Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την τραγωδία της Νιάλας!




Ο τόπος της θυσίας - Νιάλα Αγράφων (φωτο: "Ευρυτάνας ιχνηλάτης")

Ένας νέος σκηνοθέτης ο Στάθης Γαλαζούλας πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την άγνωστη τραγωδία της Νιάλας, αυτό το μοναδικό συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός για το οποίο το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" είχε κάνει παλαιότερα αναλυτικά αφιερώματα μνήμης [δείτε: α) εδώ και β) εδώ].


Η ταινία φέρει τίτλο: "ΝΙΑΛΑ, ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"! Πρόκειται για μια σπουδαία κινηματογραφική δουλειά που συγκινεί βαθιά, ενώ παράλληλα εκπέμπει σημαντικά διαχρονικά μηνύματα! Το εν λόγω ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη Νιάλα των Αγράφων με πρωταγωνιστή τον επιζώντα αντάρτη του ΔΣΕ Βασίλη Φυτσιλή!



Όπως αναγράφεται και στους τίτλους: «το σπικάζ της ταινίας στηρίχτηκε κυρίως στο κείμενο “ψυχή βαθιά στη Νιάλα” του blogspot Ευρυτάνας ιχνηλάτης». 

Πλήρης κάλυψη της ΕΕ στην ουκρανική κυβέρνηση για την απαγόρευση συμμετοχής του ΚΚ Ουκρανίας στις προεδρικές εκλογές


  Πηγή: Associated Press

Μνημείο προκλητικότητας συνιστά η απάντηση της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την απαράδεκτη απαγόρευση της συμμετοχής του ΚΚ Ουκρανίας στις προεδρικές εκλογές από την ουκρανική κυβέρνηση.

Η Φ. Μογκερίνι στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη όχι μόνο δεν καταδικάζει την απαγόρευση της υποψηφιότητας του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Petro Symonenko, αλλά δίνει και τα εύσημα επικροτώντας την ουκρανική κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «θεωρεί ενθαρρυντικό τον πρωτοφανή αριθμό υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2019»!!!

Συνεχίζει λέγοντας ότι «η ΕΕ ενθάρρυνε την Ουκρανία να υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τυχόν δικαστική απαγόρευση πολιτικών κομμάτων και να διασφαλίσει την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων», αποσιωπώντας ότι, όπως κατήγγειλε το ΚΚΕ, η συγκεκριμένη απόφαση της εκλογικής επιτροπής στηρίχτηκε στην εφαρμογή του λεγόμενου νόμου της «αποκομμουνιστικοποίησης» με την απαγόρευση υποψηφιοτήτων σε άτομα και κόμματα που προπαγανδίζουν τον κομμουνισμό. Πρόκειται για ένα ακόμα «προσεκτικό» κάλεσμα της ΕΕ για κλιμάκωση του αντικομμουνισμού, των αποκλεισμών σε βάρος των κομμουνιστών.

Μα γιατί να μη συμμετέχουν οι εργοδότες στα σωματεία για να γίνεται διάλογος;



Η δημοσιογράφος του Attica TV κάνει την “αθώα” ερώτηση της χρονιάς στο Ν. Παπαγεωργίου του ΠΑΜΕ. Μα πώς δεν το είχαμε σκεφτεί αλήθεια;
Κι αν οι εργοδότες συμμετείχαν στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, για να ακούσουν τα αιτήματα των εργαζόμενων για να γίνει διάλογος; Ίσως αυτή να είναι η λύση στο πρόβλημα. Έως τώρα προφανώς, δεν τα ικανοποιούσαν, γιατί δεν τα γνώριζαν…

Αλλά ας το πάμε πιο πέρα, προεκτείνοντας αυτή την ωραία σκέψη. Γιατί να μη συμμετέχουν στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ και στελέχη της κυβέρνησης; Μπορεί κι αυτή να μην ικανοποιεί τους εργαζόμενους και τα αιτήματά τους, γιατί υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας. Σε αντίθεση με τον Πάιατ πχ, τον πρέσβη των ΗΠΑ, που φροντίζει για την τακτική επικοινωνία του με όλο το Υπουργικό Συμβούλιο και τους αχτιφάρει τακτικά.

