Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Όταν το αστικό καθεστώς έπαιρνε τα μέτρα του… «…αποσταλή ημιν, ως οίον τε τάχιστα , ικανή δύναμις οπλιτική…»






Από herko στο Σεπ 26, 2018 Ιστορία
 

Παρά το τρομοκρατικό όργιο που εξαπολύθηκε μετά τη Βάρκιζα σε ολόκληρη τη χώρα το λαϊκό κίνημα δεν λύγισε αλλά συνέχισε τους μαζικούς τους αγώνες, ενώ παράλληλα αρχίζουν στα βουνά (στην περίπτωση μας στο Βέρμιο) να εμφανίζονται ομάδες καταδιωκόμενων αγωνιστών. Το αστικό καθεστώς με την βοήθεια του Εγγλέζικου ιμπεριαλισμού προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργείται, ενισχύοντας τις δυνάμεις καταστολής.

Χαρακτηριστική είναι η «ΑΚΡΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ» (Θεσσαλονίκη 14/1/1946 –βρίσκεται στα ΓΑΚ) επιστολή προς το «Αρχηγείον Βασιλικής Χωροφυλακής/ Τμήμα Ασφαλείας/Αθήνα με τίτλο: «Περί καταστάσεως της Δημοσίας Ασφαλείας και της ανάγκης αποστολής ενισχύσεων»

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Αγωνιστική κινητοποίηση στις 9 Οκτώβρη στο Άγαλμα Βενιζέλου


Φωτό αρχείουΦ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αγωνιστική κινητοποίηση που διοργανώνουν στοΆγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 9 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ., απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Νομού Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της κινητοποίησης έχει καταληχτεί συγκεκριμένο πρόγραμμα καθημερινών δράσεων, εξορμήσεων και πρωτοβουλιών. (Διαβάστε σχετικά στο συνημμένο).

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Οι αγώνες μας, στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, αναγκάζουν τα επιτελεία της κυβέρνησης, τους υπουργούς της, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να εντείνουν καθημερινά την προπαγάνδα τους, για να μας πείσουν, ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις μας, από 1 Γενάρη 2019, όπως προβλέπεται από τον νόμο Κατρούγκαλου, που οι ίδιοι ψήφισαν το Μάη του 2016.

Υποκρισία


Πολύ μεγάλο - και δικαιολογημένα - ήταν το ενδιαφέρον για το σημαντικό γεγονός της επίσκεψης της Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι στην Ελλάδα για το Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ. Το ενδιαφέρον δεν ήρθε μόνο από τους δεκάδες χιλιάδες που βρέθηκαν το Σάββατο στο Φεστιβάλ, εκφράζοντας ανάμεσα στα άλλα και την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό και τον δίκαιο αγώνα που κάνει ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, αλλά και διάφορα ΜΜΕ που έσπευσαν να πάρουν συνέντευξη από την Αχέντ Ταμίμι, αλλά ακόμα και κυβερνητικά στελέχη που... θυμήθηκαν ότι στέκονται αλληλέγγυοι, υποτίθεται, στον Παλαιστινιακό λαό. Μιλάμε δηλαδή για την υποκρισία στο απόγειό της, την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει προ πολλού τις προκατόχους της σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, αναβαθμίζοντάς τη σε «στρατηγική» με τις ευλογίες των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με τους μακελάρηδες του Παλαιστινιακού λαού και μιλώντας - όπως ξανά πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών - για «κοινές αξίες» της «ειρήνης» και της «δημοκρατίας». Ενώ παρά τα παχιά λόγια «συμπάθειας» αρνείται να προχωρήσει στην άμεση αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, εφαρμόζοντας και τη σχετική απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου του Δεκέμβρη του 2015, όπως επανειλημμένα έχει απαιτήσει με παρεμβάσεις του το ΚΚΕ στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια για την τάχα αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό.

