Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Γενική Συνέλευση του Δικτύου 50 συλλόγων και φορέων κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ευκαρπία, η γενική συνέλευση του δικτύου των 50 συλλόγων και φορέων κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας, όπου έγινε η προβολή του ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ της ΠΟΕ- ΟΤΑ, ¨Διαχείριση Απορριμμάτων - Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων¨ . Παρόλο ότι είμαστε καταμεσής του καλοκαιριού, ο κόσμος έδωσε δυναμικά το παρόν, δείχνοντας πιστός στα καλέσματα του δικτύου.
Η συνέλευση χωρίστηκε σε 4 μέρη.

1. Στην αρχή έγινε ένα μικρός απολογισμός και μία εκτενή ενημέρωση για όλα τα νεώτερα και ιδιαίτερη αναφορά στη δικαίωση των όσων αναφέρει εδώ και 2 χρόνια το δίκτυο 50, καθώς οι υπεύθυνοι αρμόδιοι δεν προχωρούν σε καμία σοβαρή κίνηση και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ , για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων και το μόνο που τους νοιάζει είναι να κάνουν εκδηλώσεις και προβολή της καύσης απορριμμάτων. Στην ουσία τονίστηκε ότι οι πολιτικοί υπεύθυνοι του ΦΟΔΣΑ και γνωστοί δήμαρχοι της πόλης δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν τα σκουπίδια και να τα διαχειριστούν ορθά, αλλά πως να τα συντηρήσουν για τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών. Υπογραμμίστηκαν και τα 2 πρόστιμα με τα οποία έχει τιμωρηθεί από τη δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ο σύνδεσμος ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης (πλέον ΦΟΔΣΑ) , ένα για την δήθεν ανάπλαση της χωματερής του Δερβενίου και το άλλο για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, έργα και τα 2 του συνδέσμου! Πρόστιμα που αφορούν για τη μη σωστή ανάπλαση και λειτουργία, καθώς δεν τηρούνται αυτά που πρέπει και ρυπαίνουν το περιβάλλον.

2. Στο 2ο μέρος έγινε προβολή του αποκαλυπτικού ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ της ΠΟΕ - ΟΤΑ, όπου παρουσιάζεται όλη η αλήθεια για τα σκουπίδια στην Ελλάδα. μπορείτε να το δείτε και εδώ http://www.youtube.com/watch?v=kpOx_7cZXE4 

3. Στο 3ο μέρος, έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις, πάνω στο ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ , αλλά και γενικότερα για το ΣΜΑ και τη Διαχείριση Απορριμμάτων.

4. Στο 4ο και τελευταίο μέρος, ψηφίστηκε ομόφωνα ένα ψήφισμα το οποίο προτρέπει τις πολιτικές δυνάμεις του δήμου Παύλου Μελά, που έχουν δώσει 2 φορές ομόφωνο ψήφισμα κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας, να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, και να προχωρήσουν σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων. Αυτή θα περιλαμβάνει ένα σοβαρό πιλοτικό πρόγραμμα για την πρόληψη στην πηγή και διαλογή στην πηγή (ξεχωριστά για γυαλί, πλαστικό, μέταλλο), ένα κέντρο ανακύκλωσης που θα τα διαχειρίζεται και ένα μικρό ΣΜΑ (φορητού τύπου) που θα καταλήγει μόνο ένα μικρό μέρος των απορριμμάτων καθώς τα υπόλοιπα θα εκμεταλεύονται και θα αποδίδονται αντισταθμιστικά στους πολίτες και στο δήμο. Η πρόταση του δικτύου εστιάστηκε στο ότι δεν έχει νόημα η ύπαρξη του δήμου μας σε ένα σύνδεσμο (ΦΟΔΣΑ) , ο οποίος δήθεν διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης και θέλει να ακολουθήσει την πολιτική του ξεπουλήματος των σκουπιδιών για την καύση των απορριμμάτων. Δεν έχει νόημα η ύπαρξη σε ένα σύνδεσμο που κάνει ακριβώς τα ανάποδα από αυτά που υπαγορεύονται από τις οδηγίες της Ε.Ε. για τη ορθή διαχείρισή τους.

Ο δήμος Παύλου Μελά, μπορεί να γίνει πρωτοπόρος καθώς έχει τη μαγιά της ενημέρωσης για το τι σημαίνει ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και υπάρχουν δεκάδες σύλλογοι και χιλιάδες εθελοντές να βοηθήσουν (βλέπε δίκτυο 50). Τέλος έγινε κάλεσμα σε όλους τους υπόλοιπους δήμους που ενδιαφέρονται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, να μην υπακούσουν στους γνωστούς δημάρχους της πόλης που θέλουν να τους δημαγωγήσουν (με φαραωνικά έργα και καύση ) αλλά να ακολουθήσουν το παράδειγμα του δικτύου 50 και του δήμου Παύλου Μελά, αφού ο γιγάντιος ΣΜΑ Ευκαρπίας δεν θα γίνει και δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να αφεθεί να γίνει. Ας το καταλάβουν οι πολιτικοί υπεύθυνοι ότι οι πολίτες πλέον έχουν ¨ξυπνήσει¨ και είναι ενημερωμένοι. Η εποχή που κορόιδευαν τους πολίτες με ¨καθρεφτάκια και χάντρες¨ έχει περάσει.