Η πυξίδα του Μπαντέκου, Νίκου Μπάλαλα, παραδόθηκε στο Αρχείο του ΚΚΕ


Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Καρπενήσι κατά την κατάληψη από τον ΔΣΕ, διακρίνονται από αριστερά: Η Ευτυχία Σδρόλια, γυναίκα του Νίκου Μπάλαλα, ο συνταγματάρχης (τότε) του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Νίκος Μπάλαλας (Μπαντέκος), ο αντισυνταγματάρχης Κώστας Γκριτζώνας, επίτροπος της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, ο αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ Στάθης Καραγιώργης και ο Ζαχαρίας Μπολασίκης
Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Καρπενήσι κατά την κατάληψη από τον ΔΣΕ, διακρίνονται από αριστερά: Η Ευτυχία Σδρόλια, γυναίκα του Νίκου Μπάλαλα, ο συνταγματάρχης (τότε) του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Νίκος Μπάλαλας (Μπαντέκος), ο αντισυνταγματάρχης Κώστας Γκριτζώνας, επίτροπος της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, ο αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ Στάθης Καραγιώργης και ο Ζαχαρίας Μπολασίκης
Δώδεκα Αυγούστου 1949. Οι φαντάροι του εκτελεστικού αποσπάσματος στους στρατώνες του Ιππικού στη Λάρισα (εκεί που είναι σήμερα η Στρατιά) διστάζουν να πυροβολήσουν. «Βαράτε βρε, μη φοβάστε», τους φωνάζει ένα παλικάρι 33 χρόνων που κρατά απ' το χέρι την 23χρονη γυναίκα του, έγκυο τότε στον τρίτο μήνα της. Κείνη τη μέρα οι ομοβροντίες των εκτελεστικών αποσπασμάτων έκοψαν τη ζωή 15 μαχητών του ΔΣΕ.
 Εβδομήντα χρόνια μετά, χτες το πρωί, δυο αγέννητες τότε κοπέλες πέρασαν την πύλη της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ και κατευθύνθηκαν στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στα χέρια τους κρατούσαν ένα πολύτιμο κειμήλιο, την πυξίδα του ταξίαρχου του ΔΣΕ Νίκου Μπάλαλα - Μπαντέκου, του εκτελεσμένου μαζί με την γυναίκα του, την Ευτυχία Σδρόλια, επίσης μαχήτρια του ΔΣΕ, στις 12-8-1949.

Η συγκίνηση απερίγραπτη όταν η Βάσω Κορομβόκη, εκπαιδευτικός, αρχίζει να μιλά, με την αδελφή της Φανή να συμπληρώνει:

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παραδίδουμε σήμερα, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ένα ιστορικό κειμήλιο, την πυξίδα του καπετάν Μπαντέκου και μια ταπεινή μαρτυρία, τα οποία έχουμε σαν κληρονομιά από τον πατέρα μας Θεόδωρο Κορομβόκη, σε ένα χώρο που αρμόζει στο μέγεθος και το αξίωμά του.

Προοδευτική...


Οσο «προοδευτικό» είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει και να εφαρμόζει μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όλα τα μνημόνια, να δίνει σε συμφωνία μαζί τους «γην και ύδωρ» στο ΝΑΤΟ, άλλο τόσο «προοδευτικό» φαίνεται πως είναι να υποστηρίζει η «Αυγή» ότι το ΚΚΕ είναι «θλιβερός ουραγός της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ». Οσο «προοδευτικό» είναι να γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ «προτιμώμενος εταίρος» των ΗΠΑ για να μακελεύουν τους λαούς της περιοχής, άλλο τόσο «προοδευτικό» φαίνεται πως είναι να αναπαράγει τη σταλινολογία, όπως κάνει η «Αυγή». Οσο «προοδευτικό» είναι να συγκυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς - εθνικιστές ΑΝΕΛ και να χαριεντίζεται με τους χρυσαυγίτες, άλλο τόσο «προοδευτικό» φαίνεται πως είναι για τα παπαγαλάκια της «Αυγής» να καταγγέλλουν το ΚΚΕ ότι ευθύνεται για την άνοδο της ακροδεξιάς, κατά τον ίδιο τρόπο που «η γραμμή του Στάλιν το 1930 περί "σοσιαλφασισμού" οδήγησε τον Χίτλερ στην εξουσία»!

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Απάντησαν αποφασιστικά στην πρόταση της πλειοψηφίας του ΕΚ για διορισμό διοίκησης με αποκλεισμό των δυνάμεων του ΠΑΜΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Το παράρτημα της συνδικαλιστικής μαφίας στη Θεσσαλονίκη, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ομάδα Βασιλόπουλου/ΣΥΡΙΖΑ) στοιχισμένη πλήρως με τη γραμμή της ΓΣΕΕ, σε έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε την Τετάρτη 10 Απρίλη, αποφάσισε να καταθέσει αίτηση στο αρμόδιο Πρωτοδικείο Αθηνών με την οποία θα ζητά το διορισμό διοίκησης στη ΓΣΕΕ με αποκλεισμό των δυνάμεων της ΔΑΣ, δηλαδή του ΠΑΜΕ.

Υπέρ της πρότασης με φανατισμό ψήφισαν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ομάδα Βασιλόπουλου/ΣΥΡΙΖΑ. Λευκό ψήφισε η «Ενότητα» (διάσπαση της ΔΑΚΕ), η οποία υιοθέτησε τις προβοκάτσιες και τις συκοφαντίες της έκπτωτης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, αλλά διαφώνησε με τη λογική των αποκλεισμών.

Πήραν απάντηση από τις ταξικές δυνάμεις που από νωρίς διαδήλωναν έξω από το ΕΚΘ, καθώς γνώριζαν τους σχεδιασμούς των ανθρώπων της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Επικίνδυνες «ευκαιρίες»




Με «πανηγύρια» υποδέχτηκαν χτες τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα την είδηση για το νομοσχέδιο «για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», που κατέθεσαν στην αμερικανική Γερουσία οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπ. Μενέντεζ και Μ. Ρούμπιο.

Από την κυβέρνηση έως τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, όλοι παρουσίασαν την εξέλιξη αυτή στο φόντο της παραπέρα επιδείνωσης των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ και των πρόσφατων ανακαλύψεων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως «χρυσή ευκαιρία» για την «αναβάθμιση» τάχα της χώρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να την αδράξει με αποφασιστικότητα και με μοναδικό «αστερίσκο» το ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας.

***
 
Πρόκειται για επικίνδυνη προπαγάνδα, που πρέπει «να φάει πόρτα» από τον λαό μας και που κρύβει σκόπιμα το τι σηματοδοτεί η ανάδειξη της χώρας σε «μεντεσέ» των σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Καμία «ευκαιρία» δεν αποτελεί για τον λαό η προσπάθεια η κυβέρνηση να παίξει το ρόλο «διαύλου» για τον αμερικανικό σχεδιασμό απέναντι στην Τουρκία. Είτε με «έντιμους» συμβιβασμούς που θα θίγουν με μαθηματική ακρίβεια τα κυριαρχικά δικαιώματα, για την παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, είτε ως «αιχμή του δόρατος» σε ενδεχόμενο παραπέρα κλιμάκωσης των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, όπως π.χ. στην περίπτωση κυρώσεων που προτείνει το νομοσχέδιο αν τελικά η Τουρκιά προμηθευτεί τους ρωσικούς «S-400», ο λαός μας και συνολικά οι λαοί της περιοχής βρίσκονται απέναντι σε μεγάλους κινδύνους.