Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2019


Υποαπασχόληση και ευελιξία το βασικό χαρακτηριστικό στην αγορά εργασίας



Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Το ότι η υποαπασχόληση και η ευελιξία έχουν γίνει πλέον το βασικό χαρακτηριστικό στην αγορά εργασίας, φανερώνει το ότι μόλις 4 στις 10 νέες προσλήψεις τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ οι υπόλοιπες ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. 

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τον περασμένο μήνα μόλις το 41,74% των νέων συμβάσεων ήταν με πλήρη απασχόληση (με ένα μεγάλο μέρος τους να είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άρα να έχουν ημερομηνία λήξης), το 47,15% με μερική απασχόληση και το 11,11% με εκ περιτροπής εργασία.

Μέριμνα


«Μεταρρυθμίσεις που να σπάνε κόκαλα», για να πειστούν οι επενδυτές να βάλουν τα λεφτά τους, ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας «Grant Thornton», μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν, βέβαια, από το ίδιο βήμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Ν. Παπαθανάσης, είχε δώσει τις απαντήσεις του στο αίτημα των βιομηχάνων για μείωση του κόστους παραγωγής, προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις τους. Πέραν των άλλων «πρωτοβουλιών» της κυβέρνησης, ο υφυπουργός ανέφερε πως στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο προβλέπεται «μέριμνα για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις Συλλογικές Συμβάσεις». Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι το πρόβλημά τους είναι η ίδια η ύπαρξη των Συλλογικών Συμβάσεων και γι' αυτό η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει μια σειρά εξαιρέσεων από τις κλαδικές και την υπερίσχυση των τοπικών συμβάσεων, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για παραπέρα μείωση των μισθών. Μετά από όλα αυτά, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι την ίδια ώρα που οι σύμβουλοι των πολυεθνικών ζητούν να «σπάσουν κόκαλα» οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο.

Το Σάββατο 5 Οκτώβρη το συλλαλητήριο της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη συμφωνία για τις βάσεις



H Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο το Σάββατο, 5 Οκτώβρη 2019, στις 11 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στη νέα «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ, που έρχεται να υπογράψει στη χώρα μας ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Να μην ξεχάσουμε και το μνημείο του Ντικ - ναι, ναι, του σκύλου μας του Ντικ,..



Παγκόσμια μέρα των ζώων σήμερα και στο νου έρχεται εκείνος ο σκύλος , ο Ντικ, "που τον σκοτώσαν οι χωροφυλάκοι γιατί αγάπαγε πολύ τους εξορίστους". Τον παρέδωσε στην αιωνιότητα ο Γιάννης Ρίτσος 


Ο ΝΤΙΚ

Η πέτρα σταυρωμένη απ' τον άνεμο -
ο άνεμος, η σιγαλιά -
δεν ακούγεται τίποτα
μόνο το καρδιοχτύπι της πέτρας
κι η πέτρα της καρδιάς που δουλεύεται
με το θυμό και με τον πόνο
βαριά, σιγά και σταθερά.

Μπόλικη πέτρα
μπόλικη καρδιά
να χτίσουμε τις αυριανές μας φάμπρικες
τα λαϊκά μέγαρα
τα κόκκινα στάδια
και το μεγάλο μνημείο των ηρώων της Επανάστασης.

Άκου, φασιστάκο…



Όταν, το 1991, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, με την ενεργό συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης, εξορμούσαν ενάντια στο Ιράκ στον περίφημο «Πόλεμο του Κόλπου», δεν ενοχλήθηκες.


‘Οταν το 2001, με το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», αμερικανοί και ευρωπαίοι πραγματοποιούσαν εισβολή στο Αφγανιστάν, δε νοιάστηκες.

Όταν πάλι το 2003, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους επιτίθονταν στο Ιράκ, βάζοντας για άλλη μια φορά «μπουρλότο» στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, δεν είπες τίποτα.

Όταν το 2011, οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ αιματοκυλλούσαν το λαό της Λιβύης προκειμένου να «βάλουν χέρι» στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, δεν έβγαλες κιχ.

Οι «πολλοί» και οι «λίγοι»



Η προχτεσινή απεργία, σε συνέχεια της προηγούμενης στις 24 Σεπτέμβρη, αποτέλεσε σημαντικό σταθμό μιας μεγάλης μάχης που εδώ και βδομάδες δίνουν δεκάδες συνδικάτα, συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, συνδικαλιστές που δεν συμβιβάζονται με τη σαπίλα της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Ηταν μια μάχη που αφήνει παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Οχι τυχαία, σε μια περίοδο που εργοδοσία και κυβέρνηση βάζουν στο στόχαστρο το όπλο της απεργίας και τη συνδικαλιστική συλλογική οργάνωση και δράση, η απεργιακή απάντηση των εργαζομένων προκαλεί την οργή των διαφόρων εκπροσώπων του κεφαλαίου.

ΠΑΜΕ προς εργατοπατέρες ΓΣΕΕ: Παριστάνετε τους εκπροσώπους της εργατικής τάξης. Δεν έχετε καμιά νομιμοποίηση



Προχωρούν τάχα σε διαβούλευση με τον Υπουργό Βρούτση και τον ΣΕΒ για την παράταση της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή την παράταση της καθήλωσης των μισθών, όταν είναι ήδη γνωστό πως από κοινού έχουν συμφωνήσει στο χτύπημα της ΕΓΣΕΕ και των κλαδικών συμβάσεων.

Σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή συνάντηση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

Ξεπέρασαν κάθε όριο




«Η Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών (...) δεν είναι απλά και μόνο μία συμφωνία για το καθεστώς που διέπει τις βάσεις. Είναι κάτι βαθύτερο (...) Ο λόγος που εξελίσσεται αυτήν τη στιγμή και αναβαθμίζεται και ίσως απογειώνεται, όπως έχω περιγράψει, είναι μία διαφορετική αντίληψη που διέπει τις ΗΠΑ ως προς την Ελλάδα, συνεπεία και της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Αυτή η αίσθηση ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση, ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος στους κόλπους του ΝΑΤΟ, οδηγεί τους Αμερικάνους να θέλουν να αναβαθμίσουν τη σχέση τους με την Ελλάδα και να ενισχύσουν την παρουσία τους εδώ όχι με στρατεύματα, αλλά με δράσεις, με συνέργειες και με βοήθεια στην ανάπτυξη υποδομών, τις οποίες καρπώνονται τελικά και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις». Ετσι ξεκίνησε χτες την απάντησή του σε Ερώτηση του ΚΚΕ ο υπουργός Αμυνας, και δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα το υπόβαθρο αυτής της Συμφωνίας, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τους μεγάλους κινδύνους από τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.