Συνέδριο εμπαιγμός σε βάρος των ανάπηρων


Το συνέδριο για τους ανάπηρους διοργανώνεται στο κτήριο του επιμελητηρίου Αχαΐας, το πιο ακατάλληλο και μη προσβάσιμο, δημόσιο κτήριο, ίσως και ολόκληρης της περιφέρειας. Για να μπεις μέσα, πρέπει να έχει συμβεί πρώτα, ένα θαύμα: να πετάξεις με το καροτσάκι, πάνω από μία τεράστια σκάλα. Η επιτομή ενός κτηρίου κάστρου για να αποκλειστούν οι ανάπηροι… 



Έχω παραδώσει το σημερινό άρθρο μου στην έντυπη “Πελοπόννησο”, με θέμα “Ανάπηροι, αυτοί οι αόρατοι”. Το θέμα προφανώς αφορά το μείζον πρόβλημα της (μη) προσβασιμότητας, γεγονός που καθιστά κάποιους συνανθρώπους μας, πραγματικά αόρατους. Μία θλιβερή κατάσταση, που καθιστά την καθημερινότητα χιλιάδων ανάπηρων αφόρητη.

Πριν όμως καν σηκωθούν τα δάκτυλα από το πληκτρολόγιο, μαθαίνω το εξής αχαρακτήριστο και εξοργίζομαι. Μη σου πως βγήκα λίγο, μέχρι και από τα εσώρουχα. Άκουσον λοιπόν το τραγελαφικό!

Σκοντάφτω τυχαία πάνω σε μία είδηση, στο διαδίκτυο. Και τι αναγγέλλει η είδηση;

Κρύβονται πίσω από την εισαγγελική έρευνα για το Μάτι


Eurokinissi
Οι εξελίξεις γύρω από τη δικαστική έρευνα για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική προκαλούν αναμφισβήτητα πολλά ερωτήματα, καθώς με διάφορες αφορμές δημιουργούνται προσκόμματα και επιβραδύνεται η διαδικασία απόδοσης τυχόν ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Οπως τώρα, που ζητήθηκε να ενσωματωθεί στη δικογραφία η έρευνα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκανε τελικά πίσω, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναιρείται το γεγονός ότι η έρευνα προσανατολίζεται σε επιμέρους ευθύνες, παραλείψεις και λάθη στελεχών του κρατικού μηχανισμού, τροφοδοτώντας μια συζήτηση που αφήνει στο απυρόβλητο τις πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα στο Μάτι.

* * *
 
Οσο κι αν γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί, το πλαίσιο των πολιτικών ευθυνών είναι δεδομένο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει όλους τους δασοκτόνους νόμους, που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, καθώς και όλες εκείνες τις ρυθμίσεις νομιμοποίησης και «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων κτισμάτων σε βουνά και παραλίες. Τέτοιους νόμους ψήφισε και η σημερινή κυβέρνηση, που κατά τ' άλλα καμώνεται τον «διώκτη» τάχα των αυθαιρέτων!

«Μεταμνημονιακή» θηλιά!


Φωτό αρχείου

 Φωτό αρχείου

Μια «γεύση» από την «επόμενη», «μεταμνημονιακή» μέρα, όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση «αλλάζουν όλα», παίρνουν αυτό το διάστημα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, που έρχονται αντιμέτωπα με νέες πιέσεις και εκβιασμούς.

Με τις τράπεζες να σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά γύρω από το λαιμό τους σε ό,τι αφορά τα χρέη για τα «κόκκινα» δάνεια και τη ΔΕΗ να στέλνει κατά χιλιάδες τα «ραβασάκια» με απειλές για κόψιμο του ρεύματος, την ώρα μάλιστα που δεκάδες χιλιάδες πετιούνται έξω κι απ' αυτό το στοιχειώδες «κοινωνικό τιμολόγιο».

Οι «φιλόδοξοι» στόχοι των επιχειρηματικών ομίλων για το επόμενο διάστημα σηματοδοτούν ένα νέο «σαφάρι» ενάντια στα λαϊκά στρώματα, με τις εισπρακτικές και λοιπά «κοράκια» να έχουν πάρει φωτιά.