Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Κουβαλώντας «λάδι στη φωτιά» του πολέμου

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΛΙΣΑΙΟΥ ΒΑΓΕΝΑ



Αρθρο του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη «Kontra News».

Παρατίθεται το άρθρο:

"Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεπικουρούμενη από όλο το φάσμα του ευρωατλαντικού πολιτικού «μπλοκ» (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» κ.ά.), δείχνει αποφασισμένη να «βάλει πλάτη» στη μεγαλύτερη δολοφονική επιχείρηση κατά ενός «μαντρωμένου» λαού στη γιγαντιαία παγκόσμια φυλακή, στη Γάζα.

Έχει ήδη σπάσει κάθε «κοντέρ» καταμέτρησης απωλειών, με πάνω από 6.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, 18.000 τραυματίες, 2.500 νεκρά παιδιά, ένα νεκρό κάθε 15 λεπτά. Ο παλαιστινιακός λαός, που βασανίζεται εδώ και 7 ολόκληρες δεκαετίες, σήμερα καίγεται στο γκέτο της Γάζας και πεθαίνει χωρίς φάρμακα, μέσα σε ρημαγμένες νοσοκομειακές μονάδες που στερούνται και τα στοιχειώδη, με ισοπεδωμένα πάνω από 170.000 σπίτια και 140 σχολεία, ακόμη και εκκλησιές, όπως αυτή του Αγίου Πορφυρίου, που άντεξε αιώνες, αλλά σωριάστηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές καταγράφονται και στη Δυτική Όχθη, στο Λίβανο, στη Συρία. Η Μέση Ανατολή άρχισε να φλέγεται, ένα βήμα από την Κύπρο, ούτε δυο βήματα από τη χώρα μας.

Ο πόλεμος (στην Παλαιστίνη) δεν ξεκίνησε στης 7 Οκτώβρη.

 

Ο πόλεμος (στην Παλαιστίνη) δεν ξεκίνησε στης 7  Οκτώβρη. Υπάρχει εδώ και 78 χρόνια και για όσους τον ανακάλυψαν τώρα η ομιλία του Φιντέλ Κάστρο για την Παλαιστίνη (1979 ΟΗΕ) είναι αδιάψευστος μάρτυρας για τα δείνα του Παλαιστινιακού λαού.    

O... πολιτισμός του αποτρόπαι


 «Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει... τα μάτια η πείνα εμαύρισε, στα μάτια η μάνα μνέει...» «Σ' αυτή τη γη υπάρχει κάτι π' αξίζει να το ζήσεις...». Το εκκρεμές της ψυχής μου και της κρίσης μου χτυπάει με αγωνία απ' τον Σολωμό των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» στον Μαχμούτ Νταρουίς της μαρτυρικής Παλαιστινιακής γης, γιατί στις μέρες μας οι ποιητές σαν να σιώπησαν. Λες κι αυτοκτόνησαν. `Η μήπως δολοφονήθηκαν από τις αμείλικτες τηλεοπτικές εικόνες - σφαίρες που χτυπάνε κατάστερνα στα διαλείμματα της καθημερινότητάς του τον κάθε θεατή, όπου Γης, και χωρίς να υπάρχει ελπίς. Γιατί, σύντροφοι, ακόμα κι όταν λήξει ένας πόλεμος, το μεσοδιάστημα έως τον επόμενο είναι αβίωτο χωρίς ποιητές.
 
Σήμερα, 28η Οκτωβρίου του 2023, ογδοντατρία χρόνια μετά το έπος του '40, μετά τον σπαρακτικό Ανθυπολοχαγό του Ελύτη, τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στον τωρινό της Παλαιστίνης, βλέπω και τυφλώνομαι, ακούω και κουφαίνομαι, μυρίζω, και λιποθυμάω, την πτωμαΐνη, το χνώτο της πείνας, τη στεγνωμάρα της δίψας στα στόματα των αμάχων, κι όλα αυτά μαζί να 'χουν απανθρωπίσει τη γλώσσα, όλες τις γλώσσες της Γης. Είμαι πια πεπεισμένη, έχοντας και την εμπειρία από πρώτο χέρι σφαγών και βίας, πως οι εμπόλεμες πληγές του 21ου αιώνα, με χαίνουσα ήδη δεκαετίες αυτή της Γάζας, αφήνουν μια τεράστια αβυσσαλέα τρύπα στο μοναδικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου που τον ξεχωρίζει από τα ζώα, το εργαλείο της σκέψης του που είναι η ομιλία. Και σχεδόν απελπίζομαι. Γιατί αυτή η τρύπα δεν κλείνει όταν οι άνθρωποι αποκτηνωθούν. Ακούστε τους. Διαβάστε τους. Πιο βαθιά και με σκέψη πέρα από τις βολικής σκοπιμότητας λεξούλες και φρασούλες όπως τρομοκρατία, δικαίωμα στην άμυνα, σύνορα, πατρίδα, άμαχοι, νερό, καύσιμα...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ Θ. Παφίλης: Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας κατά του εγκλήματος του κράτους του Ισραήλ

 

 

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας κατά του εγκλήματος που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ, να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τα εδάφη της Γάζας και να προμηθευτεί ο λαός της Παλαιστίνης με τρόφιμα, νερό, καύσιμα και ιατρικά εφόδια, να τερματιστεί η πολύχρονη κατοχή σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και να ανακηρυχτεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων πριν από την 4η Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επισημαίνει σε δήλωσή του ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μέλος της ΚΕ και γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), για τις βαρβαρότητες του ισραηλινού κράτους κατά του λαού της Παλαιστίνης στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Μάστορες στο «θάψιμο»...

 

 

Στην Αθήνα σήμερα πραγματοποιήθηκε από εργατικά σωματεία και φορείς ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών, ανάλογο των τεράστιων διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», για να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας. 

Όμως, τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα σχεδόν δεν αφιέρωσαν ούτε μια αράδα ή βίντεο γι' αυτό το ανθρώπινο ποτάμι που διαδήλωσε έξω από την πρεσβεία των μακελάρηδων του Ισραήλ. Όσα μέσα έγραψαν κάτι, έβγαλαν την... υποχρέωση αποφεύγοντας επιμελώς να δείξουν φωτογραφίες και πλάνα που θα αποτύπωναν το μέγεθος του συλλαλητηρίου. Με άλλα λόγια κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να το περάσουν στα «ψιλά». Τέτοια μαεστρία θα τη ζήλευε και η ισραηλινή πρεσβεία...