Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Με εκδήλωση τίμησε την 74η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας (ΦΩΤΟ)



Με εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τίμησε το πρωί της Παρασκευής η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ την 74η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας.

Συμμετείχαν πλήθος παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ από όλη την Αττική, με τα λάβαρα και τις σημαίες της Αντίστασης, αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Γρηγόρης Τουγλίδης, α’ αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της Αθήνας από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και κατήγγειλε την επιχείρηση αποχρωματισμού της Εθνικής Αντίστασης και παραχάραξης της Ιστορίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κοροϊδία της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Στο τέλος, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ από τον πρόεδρο Χρήστο Τσιντζιλώνη, εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ από τον αντιπρόεδρο Λάζαρο Κυρίτση και εκ μέρους της ΠΕΑΦΕ από την πρόεδρο Γεωργία Μαχαίρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με το «Επέσατε θύματα» και τον Εθνικό Ύμνο. 

Με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης από τη χιτλερική κατοχή (12-10-1944) - Πως βίωσε ο μεγάλος αλησμόνητος φωτογράφος της Αντίστασης Σπύρος Μελετζής την χαρμόσυνη είδηση στα βουνά της Ευρυτανίας


Σ’ αυτόν τον αγνό, τον ξαναπλασμένο λαό του βουνού...

Στις κορφές του Βελουχιού - φωτο: Σπύρος Μελετζής

Ιχνηλατήσαμε μία σημαντική μαρτυρία για την Ευρυτανία της Αντίστασης η οποία προέρχεται από τον αλησμόνητο ΕΑΜίτη φωτογράφο Σπύρο Μελετζή (“Με τους αντάρτες στα βουνά”)!  Καταγράφει το πως βίωσε ο ίδιος στα βουνά της Ευρυτανίας, όπου βρίσκονταν τότε, τη χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη χιτλερική σκλαβιά, κάνοντας ταυτόχρονα μία πολύ συγκινητική αναφορά στην αδάμαστη ψυχή και την απαράμιλλη προσφορά του αγνού ευρυτανικού λαού στο μεγάλο αγώνα!

Διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου.

Ιδού:
=============



-«Γιατί  χτυπάν οι καμπάνες συνέχεια, συναγωνίστρια;».

Κι’ αυτή τότε μου είπε γεμάτη χαρά:

-«Τέλειωσε ο πόλεμος! Τέλειωσε ο πόλεμος! Οι Γερμανοί φεύγουν»!

Πίστεψα και δεν πίστεψα τα λόγια της. Μα σαν έφθασα στην πλατεία του χωριού είδα ένα κόσμο συγκεντρωμένο ν’ αγκαλιάζονται και να φιλιούνται, να βαράν ντουφεκιές, να τραγουδούν, να χορεύουν και να μη ξέρουν πώς να εκδηλώσουν τη χαρά τους. Και φτερά να είχα δεν θα βρισκόμουνα τόσο γρήγορα στον Φουρνά. Δεν περπάταγα στο δρόμο, πετούσα. Δρασκέλιζα τις βουνοπλαγιές και βουνοκορφές σαν να ήταν παιγνιδάκια!

Έτσι έφτασα στο Φουρνά όπου βρήκα αντάρτες και λαό να πανηγυρίζουν το τέλος του πολέμου, την λευτεριά της Αθήνας, που ήταν και το προμήνυμα όλης της Ελλάδας. 
 
Πορεία προς τα Φουρνά Ευρυτανίας για τα τρίχρονα του ΕΑΜ, Σεπτέμβρης 1944 - φωτο: Σπ. Μελετζής

Πέφτουν οι αντιλαϊκές «πινελιές» στον κρατικό προϋπολογισμό 2019


Από τη Σύνοδο του ΔΝΤ
Copyright 2018 The Associated
Από τη Σύνοδο του ΔΝΤ
Στην τελική ευθεία περνά η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, προσχέδιο του οποίου με νέα «μορφή» καταθέτει τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που με τη σειρά της - σύμφωνα με πληροφορίες - θα προχωρήσει στη δημοσιοποίησή του.
 Για την ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και ενώ τα παζάρια συνεχίζονται μέχρι «το παρά 5'», το προσχέδιο της κυβέρνησης ενσωματώνει και το μέτρο για την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων. Η «συζήτηση» για την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, με φόντο βέβαια τις δεσμεύσεις που προβλέπονται τόσο από το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» όσο και από την «κανονικότητα» των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», όπου εντάσσεται από φέτος και η ελληνική οικονομία.
 Σε κάθε περίπτωση, οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ και των νέων επενδύσεων συμβαδίζουν με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο στο σκέλος της περαιτέρω κατακρεούργησης των κάθε είδους κοινωνικών δαπανών και των προνοιακών επιδομάτων, που έχουν απομείνει για τη λαϊκή οικογένεια, όσο και στο σκέλος της φοροληστείας.