Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Η εκρηκτική κατάσταση στην Ιταλία απόδειξη του σάπιου καπιταλισμού


  Πηγή: Associated Press

Κώστας ΣΙΕΤΟΣ - Νάπολη

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Σπουδών Συμβούλων Εργασίας της Ιταλίας, 7,9 εκατομμύρια εργαζόμενοι - δηλαδή το 35,2% των απασχολούμενων - συνεχίζουν να εργάζονται εν μέσω της επιδημίας, δεδομένου ότι απασχολούνται στους τομείς της Υγείας, των Τροφίμων, του Φαρμάκου, του εξοπλισμού κ.α., δηλαδή στους τομείς για τους οποίους έχει αποφασιστεί η συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Μεταξύ αυτών των εργαζομένων είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές (1,3 εκατ. απασχολούνται στην υγειονομική περίθαλψη), εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί καθηγητές που κάνουν μαθήματα διαδικτυακά από το σπίτι (1,587 εκατ.), εργαζομενοι στις βασικές δημόσιες υπηρεσίες (Ενέργεια, νερό, καθαρισμός και συλλογή αποβλήτων), διάφοροι άλλου αυτοαπασχολούμενοι, ενώ τέλος τα Σώματα Ασφαλείας και οι υπάλληλοι της δημόσιας διοίκησης είναι 1,243 εκατ.

Ωστόσο, πολλοι από τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν κινδυνεύουν άμεσα από την πανδημία, που σαρώνει τη χώρα ελλείψει επαρκών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας και λόγω της πλημμελούς έως ανύπαρκτης απολύμανσης των χώρων.

Ανήκομεν εις την Δύσιν(;) – Σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις για ένα προαναγγελθέν δράμα



Τι χρειάζεται λοιπόν; Να προσγειωθεί ο δυτικός κόσμος από το ύφος των χιλίων καρδιναλίων με το οποίο αντιμετωπίζει την αποτυχία του, να αντιμετωπίσει με ταπεινότητα το διαφορετικό παράδειγμα που ακολουθήθηκε αλλού, μήπως και μπορέσει ναπαράγει αποτελέσματα και επιστήμονες χρήσιμους όχι για τα κανάλια, τις κυβερνήσεις ή τους εαυτούς τους, αλλά για την κοινωνία.

“Θα με ρωτήσετε γιατί γλυκύτερον θάνατον και όχι γλυκυτέραν ζωήν. Διότι συγχωριανοί είμαστε βεβαία Έλληνες, και οι Έλληνες αγαπάμε τη ζωή. Αλλά είμαστε και Χριστιανοί, και σαν Έλληνες Χριστιανοί πρέπει να σκεφτόμαστε πώς θα αποθάνομε και όχι πως θα ζήσομεν” 

Το Μεγάλο μας Τσίρκο

Το μεγάλο μας τσίρκο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, λίγο μετά το τραγούδι της γκιλοτίνας, θέτει με μαύρο χιούμορ ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράδοσης του ελληνικού λαού. Το οποίο σε ένα βαθμό χαρακτηρίζει το σύνολο της ανατολικής φιλοσοφίας. Άλλες φορές προς όφελος των λαών αυτών, άλλες όχι. Διαμορφώνει όμως ένα αρκετά διαφορετικό πλαίσιο σχετικά με τον ορθολογισμό της Δύσης. Οδηγεί όμως πάντα ο ορθολογισμός σε σωστά συμπεράσματα;

Τα προηγούμενα χρόνια η απάντηση θα ‘ταν ναι, εννοείται κλπ… Η στατιστική πλέον είχε προσαρμοστεί στο να ερμηνεύει ό,τι βόλευε κάθε φορά την εκάστοτε άρχουσα τάξη και τα συμφέροντα της, ένα αδιέξοδο της δυτικής φιλοσοφίας το οποίο ορθά διαπίστωσε ένας Γερμανός Φιλόσοφος ο οποίος ερωτεύτηκε την ανατολή για γίνει ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της παγκόσμιας επανάστασης.

