Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

«Πού πήγε η κομμουνιστική τιμή;» – Ανοιχτή Επιστολή της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας προς τους συντρόφους του ΚΕΚΡ

 



Απευθυνόμαστε σε σας λόγω του «δαμόκλειου κινδύνου» για το ΚΕΚΡ, του κινδύνου της πλήρους πολιτικής μετάλλαξης, της τελεσίδικης απομάκρυνσης από τις ταξικές θέσεις, που σημαίνει, και της άμεσης απειλής του πλήρους ιδεολογικού εκφυλισμού και της αναπόφευκτης διάλυσης του κόμματος.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος γίνεται εκείνο το σταυροδρόμι στο οποίο κάποια κόμματα εξαφανίζονται και κάποια άλλα μένουν στις επαναστατικές επάλξεις.

Την ώρα που εντείνεται η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό μπλοκ, και συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία εδώ και εννιά μήνες, βλέπουμε να διεξάγονται και σοβαρές διεργασίες σε διάφορα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές είναι θετικές, κινούνται στην κατεύθυνση της επαναστατικής ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος, ενώ σε άλλες κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση. Τέτοια είναι η περίπτωση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ), που τα τελευταία χρόνια έχει διολισθήσει σε θέσεις δικαιολόγησης της αστικής τάξης της Ρωσίας, αποδεχόμενο τεχνητά ιδεολογήματα όπως ο λεγόμενος «εξαγόμενος φασισμός», που θεωρεί ότι ΗΠΑ – ΕΕ είναι φασιστικές δυνάμεις που «εξάγουν» παντού στον κόσμο τον φασισμό, ενώ το αστικό καθεστώς της Ρωσίας, με βάση αυτήν τη θεωρία, σκιαγραφείται ως «αντιφασιστική δύναμη» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας.

Μόνο η δεξιά τσέπη μπορεί και πρέπει να είναι πλούσια;

 


Η ανθρώπινη λογική, η έννοια της δικαιοσύνης, λένε, χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, στους εργαζομένους δηλαδή, και ότι αυτοί θα πρέπει να τον απολαμβάνουν. Οι κομμουνιστές γι’ αυτό αγωνίζονται, για τα όμορφα της ζωής.

#Αριστεροί με δεξιά τσέπη#,  #ταιριάζει  η κομμουνιστική ιδεολογία με πλούσια ζωή#; Είναι κάποια από τα ιδεολογήματα της αστικής προπαγάνδας για τη συκοφάντηση των κομμουνιστών. Επανέρχονται το τελευταίο διάστημα με ιδιαίτερη ένταση προσωποποιημένα (Μποφίλιου). Στόχο, όμως, έχουν την κομμουνιστική ιδεολογία, το όραμά της για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και την πρωτοπόρα καθημερινή δράση των ανθρώπων κομμουνιστών για την πραγμάτωσή της και την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.

Γιατί η πλούσια τσέπη (αυτή, δηλαδή, που έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει όλα τα αγαθά που παρέχει η εξέλιξη και ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης) είναι μόνο η δεξιά; Έτσι, όπως το έχει εδραιώσει δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα με την εξουσία του, μέσω της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και της άγριας  εκμετάλλευσης της εργασίας των εργαζομένων;  Δεν είναι φυσικό φαινόμενο αυτό ώστε να μη μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, κάποιοι το έχουν επιβάλει.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 10 - 11 Δεκέμβρη

 



 

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 10 - 11 Δεκέμβρη 2022:

 

  • Ακρίβεια - Πλειστηριασμοί - Ενεργειακή Φτώχεια «πνίγουν» το λαό!: Καμία αναμονή! Μαζική απάντηση στις 17 Δεκέμβρη
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Η συνέχιση και ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου οξύνουν τις αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. 
  • Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας: Ανοιχτή επιστολή στο ΚΕΚΡ για τη στάση του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ: Η εισήγηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας.

Καμία αναμονή, όλοι στους δρόμους στις 17 Δεκέμβρη!

 

Μια βδομάδα μένει μέχρι τα μεγάλα συλλαλητήρια του επόμενου Σαββάτου 17 Δεκέμβρη, που προγραμματίζονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Κινητοποιήσεις που οργανώνονται από δεκάδες εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία του προηγούμενου μήνα, όταν η μαζική συμμετοχή της εργατικής τάξης και του λαού ανέδειξε τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν για κλιμάκωση και συντονισμό της πάλης.

Οσο περνάνε οι μέρες, άλλωστε, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, οι συνταξιούχοι, οι εκπαιδευτικοί, οργανώνονται διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας, αντιδρώντας σε απολύσεις, στους πλειστηριασμούς, στο ξεσπίτωμα. Αντίστοιχα οι υγειονομικοί, με παρακαταθήκη τις μεγάλες απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, εντείνουν την πάλη για Υγεία δημόσια και δωρεάν για όλο τον λαό, κόντρα στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης. Στο πλάι τους βγαίνουν στους δρόμους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, στήνοντας ξανά τα μπλόκα του αγώνα τους και διεκδικώντας το αυτονόητο: Να μπορούν να παράγουν για να ζουν, να μπορεί ο λαός να έχει πρόσβαση στα προϊόντα τους σε προσιτές τιμές. Επίσης οι μικροί επαγγελματίες και ΕΒΕ στις πόλεις υψώνουν εμπόδια στη χρεοκοπία τους, στηριγμένοι στον αγώνα και την αλληλεγγύη και παλεύοντας για να σταθούν στα πόδια τους, κόντρα στις ανατιμήσεις, στη «θηλιά» από τράπεζες, κράτος, μονοπώλια.

Ολους τους παραπάνω τους ενώνει η αγωνία τους για να τα βγάλουν πέρα, με τον νέο προϋπολογισμό - καρμανιόλα να προειδοποιεί για ακόμα χειρότερα το 2023, μαζί με τις νέες ανατιμήσεις στην Ενέργεια κ.ο.κ.

Μια πολύ αποκαλυπτική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το... Κατάρ

 

 

Εκτός ΠΑΣΟΚ και ενώπιον του Εισαγγελέα του Βελγίου βρέθηκε σήμερα η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, ενώ ο σύντροφός της (νυν συνεργάτης της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου) συνελήφθη από τις βελγικές αρχές μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν στο σπίτι τους στις Βρυξέλλες.

Συνελήφθησαν επίσης ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και ο πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Pier-Antonio Panzeri (βοηθός του οποίου ήταν ο σύντροφος της Ευάς Καϊλή που συνελήφθη), ως ύποπτοι για δωροληψία από το Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας.