Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

«Καμία θυσία για των κερδών την ανοσία!»

 
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Μέτρα ουσιαστικής προστασίας στους χώρους δουλειάς απαίτησαν χτες με συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΕΒ στην Αθήνα

 

Μέτρα προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς απαίτησαν με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν, χτες το απόγευμα, στην Αθήνα, κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία της βιομηχανίας στην Αττική, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Το ραντεβού είχε δοθεί στην πλατεία στο Μοναστηράκι, όπου τα συνδικάτα καλούσαν τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους διαβάζοντας την κοινή ανακοίνωσή τους και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πάρε ένα "Ντεπόν" και έλα στη δουλειά, να ποια είναι η σύγχρονη σκλαβιά» και «Φάρμακα, γιατρούς, δωρεάν Υγεία, να πληρώσει τώρα η εργοδοσία».

Στην πλατεία μίλησε ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, και ακολούθησε πορεία μέσω της Ερμού στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στην οδό Ξενοφώντος, κοντά στην πλατεία Συντάγματος.

Εξω από τα γραφεία του ΣΕΒ είχε παραταχθεί μάλιστα μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενώ είχε επιστρατευθεί ακόμα και ντρόουν (!), για να προστατευτεί η εργοδοσία από τη «θανάσιμη απειλή» των εργατικών διεκδικήσεων.

«Μέτρα για την πανδημία - Τα κέρδη τους οι ζωές μας», ήταν η απάντηση των εργατών που συγκεντρώθηκαν, την οποία αποτύπωσαν και σε σύνθημα στο οδόστρωμα μπροστά στην είσοδο του ΣΕΒ.

«Αγώνας είναι αυτός συναγωνιστή, άμα κερδίσουμε, τα κερδίζουμε όλα. Άμα χάσουμε τα χάνουμε όλα…»

 


Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος φωτογράφος Σπύρος Μελετζής, που «κατάφερε να καταγράψει την έκφραση και την κίνηση του ένδοξου αγωνιστή, μέσα από τη φωτογραφική του τέχνη και ν’ απαθανατίσει το έπος της Εθνικής Αντίστασης»

«Ο Σπύρος Μελετζής είναι ο έφηβος της Εθνικής Αντίστασης, ο φωτογράφος, το “σαΐνι” όπως ήταν το παρατσούκλι του…”Σπύρο έλα στο βουνό, εκεί που χτίζεται η Νέα Ελλάδα”, ήταν το κάλεσμα που έστειλε το ΠΓ του ΚΚΕ στον Σπύρο Μελετζή…Όταν ο Σπύρος ανέβηκε στο βουνό, κατάφερε μέσα από τα φωτογραφικά του ντοκουμέντα, να καταγράψει αδρά, αντρίκεια, μ’ όλη την αλήθεια του τον απελευθερωτικό αγώνα για να θεμελιώσει ο λαός μας μια καινούργια Ελλάδα. Ο Σπύρος Μελετζής κατάφερε να καταγράψει την έκφραση και την κίνηση του ένδοξου αγωνιστή, μέσα από τη φωτογραφική του τέχνη και να απαθανατίσει το έπος της Εθνικής Αντίστασης». (Νίκος Καραντηνός)

Καμιά προσδοκία από την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων

 

«Ταμείο Ανάκαμψης», «αναπτυξιακός νόμος», «ατζέντα μεταρρυθμίσεων» για τη θωράκιση της καπιταλιστικής οικονομίας. Ολα μαζί τα παραπάνω, μαζί και με αναλύσεις για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αξιοποιούνται από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο για να καλλιεργούν προσδοκίες στους εργαζόμενους.

Ειδικά δε με τον αναπτυξιακό νόμο που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, επανέρχονται στην προπαγάνδα τα περί «ενιαίου επιχειρηματικού κόσμου», όπου τσουβαλιάζονται τόσο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντας από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, όσο και οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες που στενάζουν για το εισόδημα και την υγεία τους.

* * *

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συζητιέται αναπτυξιακός νόμος, επομένως για τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους υπάρχει πολύτιμη πείρα. Από τα στοιχεία που προκύπτουν από τα επενδυτικά σχέδια του προηγούμενου αναπτυξιακού, αποδεικνύεται ότι τέτοια εργαλεία δεν αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων (0 έως 9 εργαζόμενους) και των αυτοαπασχολούμενων. Συγκεκριμένα, στον αναπτυξιακό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2016) εντάχθηκαν μόλις 744 σχέδια στήριξης πολύ μικρών επιχειρήσεων σε ένα σύνολο περίπου 800.000 επιχειρήσεων! Δηλαδή, δεν αφορούσε ούτε 1 στις 100 πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτό οφείλεται στα κριτήρια που τίθενται, στον τρόπο και στα μεγέθη που επιδοτούνται. Τι θα συμβεί με το παρόν νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βάζει ακόμα δύσκολους όρους; Συγκεκριμένα, ως ελάχιστο ύψος του επενδυτικού σχεδίου για να επιδοτηθεί - στηριχθεί μια πολύ μικρή επιχείρηση μπαίνουν τα 150.000 ευρώ, ενώ στον προηγούμενο νόμο ήταν 100.000 ευρώ.