Σε «υγειονομικές βόμβες» μετατρέπει τα λεωφορεία η διοίκηση του ΟΑΣΘ!



Την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης του ΟΑΣΘ, «να άρει τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού στις γραμμές των αστικών συγκοινωνιών που, έτσι κι αλλιώς, μόνο στα χαρτιά είχαν μείνει», καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωση της η διοίκηση του ΟΑΣΘ, ενημερώνει τους οδηγούς και τους σταθμάρχες πως στα αστικά λεωφορεία της πόλης επιτρέπεται να επιβαίνει το 100% των καθήμενων επιβατών, «μετατρέποντας και με τη βούλα τις αστικές συγκοινωνίες σε υγειονομικές βόμβες» επισημαίνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης και προσθέτει:

ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ»


Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
MotionTeam
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
«Οχι» στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία, που μεθοδεύει εν καιρώ πανδημίας η κυβέρνηση, απαίτησαν οι εκπρόσωποι των περίπου 100 φορέων της Θεσσαλονίκης, που συγκροτούν την πρωτοβουλία ενάντια στην καύση και χτες το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

 Με μια συμβολική κινητοποίηση, με πράσινες μάσκες, γιλέκα και κορδέλες, ανέδειξαν ξεκάθαρα την αντίθεση του λαού της περιοχής στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου. Απλωσαν ένα πανό στα κάγκελα του ΥΜΑΘ, «δέθηκαν» σε έναν μεγάλο κύκλο και φώναξαν συνθήματα. Κατήγγειλαν την υποκρισία της κυβέρνησης, αφού, όπως είπαν, την ώρα που έχει θέσει το λαό σε καραντίνα επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας της υγείας του, την ίδια ώρα φέρνει στο λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης την καρκινογόνα καύση αδειοδοτώντας το εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» να καίει τα απορριμματογενή καύσιμα RDF/SRF.

Σταυροβελονιά


Την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης έθεσε εμφατικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης στον «ΑΝΤ1» ο Αλ. Τσίπρας, δίνοντας την αίσθηση ότι η πανδημία, αλλά και η επερχόμενη οικονομική κρίση, για την οποία όλοι πλέον μιλούν, θα αποτελέσουν για το εγχώριο αστικό πολιτικό σκηνικό θρυαλλίδα ακόμα πιο έντονων διεργασιών και εξελίξεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κούνησε το δάχτυλο σε όσους - όπως είπε - ξύνουν τα νύχια τους και ψάχνουν αφορμή να τορπιλίσουν το εποικοδομητικό κλίμα πολιτικής συνεννόησης που επικρατεί, ενώ κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να απαλλαγεί από την ψευδαίσθηση αυτάρκειας και ότι θα τα βγάλει πέρα μόνος του! Εξήρε το πλαίσιο πολιτικής σύμπνοιας με αιχμή την αντιμετώπιση της πανδημίας, καλώντας την κυβέρνηση να διαχειριστεί το κλίμα συνεννόησης. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι από την πλευρά του θα φροντίσει να μην εκτροχιαστεί το πλαίσιο πολιτικού διαλόγου. Ολα αυτά αφού σκιαγράφησε με μελανά χρώματα όσα έρχονται, μιλώντας για νέα μεγάλη κρίση και «νέα εθνική περιπέτεια, που οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να αποτρέψουν»! «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, είναι εθνικό καθήκον να μην επιτρέψουμε να ξανακυλήσει η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, κεντώντας «σταυροβελονιά» τον καμβά μιας ευρύτερης σύμπραξης των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Το έδαφος υπάρχει και δεν είναι άλλο από τη στρατηγική σύμπλευση σε όλα τα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου. Ειδικά τώρα, που μια νέα οικονομική κρίση φαίνεται να είναι προ των πυλών, όλοι ανασκουμπώνονται για να διασφαλίσουν ότι θα την πληρώσει ξανά μέχρι τελευταίας δεκάρας ο λαός...