Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Η φυγάδευση στο εξωτερικό της μικρής Αγνής, κόρης της Ηλέκτρας Αποστόλου και η συμβουλή του Ν. Ζαχαριάδη



«- Από πού είσαι;
– Από την Ελλάδα!
– Πού κατοικείς;
– Στην Ελλάδα!
– Πώς σε λένε;
– Είμαι Ελληνίδα!
– Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;
– Όλοι οι Έλληνες!»…


Έχει γραφτεί με το ίδιο της το αίμα, στην Ιστορία, ο παραπάνω διάλογος της Ηλέκτρας Αποστόλου, με τους βασανιστές της στην Ειδική Ασφάλεια, πριν το χιλιοβασανισμένο κορμί της ηρωίδας  βρεθεί παραμορφωμένο και καμένο απ’ τα φριχτά βασανιστήρια, πεταμένο σ’ ένα δρόμο της Αθήνας, στις 27 του Ιούλη 1944.

Η Ηλέκτρα Αποστόλου ήταν στέλεχος της καθοδήγησης της ΟΚΝΕ, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ και μέλος του ΚΚΕ. Ήταν γυναίκα, μάνα, ασυμβίβαστη με συνείδηση και ψυχή, ένα φωτεινό παράδειγμα κομμουνιστικής στάσης ζωής, το νόημα και τη ζωοδότρα δύναμη της οποίας ίσως να μην μπορούν να συλλάβουν στην ολότητά τους, οι γενιές που γεννήθηκαν ή αντρώθηκαν στα χρόνια της τρυφηλής δημοκρατίας μας.
 
Η Ηλέκτρα είχε όλες τις δυνατότητες και την ευκαιρία να ζήσει μια «συμβατική» άνετη ζωή, όπως οι περισσότερες κόρες εύπορων αστικών οικογενειών. Διάλεξε όμως τον κακοτράχαλο δρόμο του αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, στο πλευρό των εργαζομένων και κάθε καταπιεσμένου από την εξουσία των κεφαλαιοκρατών. Έναν δρόμο γεμάτο Συμπληγάδες που καραδοκούν να σε τσακίσουν και Σειρήνες έτοιμες να σε οδηγήσουν στο πισωγύρισμα.

Η πολιτική της ΕΕ για το περιβάλλον και οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί


Τα τελευταία χρόνια οι «ανησυχίες» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, της ΕΕ, των κομμάτων του κεφαλαίου, των αστικών επιτελείων, ανάμεσά τους και οι ΜΚΟ, περιορίζονται μόνο στο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αυτή η επιλεκτική ανησυχία δεν είναι τυχαία. Γιατί αυτή είναι η ατζέντα που βάζουν μπροστά οι επιχειρηματικοί όμιλοι και από κοντά η ΕΕ και τα αστικά κόμματα με βάση τα συμφέροντά τους, τους σχεδιασμούς που έχουν ιεραρχήσει.

Γιατί εκτός από το ζήτημα της υπερθέρμανσης, το περιβάλλον δέχεται όλο και μεγαλύτερες καταστροφικές επιδράσεις από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
Θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο για να καταγράψει κανείς τις περιβαλλοντικές «επιδόσεις» των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκφραστών, τον κατάλογο των περιβαλλοντικών εγκλημάτων του σύγχρονου καπιταλισμού σε βάρος του πλανήτη και των λαών που τον κατοικούν.

Φυσικές καταστροφές, εξάντληση φυσικών πόρων, καταστροφή δασών, επικίνδυνοι για την ανθρωπότητα γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, πυρηνικά και τοξικά απόβλητα, επικίνδυνα διατροφικά προϊόντα, καταστροφή οικοσυστημάτων και ρύπανση φυσικών αποθεμάτων και ακόμη στρατιωτικές επεμβάσεις, πόλεμοι, θαλάσσια ρύπανση και καταστροφή θαλάσσιων οικοσυστημάτων, διασυνοριακή μεταφορά αέριων τοξικών ρύπων, απερήμωση και διάβρωση, τα φονικά μικροσωματίδια, η ηχορύπανση, οι ραδιενεργές και ηλεκτρομαγνητικές (κεραίες, υποσταθμοί, γραμμές υπερύψηλης τάσης) ακτινοβολίες, η ρύπανση και υφαλμύρωση των υπόγειων νερών, η νιτροποίηση εδαφών και νερών, οι τεράστιες φυσικές καταστροφές, τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, μαζί και το εργασιακό περιβάλλον, είναι μερικά από τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

«Πλήρωσε αλλιώς σου κόβω το ρεύμα»...


