Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Μαζική διαδήλωση κατά των συμφωνιών CETA και TTIP

ΔΑΝΙΑ

Μαζική διαδήλωση κατά των συμφωνιών CETA και TTIP

Από την κινητοποίησηΑπό την κινητοποίηση 
 
Μαζική ήταν η διαδήλωση που οργανώθηκε από εργατικά σωματεία στην Κοπεγχάγη, την Πέμπτη 26 Οκτώβρη, ενάντια στις συμφωνίες CETA και TTIP.
Την προηγούμενη βδομάδα η δανέζικη κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει θετική ψήφο για τη συμφωνία CΕΤΑ, χωρίς καν να ενημερώσει τη βουλή.

Ακροναυπλία, κάστρο ελεύθερων πολιορκημένων

Ακροναυπλία, κάστρο ελεύθερων πολιορκημένων

Επιμέλεια Ηρακλής Κακαβάνης //
Ακροναυπλία, Ακροναυπλία δεν σε λύγισε η βία είσαι βράχος φως γεμάτος… και εκδικήτρα λευτεριά Ακροναυπλία, Ακροναυπλία μας κρατάς τους πρωτοπόρους και τους καθοδηγητές…
(Στίχοι από το τραγούδι το οποίο οι Ακροναυπλιώτες
είχαν στα χείλη στο δρόμο για την εκτέλεση)

Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου 1940 οι 600 περίπου κρατούμενοι  κομμουνιστές της Ακροναυπλίας στέλνουν υπόμνημα στην κυβέρνηση με το οποίο καταδικάζουν τη φασιστική εισβολή και ζητούν να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν. Οι μεταξικές αρχές αρνούνται και λίγο αργότερα, την άνοιξη του 1941 η κυβέρνηση Τσολάκογλου τους παρέδωσε με πρωτόκολλο στους χιτλερικούς, οι οποίοι θα τους χρησιμοποιήσουν ως ομήρους και θα τους εκτελέσουν ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ. Κάποιοι, όπως ο Γιάννης Ζεύγος, κατάφεραν να δραπετεύσουν και εντάχθηκαν στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

Θάλαμος κρατουμένων στην Ακροναυπλία
Θάλαμος κρατουμένων στην Ακροναυπλία

Τα της παράδοσης στους Γερμανούς περιγράφει ο Βασίλης Γ. Μπαρτζιώτας, ένας από τους 57 που φύγαν τελευταίοι από την Ακροναυπλιά το πρωί της 27 Φλεβάρη 1943:
«Στις 6 του Απρίλη 1941 εισβάλλουν στην Ελλάδα οι χιτλερικές ορδές… Οι κρατούμενοι της Ακροναυπλίας περιμέναμε αυτήν την επίθεση και δε μας ξάφνιασε. Γίνονταν στην Ακροναυπλία συζητήσεις, αν ο λαός και ο στρατός μας θα μπορούσαν να αντέξουν στη φοβερή επίθεση των χιτλερικών με τα άρματα μάχης, τα μηχανοκίνητα στρατεύματα και τις εκατοντάδες αεροπλάνα. Σ’ αυτές τις τραγικές στιγμές, οι ξενόδουλοι στρατηγοί του δικτάτορα Μεταξά και του βασιλιά Γλίξμπουργκ, ενώ ο στρατός με συγκρατημένη την ανάσα και ματωμένος πολεμούσε, προδίνουν στρατό και λαό και διευκολύνουν την υποδούλωση της χώρας στους Χίτλερ και Μουσολίνι. Οι προδότες στρατηγοί Τσολάκογλου, Μπάκος, Δεμέστιχας, Πολύζος και άλλοι, που διηύθυναν τις ελληνικές μεραρχίες στην Ηπειρο, συνθηκολόγησαν. Ανοιξαν τα σύνορα στις στρατιές του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Τα χιτλερικά τανκς προχωρούν χωρίς αντίσταση για να καταλάβουν την Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Οι αγγλικές μεραρχίες του στρατηγού Ουίνστον υποχωρούν χωρίς να δώσουν καμιά μάχη. Το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πώς να σώσουν τον εαυτό τους, αδιαφορώντας για την Ελλάδα και το λαό της…

Το FARC-EP προς τους αριστερούς επικριτές του Εξακολουθούμε να εξερευνούμε τους δρόμους προς την επανάσταση και το σοσιαλισμό



Το FARC-EP προς τους αριστερούς επικριτές του
Εξακολουθούμε να  εξερευνούμε  τους  δρόμους  προς  την επανάσταση  και το  σοσιαλισμό

