεστώτος Μεταξά (και κατοπινό βουλευτή της ΕΡΕ), τον Κ.Μανιαδάκη.

    Ο Μανιαδάκης φροντίζει να παραδοθούν δέσμιοι στους Γερμανούς οι 2.000 περίπου φυλακισμένοι και εξόριστοι αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές, που από τα κάτεργα της δικτατορίας του Μεταξά πέφτουν (από… τα ελληνικά χέρια) στα χέρια της Γκεστάπο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Συνεχίζεται το κλίμα αστυνομοκρατίας στο Αριστοτέλειο (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πρόσχημα τις εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού και την «προστασία» του εργολαβικού συνεργείου.

Σήμερα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ όπως και ο ΣΟΦΕΘ είχαν προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών, όπου βρίσκονται καθημερινά άνδρες των ΜΑΤ και της Ασφάλειας, οι οποίοι απέκλεισαν αντιπροσωπεία φοιτητών συνδικαλιστών από τον χώρο. Συγκεκριμένα, όταν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κτίριο της ΣΘΕ εμποδίστηκαν με σπρωξιές από τους αστυνομικούς, οι οποίοι είπαν στους φοιτητές πως ο χώρος είναι αποκλεισμένος.

Οι φοιτητές έχουν γράψει συνθήματα διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία της αστυνομίας όπως, «η καταστολή δεν θα περάσει» και «απ' τα ιδρύματά μας δεν λείπει αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία».

Μπάζει από παντού

 




Πεντάλοφος.


Η κεντρική στάση λεωφορείου απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο και ο περιβάλλων χώρος. Η στάση χρησιμοποιείται από δασκάλους και μαθητές που χρησιμοποιούν το δημόσιο μέσο μεταφοράς.

 Είναι ανοιχτή από πάνω, από τα πλάγια, από παντού. Χειμώνα - καλοκαίρι μαθητές και δάσκαλοι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες.

Φυσικά δεν είναι η μοναδική στο δημοτικό διαμέρισμα της Καλλιθέας, ούτε γενικότερα στον "σύγχρονο" και "έξυπνο" δήμο Ωραιοκάστρου.

 Στις εθνικές επετείους σημαιοστολίζεται για να την καμαρώνουμε ακόμα περισσότερο. 

Οι μάσκες έπεσαν

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Δεν φτάνει που φιλοδώρησαν τους εργαζόμενους - και μάλιστα τους χειρότερα αμειβόμενους - με μόλις 1,66 ευρώ καθαρά τη μέρα, έχουν το θράσος να τους κοροϊδεύουν κι από πάνω ότι τώρα ο δρόμος είναι ανοιχτός για μεγαλύτερες αυξήσεις στις κλαδικές και επιχειρησιακές Συμβάσεις! Ο λόγος για την κυβέρνηση και τα επιτελεία της...

Από τη μια, πανηγυρίζουν ξεδιάντροπα ότι «εξετέλεσαν το χρέος τους» απέναντι στους εργαζόμενους και, από την άλλη, ότι αυτή η αύξηση - κοροϊδία είναι «win win» για εργαζόμενους και εργοδότες κι ότι φρόντισε γι' αυτό ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Έχοντας «τσιμεντάρει» τον κατώτατο μισθό στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, η κυβέρνηση εμπαίζει αισχρά τους εργαζόμενους και υπονομεύει εκ των προτέρων κάθε διεκδίκηση, για λογαριασμό της εργοδοσίας.

«Γαλάζια Πατρίδα 2022»: Ολοκληρώθηκε με πρόβα κατάληψης νησιού, υπό το βλέμμα των ΗΠΑ!

 ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ


Τόσο... «εγγυητές απέναντι στον αναθεωρητισμό» είναι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ

Με σενάρια που «βάλλουν» ευθέως κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο και υπό τα «βλέμματα» αξιωματούχων των ΗΠΑ - που κατά την κυβέρνηση και τα άλλα ευρωατλαντικά κόμματα αποτελούν... εγγυητές απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης - ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες η άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «Γαλάζια Πατρίδα 2022» («Μαβί Βατάν»).τω