Το ειδοποιητήριο για τη διακοπή του ρεύματος
Το ειδοποιητήριο για τη διακοπή του ρεύματος
Δείγμα γραφής της «εκστρατείας» για τη βελτίωση της «εισπραξιμότητας» των οφειλών και την αντιμετώπιση των «ταμειακών ελλειμμάτων» της ΔΕΗ αποτελεί το έγγραφο που απέστειλε ο ΔΕΔΔΗΕ σε αυτοαπασχολούμενο, σε πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Με τη συγκεκριμένη επιστολή τον καλεί να βρει άλλον πάροχο, καθώς η ΔΕΗ σκοπεύει να του κόψει το ρεύμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
 «Ο Προμηθευτής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ ΑΕ, του οποίου είστε πελάτης», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, υπέβαλε δήλωση οριστικής παύσης εκπροσώπησης «λόγω παραβίασης των όρων σύμβασης», δηλαδή, «παύει να σας προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια». Να σημειωθεί πως το ύψος της οφειλής είναι 1.300 ευρώ και η σύνδεση αφορά επαγγελματικό χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες τέτοια ειδοποιητήρια καταφθάνουν αυτές τις μέρες σε λαϊκά νοικοκυριά, βάζοντάς τους το μαχαίρι στο λαιμό. Η «εναλλακτική» που τους δίνει η ΔΕΗ είναι είτε να αλλάξουν πάροχο, με το χρέος να τους ακολουθεί και να παραμένει απαιτητό από την επιχείρηση, είτε να καταβάλουν άμεσα το 50% της οφειλής και να ρυθμίσουν το χρέος μέσα σε έναν μήνα, αν θέλουν να διατηρήσουν τη σύνδεσή τους.

Πρόκειται δηλαδή για όρους στους οποίους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν εργαζόμενοι, άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι που πασχίζουν να ανταποκριθούν στο κόστος του ρεύματος και έχουν τελικά αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι στο στόχαστρο της ΔΕΗ μπαίνει η «μαρίδα», που δεν έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης και, κάτω από τον εκβιασμό «πλήρωσε ή σου κόβω το ρεύμα», είναι βέβαιο ότι θα υποκύψει και θα πετσοκόψει ακόμα και από τα στοιχειώδη για να ανταποκριθεί στην όποια ρύθμιση.

  Ριζοσπάστης   Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Ύμνοι και κολακείες για την «εταιρική κοινωνική ευθύνη»


  Πηγή: Eurokinissi

Σε αποθέωση της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», αλλά και της περιβόητης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» που αθωώνει τη δράση του κεφαλαίου, εξελίχθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στο Μάτι, στο οικόπεδο που έχουν εναποτεθεί τα καμένα δέντρα που υλοτομήθηκαν από την πυρόπληκτη περιοχή.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης καυχήθηκε πως το οικόπεδο που είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, καθαρίστηκε μέσα σε ένα μήνα «δίχως να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρώ» από μεγάλες κατασκευστικές εταιρείες  που ανέλαβαν το έργο του θρυμματισμού, της μεταφοράς και της αξιοποίησης της καύσιμης ύλης στην τσιμεντοβιομηχανία, «στα πλαίσια των δράσεων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Αντιθέτως, η σύμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ήταν δωρεάν και δεν προέβλεπε τη μεταφορά των καμένων δέντρων από το οικόπεδο, όπως είπε. Επίσης, δεσμεύτηκε πως «με τον ίδιο τρόπο» θα απομακρυνθεί η υπόλοιπη καύσιμη ύλη που θα μαζευτεί.