Gabriel Ángel, μαχητής του FARC-EP
Πηγή: FARC-EPeace
(Το κείμενο στα ισπανικά και στα αγγλικά),
Αναδημοσίευση από  http://stasiscy.com/


 [...] Κατανοούμε τη δυσαρέσκεια κάποιων τμημάτων των ριζοσπαστών, αλλά δε τη συμμεριζόμαστε. Δεν είμαστε απ’ αυτούς που θεωρούν ότι η κουβανική επανάσταση εγκατέλειψε τους στόχους της και το σοσιαλιστικό της μοντέλο για χάρη της εξομάλυνσης των σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Εμπιστευόμαστε την Κούβα, το λαό και την ιστορία της. Οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν, και πρέπει να συμπεριφέρεσαι ανάλογα. Ως καλοί κομμουνιστές, και εμείς και το κράτος της Κούβας το γνωρίζουμε αυτό.


Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τη βασική κριτική που ασκεί η ριζοσπαστική αριστερά στην ειρηνευτική διαδικασία της Αβάνα και στο FARC-EP με απλό τρόπο, κι έτσι να αναδείξουμε το βαθμό αξίας και σημασίας τους. Προφανώς, για κάποιους, εμείς, οι υποστηρικτές της ένοπλης εξέγερσης και της βίαιης επανάστασης, γίναμε τώρα ρεφορμιστές, προδότες και απλοί σοσιαλδημοκράτες.

Ας ξεκινήσουμε από τη γενική τους εκτίμηση για τον κόσμο και την ταξική πάλη. Γι αυτούς, ο κόσμος χωρίζεται σε δυο σαφώς διακριτά στρατόπεδα, αυτό του ιμπεριαλισμού και των λακέδων του απ’ τη μία, και αυτό των λαών που αγωνίζονται για να υλοποιήσουν την επανάσταση και το σοσιαλισμό απ’ την άλλη. Αν το δεύτερο στρατόπεδο δεν έχει καταφέρει να επικρατήσει, αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν έχει εφαρμόσει τη σωστή γραμμή που εγγυάται ο Μαρξισμός-Λενινισμός.

Ή οφείλεται στο ότι παρεξέκλινε της γραμμής μετά την ανάληψη της εξουσίας, Η γραμμή είναι ξεκάθαρη: η επανάσταση είναι μια βίαιη σύγκρουση που προωθείται από μια πρωτοπορία αγροτών και εργατών, η οποία παίρνει την εξουσία από την τάξη των καπιταλιστών με ένοπλη εξέγερση. Αυτή η εξέγερση είναι αποτέλεσμα της ωριμότητας αντικειμενικών και υποκειμενικών συνθηκών. Οι πρώτες είναι απτή πραγματικότητα σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, οι δεύτερες είναι κληροδότημα των πιστότερων ακολούθων του Μαρξισμού.

Θα συζητήσουν για... τον καιρό


Ως «κούρεμα των προσδοκιών» που καλλιέργησε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμφάνισαν την Πέμπτη τα ΜΜΕ τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, για την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες από τους κυβερνητικούς παράγοντες ως σαφής στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια για την απομείωση του χρέους κ.ο.κ. Ο Τ. Ερνεστ, ερωτώμενος για το αν στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρίσκεται η απομείωση του χρέους, είπε ότι «μπορώ να σας πω ότι ο Πρόεδρος δεν επισκέπτεται την Ελλάδα για να διαπραγματευτεί κάποιον νέο διακανονισμό μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. Αυτό που θα ανέμενα είναι πως ο Πρόεδρος θα αφιερώσει κάποιο χρόνο για να επαινέσει την ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που είχε δεσμευτεί να κάνει. 
 
Επιπλέον, θα την παροτρύνει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», δηλαδή τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που έχει ανάγκη η καπιταλιστική οικονομία για να ξαναπάρει μπρος. 
 
Βέβαια, όλα αυτά, όπως και ο πολύ μεγάλος καβγάς μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας με «αφορμή» τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και γνωστά είναι κι ούτε δικαιολογούν ολόκληρη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ. Οπότε το ερώτημα παραμένει: Τελικά, για ποιο λόγο γίνεται η επίσκεψη στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια περίοδο που φουντώνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην περιοχή, προχωράνε τα ΝΑΤΟικά σχέδια ενάντια στη Ρωσία, αλλά και η κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας, αμερικανο-ΝΑΤΟικά και ρωσικά πολεμικά πλοία «αρμενίζουν» σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ενώ συζητιούνται ανοιχτά σχέδια εγκατάστασης νέων βάσεων στη χώρα μας; Γιατί, όσο να 'ναι, για τον καιρό δεν τους βλέπουμε να λένε...