Προσπάθεια απόκρυψης της ληστρικής εκμετάλλευσης και καταστροφής των ορεινών όγκων

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: «ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ»


Την ώρα που οι ΑΠΕ ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την επικράτεια, εντός δασών και δασικών εκτάσεων, στα όρια ή και εντός εθνικών δρυμών, σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας και σύντομα ακόμη και στη θάλασσα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει μέσω της λεγόμενης πρωτοβουλίας «Απάτητα Βουνά» να κρύψει την άκρως αντιπεριβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, χτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, και ο υφυπουργός, Γ. Αμυράς, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι σε συνολικά 6 ορεινούς όγκους της χώρας απαγορεύεται η εγκατάσταση ΑΠΕ.

Πρόκειται για τον Ταΰγετο (Λακωνία και Μεσσηνία), τα Λευκά Ορη στην Κρήτη, την Τύμφη στα Ιωάννινα, το όρος Χατζή στα Τρίκαλα, το όρος Σάος στη Σαμοθράκη και τον Σμόλικα στα Γρεβενά και τα Ιωάννινα. Οι παραπάνω έξι ορεινοί όγκοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του συνολικού ορεινού τοπίου της χώρας, ενώ, όπως ανακοινώθηκε χτες, στο μέλλον θα εξεταστεί εάν θα ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς και άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και νησιωτικές.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Θα κρατήσουν χρόνια οι τεράστιες αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα


Βαρύ το «τίμημα» της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και του «Πράσινου New Deal» για τον λαό

 

Eurokinissi

Επί τρία - τουλάχιστον - χρόνια θα σαρώνουν η ενεργειακή φτώχεια και η ακρίβεια το λαϊκό εισόδημα, ξεκαθαρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της σχετικά με την πορεία των τιμών Ενέργειας στην ΕΕ το 3ο τρίμηνο του 2021, στην οποία εκτιμά πως για το φυσικό αέριο «οι τυπικές τιμές δεκαετίας (στην περιοχή των 15 - 25 ευρώ/MWh) δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν τα επόμενα 2 - 3 χρόνια», ενώ και για την ηλεκτροπαραγωγή προβλέπει ότι οι τιμές θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα λόγω του ακριβού φυσικού αερίου.

Στην έκθεση καταγράφονται κατά κύριο λόγο οι τεράστιες αυξήσεις που σημειώθηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, με τη μέση χονδρική τιμή στην ΕΕ το 3ο τρίμηνο να αυξάνεται κατά 211% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας στα 105 ευρώ/MWh, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση με το πιο ακριβό ρεύμα, με την τιμή στα 119,4 ευρώ/MWh, πίσω μόνο από Ιρλανδία, Βρετανία και Ιταλία.

Τάση που στη συνέχεια ενισχύθηκε και το επόμενο τρίμηνο και εξακολουθεί τις πρώτες μέρες του έτους, όπως άλλωστε σημειώνεται και στην έκθεση, η οποία επισημαίνει πως το «βαρέλι» των αυξήσεων στις τιμές λιανικής - οι οποίες για το 3ο τρίμηνο του 2021 έφτασαν το 54% - δεν έχει πάτο αφού σε αυτές δεν έχουν μετακυληθεί οι ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις της χονδρικής του 4ου τρίμηνου του έτους.

«Οχύρωση» του πανεπιστημίου της αγοράς


 

Προσηλωμένη στην ατζέντα της, που στην περίπτωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι η ενίσχυση και θωράκιση του πανεπιστημίου - επιχείρηση, η κυβέρνηση προωθεί και διαφημίζει την υλοποίηση του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τις προηγούμενες μέρες, όχι τυχαία, αναθερμάνθηκε η συζήτηση για το κλίμα ασφάλειας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με αξιοποίηση και προβοκατόρικων ενεργειών, ώστε να έρθει ως «φυσική εξέλιξη» την περασμένη Δευτέρα η πανηγυρική έναρξη εκπαίδευσης των πρώτων 400 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» και θα τα προστατέψουν από την «ανομία».

Η ειρωνεία είναι ότι ακριβώς εκείνη τη στιγμή, μέσα από τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ξετυλίχθηκε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και καταγγελιών για ποινικά αδικήματα και υποθέσεις ακραίας σήψης, που καθόλου άσχετα δεν είναι με το πανεπιστήμιο - επιχείρηση.