Δ. Πάτρας: Αναμόρφωσε τον προϋπολογισμό του και κρατά τους συμβασιούχους του


Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πάτρας ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη 21 Αυγούστου στην τελευταία συνεδρίαση της θητείας του, την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μισθοδοσία των εργαζομένων με οκτάμηνη σύμβαση οι οποίοι δικαιώθηκαν με δικαστική απόφαση και ήδη επέστρεψαν και εργάζονται στο Δήμο Πατρέων.

Με την συγκεκριμένη απόφαση οι συμβασιούχοι παραμένουν στις θέσεις τους και η δημοτική αρχή Πελετίδη εξασφαλίζει τη μισθοδοσία τους, προσφέροντας τους το δικαίωμα στην εργασία. 

Απορία


Τόσες μέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, δεν υπήρξε καμιά επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Προχτές, όμως, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του ότι «θα πρέπει να εξασφαλίσουμε συνέχεια στην εξωτερική πολιτική», διαπιστώνοντας «φαινόμενα συνέχειας, αλλά και ασυνέχειας» στην πολιτική της ΝΔ. Μιλώντας συγκεκριμένα για το δεξαμενόπλοιο, αφού υπενθύμισε ότι «εμείς βελτιώσαμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ στη βάση της ευθυγράμμισης συμφερόντων» και ότι «έτσι καταφέραμε να έχουμε τις καλύτερες από ποτέ δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε ότι αυτό το πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση «χωρίς να ακολουθούμε τις ΗΠΑ σε κάθε βήμα της πολιτικής τους». Εδώ γελάνε και οι πέτρες. Ακόμα και οι περιπτώσεις εκείνες που ο υπουργός παρουσιάζει ως απόδειξη της «πολυδιάστατης» τάχα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα οι κυρώσεις στο Ιράν και η μη αναγνώριση του Γκουαϊδό, όπου η Ελλάδα επικαλείται για τη στάση της τις αποφάσεις της ΕΕ, σε τίποτα δεν εμποδίζουν τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, στον οποίο η χώρα συμμετέχει με τα μπούνια, κερδίζοντας μάλιστα επί ΣΥΡΙΖΑ τον τίτλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ» των ΗΠΑ στην περιοχή. Αυτόν τον τίτλο κληροδότησε στη ΝΔ, που κάνει τώρα το επόμενο βήμα στην εμβάθυνση της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, προετοιμάζοντας το έδαφος ακόμα και για την αποστολή φρεγάτας στον Περσικό, ενάντια στο Ιράν. Παραμένει ωστόσο το ερώτημα: Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Να ελλιμενιστεί το πλοίο σε ελληνικό λιμάνι αν το ζητήσει και όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες ή όχι; Ιδού η απορία...

Φαύλος κύκλος



Ενόψει της αυριανής συνάντησης στη Γαλλία των εφτά ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη (G7) πληθαίνουν οι αναλύσεις για τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Στο έδαφος της αναιμικής και επίφοβης ανάπτυξης, με τα σημάδια της επιβράδυνσης και της ύφεσης να ενισχύονται σε μεγάλες οικονομίες, όπως η γερμανική και η αμερικανική, οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί οξύνονται. Η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώνεται παντού, με στόχο να θωρακιστεί το κεφάλαιο στον ανταγωνισμό, αλλά και από το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. Μέσα σ' αυτό το ζοφερό κλίμα, αποδεικνύεται «παραμύθι της Χαλιμάς» η «αειφόρος ανάπτυξη», που θα παράγει τάχα πλούτο και ευημερία για το λαό.
Το ζουν άλλωστε από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και στη χώρα μας, που πλήρωσαν με μεγάλες θυσίες την καπιταλιστική κρίση και συνεχίζουν να πληρώνουν την ανάπτυξη. Καμιά από τις απώλειες που είχαν στα χρόνια της κρίσης δεν αποκαταστάθηκε και στο έδαφος όλων των αντιλαϊκών νόμων που διατηρούνται κλιμακώνεται σήμερα η επίθεση.