Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους από Συνδικάτα και Φορείς (ΦΩΤΟ)

 

 

Στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης γίνεται αυτή την ώρα, πορεία από τα Συνδικάτα και τα Σωματεία της πλήθος με τη συμμετοχή πλήθους εργαζομένων που διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους. 

Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι: «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά», «Απλήρωτη εργασία κάτεργα παντού, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού».

Νωρίτερα, έγινε συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για το Σάββατο 17 Οκτώβρη στην κινητοποίηση που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ» στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 12 το μεσημέρι.

Με πάταγο

 

 

Η νέα NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες του «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μια ανάσα από το Καστελόριζο, όπως και οι τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια, καταρρίπτουν με πάταγο για μια ακόμη φορά τα ευρωατλαντικά παραμύθια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, πως ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αποτελούν τάχα την «ασπίδα» για την ασφάλεια του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ποιος ξεχνάει τα κυβερνητικά πανηγύρια στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την «τελευταία προειδοποίηση» της ΕΕ προς την Τουρκία, ή για την τουρκική κυβέρνηση που «μαζεύτηκε» τάχα, όταν είδε το ενδεχόμενο κυρώσεων;

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Απαίτησαν αύξηση του στόλου και των δρομολογίων, προσλήψεις οδηγών και τεχνικών στον ΟΑΣΘ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 

 

Σε κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα το πρωί μέλη εργατικών σωματείων και Φοιτητικών Συλλόγων στα γραφεία του ΟΑΣΘ με αφορμή την τραγική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, με τις τεράστιες ελλείψεις λεωφορείων - δρομολογίων, οδηγών και τεχνικών που σε συνθήκες πανδημίας έχουν μετατραπεί σε «υγειονομικές βόμβες».

Στην ανακοίνωσή τους τα εργατικά σωματεία και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αναφέρουν: 

«Η -έτσι κι αλλιώς- απαράδεκτη κατάσταση με τη Μαζική Μεταφορά στην πόλη μας έγινε επικίνδυνη στις συνθήκες της πανδημίας. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και οι στάσεις, ιδιαίτερα τις ώρες που οι εργαζόμενοι πρέπει να πάνε και να γυρίσουν από τη δουλειά τους, μαθητές και φοιτητές να πάνε στα σχολεία και τις σχολές τους, μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες.

Ταύτιση


Τον επηρεασμό της Δικαιοσύνης από όσους διαδήλωναν την περασμένη Τετάρτη έξω από το Εφετείο επικαλέστηκαν ο ναζιστής Λαγός και ο δικηγόρος του, γνωστός φασίστας Κ. Πλεύρης, ζητώντας αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης. Θα αναρωτηθεί κανείς, πού το βρίσκουν τόσο θράσος, όταν μετά από 5,5 χρόνια δίκης, το αποδεικτικό υλικό για τα εγκλήματα των ναζιστών, πρώην και νυν χρυσαυγιτών, ήταν αρκετό να τους καταδικάσει όχι μία αλλά εκατό φορές! Κι όμως... Ακόμα και αυτό το επιχείρημα του «επηρεασμού της Δικαιοσύνης», τους το πρόσφεραν «στο πιάτο» τα ίδια επιτελεία που χαριεντίζονταν μαζί τους όσο οι φασίστες της Χρυσής Αυγής ήταν «στα πάνω τους». Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η ταύτιση των καταδίκων, που αμφισβητούν το αποτέλεσμα, με σχολιογράφους σε μεγάλα αστικά Μέσα, που κατηγορούν σωματεία και φορείς ότι επιδίωξαν με τη συγκέντρωσή τους να επηρεάσουν την απόφαση του δικαστηρίου μια ώρα πριν ανακοινωθεί; Και πώς γίνεται οι ίδιοι να υμνούν τη Δικαιοσύνη ότι «στάθηκε στο ύψος της» και από την άλλη να γίνονται ένα με τον χρυσαυγίτικο εσμό, που διαμαρτύρεται ότι η Δικαιοσύνη επηρεάστηκε την τελευταία ώρα από τη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο; Ακόμα και τώρα, δεν χάνουν ευκαιρία να «ξεπλύνουν» τη Χρυσή Αυγή, δίνοντας άλλοθι στην μπουρδολογία με την οποία οι κατάδικοι προσπαθούν να κερδίσουν λίγο χρόνο πριν καταλήξουν στη φυλακή. Είναι τέτοιο το μίσος τους για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που συνέβαλε με τη δράση του στην αποκάλυψη του εγκληματικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, που για να το χτυπήσουν, δεν διστάζουν να «γλείφουν» κάθε χρυσαυγίτικη πρόκληση.

Πιο «συστημικοί» δεν γίνεται...

