Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Πάλι καλά που δεν έχουμε σοσιαλισμό






Από herko στο Δεκ 2, 2018 Απόψεις
 
Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Το σκέφτεστε; Πώς θα ήταν η ζωή μας; Τί κι αν θα είχαμε μόρφωση, παιδεία, υγεία δωρεάν; Να τελειώνεις τις σπουδές σου και να βρίσκεις αμέσως δουλειά. Να έχεις πρόσβαση στη γνώση, στις επιστήμες, στον πολιτισμό. Να μπορείς να φτιάξεις τα δόντια σου, να ανάψεις την θέρμανση ή την ψύξη, να μην σκέφτεσαι να γδυθείς στο καταχείμωνο για να πλυθείς. Να γνωρίζεις τι θα πει βιβλίο και την ηδονή της ανάγνωσης, να πηγαίνεις θέατρο, να έχεις εξοικειωθεί με την ασύλληπτη ομορφιά της μουσικής, να μπορείς να εκστασιάζεσαι και να ανατέμνεις με τα έργα των Μπετόβεν, Σούμπερτ, Σοστακόβιτς και τόσων άλλων, με την ποίηση και την λογοτεχνία, την ζωγραφική και την γλυπτική. Να έχεις δικαιώματα – ακόμη και στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου σου, στις διακοπές και στην ξεκούραση. Στα γηρατειά.

Σταλινικές εκκαθαρίσεις κατά του Σύριζα διαβλέπει η “Αυγή”

 
 
«Τι είναι και τι θέλει το ΚΚΕ» διερωτάται αρθρογράφος του οργάνου του Σύριζα, καταλήγοντας μέσα από σοσιαλφασισμό και δίκες της Μόσχας στο συμπέρασμα πως το κόμμα του είναι κάτι μεταξύ Πλουμπίδη και Βελουχιώτη. 


“Οι σταλινικοί σαν τον Κουτσούμπα ετοιμάζουν εγκληματικές εκκαθαρίσεις ενάντια στην αριστερή κυβέρνηση. Διαδώστε!” Αυτός θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος του πονήματος που διαβάσαμε στην Αυγή «Τι είναι και τι θέλει το ΚΚΕ». Εξανέστη λοιπόν ο αρθρογράφος της κομματικής εφημερίδας της κυβερνήσεως με την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη dιεθνή συνάντηση των κομμουνιστικών κομμάτων πριν λίγες μέρες, αφού από αυτή προκύπτει –συνεχίζει ο αρθρογράφος- πως o ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός εχθρός του κινήματος, όπως παλιότερα είχαν ανακηρυχθεί τέτοιοι ο Πλουμπίδης και ο Βελουχιώτης!!! Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι πως  ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από την ίδια πάστα με τον Άρη και τον Πλουμπίδη και το μπουζούκι μπάτσος, από αυτούς που εκδημοκρατίζει η αριστερή μας κυβέρνηση βεβαίως – βεβαίως.

Για κάθε χρήση


Να φυλάσσονται τα σχολεία από την αστυνομία, για να μην παρεισφρέουν σε αυτά «εξωσχολικοί», ζήτησε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, με αφορμή τα ακροδεξιά καλέσματα σε καταλήψεις για το λεγόμενο Μακεδονικό. Αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έλεγε τις προάλλες ότι πρέπει να τελειώνουμε με τις «μαύρες» και τις «κόκκινες» καταλήψεις στα σχολεία. Ενώ η «Αυγή» της Παρασκευής εγκαλεί τη ΝΔ ότι υποκύπτει στην ακροδεξιά της πτέρυγα και αρνείται «την καθαρή καταδίκη των φασιστοειδών». Είναι φανερό από τις εξελίξεις ότι η κίνηση φασιστικών και άλλων ομάδων να καλέσουν σε καταλήψεις σχολείων για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», αλείφει «βούτυρο στο ψωμί» πολλών και διαφορετικών επιδιώξεων και σχεδίων, σε βάρος του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος: Η κυβέρνηση βρίσκει πάτημα να αναπαραγάγει την κάλπικη διαχωριστική γραμμή «πρόοδος - συντήρηση» με τη ΝΔ, ενώ και οι δύο στηρίζουν τον πυρήνα της στρατηγικής του κεφαλαίου και τον ευρωΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή. Διάφοροι άλλοι «φιλελεύθεροι» βρήκαν την ευκαιρία να αναμασήσουν τη δηλητηριώδη θεωρία των «δύο άκρων», που στη βάση της έχει την εξομοίωση του φασισμού με το σοσιαλισμό, γι' αυτό και στρέφεται ενάντια στους ριζοσπαστικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού. Για κερασάκι στην τούρτα, κάποιοι «προοδευτικοί» τύπου Μπουτάρη πάνε να νομιμοποιήσουν την παρουσία της αστυνομίας στα σχολεία, δηλαδή την αστυνομοκρατία και την καταστολή, που δεν στοχεύει βέβαια τα διάφορα φασιστοειδή, αλλά τους αγώνες των μαθητών, συνολικά της νεολαίας. Με άλλα λόγια, οι φασίστες αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά σε «πολυεργαλείο» για το αστικό σύστημα, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες...