 

«Το σύστημα νίκησε τον αντισυστημισμό». «Τώρα λιγότεροι θα γοητεύονται απ' όσους ανεμίζουν "αντισυστημικά" λάβαρα». «Η Χρυσή Αυγή ανεδείχθη στην πιο χυδαία έκφραση του αναπτυσσόμενου αντισυστημισμού». Ολο και πυκνώνουν τέτοιου είδους αναλύσεις στον αστικό Τύπο, που, κατατάσσοντας τη Χρυσή Αυγή σε ένα υποτιθέμενο «αντισυστημικό» στρατόπεδο, επιχειρούν να δηλητηριάσουν τη λαϊκή συνείδηση με πολλαπλές στοχεύσεις.

* * *

Αλήθεια, από πού προκύπτουν οι παραπάνω χαρακτηρισμοί για τη Χρυσή Αυγή; Μήπως είναι τεκμήριο «αντισυστημισμού» η απόλυτη σύμπλευσή της με τον πιο σκληρό πυρήνα του αστικού κράτους; Από την ίδια την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι η νεοναζιστική οργάνωση έχει σημαντικές προσβάσεις και ερείσματα μέσα στην καρδιά του κρατικού μηχανισμού σε νευραλγικά κέντρα του επίσημου κράτους. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με την ηγεσία της, «έριχναν σύρμα» σε ανθρώπους - κρίκους για επικείμενες έρευνες ώστε να είναι προετοιμασμένη η οργάνωση να καλύψει τα νότα της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε διασυνδέσεις ακόμα και με τα ανώτερα κλιμάκια της ΕΥΠ (περίπτωση Κούζηλου). Η ατάκα του δολοφόνου του Π. Φύσσα, Ρουπακιά, προς τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, ότι «είμαι δικός σας, είμαι στη ΧΑ» είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που στοιχειοθετούν την ασυλία που απολάμβαναν οι ...«αντισυστημικοί» από το ίδιο το σύστημα, τη σιγουριά δηλαδή που ένιωθαν ότι το κράτος τούς υποθάλπει.

H δημοτική αρχή δεν λέει την αλήθεια για τα ΚΔΑΠ και τους παιδικούς σταθμούς

 

Από παλαιότερη κινητοποίηση στο Ωραιόκαστρο 
Από παλαιότερη κινητοποίηση στο Ωραιόκαστρο

Με μια ανακοίνωση που απευθύνεται στους δημότες και κατοίκους του Ωραιοκάστρου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Αγώνα Απολυμένων από ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς Δήμου Ωραιοκάστρου επισημαίνουν ότι «η δημοτική αρχή δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες για τα ΚΔΑΠ και τους παιδικούς σταθμούς».

Συγκεκριμένα σημειώνουν:

«Έχετε σίγουρα ακούσει ότι η δημοτική αρχή έκλεισε στις 31/8/2020 ένα ΚΔΑΠ και δυο παιδικούς σταθμούς του δήμου μας.

Ξέρετε όμως όλη την αλήθεια; Πίσω από τις κινήσεις της; Μάλλον όχι. Ξέρετε για ποιον λόγο έκλεισαν δομές που με τόσο κόπο (και χρήματα) δημιουργήθηκαν; Ξέρετε για ποιον λόγο τα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων οδηγούνται στις ιδιωτικές δομές; ΤΩΡΑ  ΘΑ  ΠΟΥΜΕ  ΑΛΗΘΕΙΕΣ!

Οι νεκροθάφτες των εργασιακών δικαιωμάτων κλαίνε για «τις χαμένες θέσεις εργασίας»

 

 

«ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είναι συμμέτοχοι στο έγκλημα κατά των εργαζομένων. Έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους ώστε να σταλούν εκατοντάδες χιλιάδες στην ανεργία», σημειώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με αφορμή δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που αναλύει στοιχεία των εκθέσεων του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, που αναδεικνύουν ότι η ανεργία σπάει κόκκαλα, ότι η μερική, μαύρη και κάθε άλλου είδους «ελαστική» μορφή απασχόλησης σαρώνει.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει: 

  • «Έθαψαν τη σταθερή εργασία ονομάζοντας "χάπι για την ανεργία" τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η εργοδοσία πλέον βγάζει με έναν εργαζόμενο δουλειά για τρεις και τέσσερις.
  • Όταν έκλειναν τα εργοστάσια και οι βιοτεχνίες, έλεγαν στους εργαζόμενους "σιωπή μη χάσετε και την αποζημίωση".
  • Εν μέσω πανδημίας, που οι εργοδότες σάρωναν τα δικαιώματα των εργαζομένων με όπλο τις ΠΝΠ της ΝΔ, έβαλαν λουκέτο σε ΓΣΕΕ και ΕΚΘ, δεν πάτησαν το πόδι τους ούτε σε έναν χώρο δουλειάς.