«Πάρε κόσμε» στο κεφάλαιο, «μέρισμα» κοροϊδίας στο λαό


Οι αμφίβολες εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ισχύουν μόνο για το 2019, ενώ η μόνιμη μείωση της φορολογίας στο κεφάλαιο προνομοθετείται και για το 2022!

Ο προϋπολογισμός του 2019 διατηρεί την υποχρηματοδότηση της Υγείας, αναγκάζοντας τον λαό να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη
Ο προϋπολογισμός του 2019 διατηρεί την υποχρηματοδότηση της Υγείας, αναγκάζοντας τον λαό να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη
Στο αστρονομικό ύψος των 9,5 δισ. ευρώ, με αντίστοιχες «εξοικονομήσεις» σε ετήσια βάση, φτάνουν οι περικοπές των κρατικών κονδυλίων που ξεδίπλωσε η σημερινή κυβέρνηση για την περίοδο μέχρι και το 2017, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία επικυρώθηκαν νωρίτερα φέτος, χωρίς «αστερίσκους» από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ).

Βέβαια, στα ποσά αυτά θα προστεθούν τόσο τα αντιλαϊκά μέτρα του 2018, όσο και αυτά που έρχονται για το 2019, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, στη ρότα της υπεραπόδοσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πρόκειται για κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, όπως αυτά καταγράφονται σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, όπου συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες των ασφαλιστικών και των άλλων φορέων της κρατικής διοίκησης. Βέβαια, τα εν λόγω στοιχεία ενσωματώνουν και τα λεγόμενα «κοινωνικά μερίσματα» των προηγούμενων ετών, που δεν αλλοιώνουν όμως ούτε στο ελάχιστο το εύρος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης φοροληστείας απέναντι στο λαό, μεταξύ 2015 - 2017 καταγράφεται διόγκωση ύψους 1,77 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η «σούμα» (καρατόμηση κοινωνικών κονδυλίων, ενίσχυση της φοροληστείας) ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται η «απόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων για το 2018 και για τη συνέχεια.

Σουηδία, πρώτη στην οικονομική ανισότητα μεταξύ φτωχών και πλουσίων στην ΕΕ






Από Panos στο Δεκ 2, 2018 Διεθνή
 
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Το γνωστό ελβετικό χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο Credit Suisse με έκθεση του στις 30 Νοεμβρίου, τοποθετεί την Σουηδία στις χώρες με την μεγαλύτερη οικονομική ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων σε όλο τον κόσμο και πρώτη στην ΕΕ.

Παρόλη την προπαγάνδα επί δεκαετίες για την οικονομική ισότητα μιας χώρας, που προβάλεται κατά καιρούς σαν πρότυπο στον καπιταλισμό, τα στοιχεία διαψεύδουν.

Αντικομμουνιστικές και αντισημιτικές αφίσες στη Γαλλία του Μεσοπολέμου και του Βισύ


Προπαγανδιστικες αφίσες που αποτελούν ελάχιστο δείγμα σε σχέση με τον υστερικό αντικομμουνισμό που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, μαζί με τον αντισημιτισμό.


Κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή στη ναζιστικη κατοχή αλλά και το καθεστώς του Βισύ, του στρατάρχη Πεταίν που ήθελε πρόσφατα ο πρόεδρος Μακρόν να τιμήσει την μνήμη του για την συμβολή του στον Α’ ΠΠ. Θα ζητήσουμε προκαταβολικά την κατανόηση σας. Οι φασίστες και οι ναζιστές πάντα ψεύτες και υποκριτές ήταν, για να ξεγελούν και να εκμεταλλεύονται στην αρχή το λαό και μετά να τον καταπιέζουν και να τον σκοτώνουν, υπηρετώντας σαν τα καλύτερα σκυλάκια το κεφάλαιο.

Είπαμε αυτή την φορά να καταπιαστούμε με κάτι πιο “εύκολο” και να κάνουμε την σχετική αναφορά στην προπαγάνδα που καταγράφηκε μέσα απο διαφορες αφίσες, στην Γαλλία. Έχει να κάνει με τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς και το υλικό που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή για να αποτρέψουν τον λαό της Γαλλίας από το να “στρατευτεί” με το ΓΚΚ.