Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΣΙΔΕΝΟΡ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Συνεχίζουν τον αγώνα με συγκέντρωση την Πέμπτη στον όμιλο «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» στην Αθήνα (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 



Κόντρα στην επιχείρηση τρομοκρατίας της εργοδοσίας, που κλιμακώνεται με απολύσεις, δικαστικές διώξεις και διεκδικήσεις αποζημιώσεων, οι εργαζόμενοι της «ΣΙΔΕΝΟΡ» στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις και εργαζόμενους όλων των κλάδων. Συνεχίζουν τις δίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ανά δίωρο και την Πέμπτη 25 Ιούλη μεταβαίνουν στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ομίλου της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» στο Μαρούσι.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ



Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ αναφέρεται σε «πολυπαραγοντικό» σχέδιο σωτηρίας για τη ΔΕΗ που ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη Βουλή και ο  ίδιος θα το εξειδικεύσει, το απόγευμα της Δευτέρας,  και το οποίο θα χρειαστούν μήνες για την εφαρμογή του. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ανάγνωση προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης έκανε λόγο για ιδιωτικοποίηση δικτύων στην αρχή και στη συνέχεια αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. 
 
Μέρες πριν τις εκλογές, στο επίκεντρο της  πολιτικής  αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ βρέθηκε και η ΔΕΗ, με την κατάρρευση της μετοχής της εκείνη την περίοδο στο Χρηματιστήριο. Για κινδυνολογία κατηγόρησε τότε τη Ν.Δ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ελαφρότητα και ιδεοληψία, «επιτομή» του τρόπου διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, του χρέωνε η ΝΔ. 

Ψηλά ο πήχης


Eurokinissi
«Κάθε κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό, όχι απέναντι στον πρέσβη των ΗΠΑ». Μόνο γέλιο προκαλούν λόγια όπως τα παραπάνω όταν ακούγονται από τον μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλο.
 
 Κι όμως έτσι τοποθετήθηκε στη Βουλή, καλώντας τη ΝΔ (με αφορμή τη στάση της στη συμφωνία των Πρεσπών) να μη λέει άλλα «όταν ακούει ο πρέσβης των ΗΠΑ και άλλα όταν απευθύνεται στον ελληνικό λαό...». Προφανώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τέτοια «κολλήματα», αφού πάντα απευθυνόταν στον ελληνικό λαό απευθείας με τα λόγια των Αμερικανών, αναλαμβάνοντας να ξεπλύνει όσο καμία κυβέρνηση τον «διαβολικά καλό» Ντ. Τραμπ. 
 
Ομολογουμένως ο πήχης έχει μπει ψηλά ακόμα και για τη ΝΔ, την πιο «καθαρόαιμη» φιλοΝΑΤΟική πολιτική δύναμη, που τώρα κάνει αγώνα δρόμου για να ξεπεράσει τους προκατόχους της.

Οι «άριστοι» απειλούν το ακαδημαϊκό άσυλο


γράφει ο Χρήστος Μιάμης*

Οι εγκληματικές συμπεριφορές που εμπίπτουν στις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου αναπτύσσονται εντός του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ βρίσκονται στο απυρόβλητο ακριβώς γιατί αποτελούν οργανική πλευρά του καθεστώτος μπορούν να συνοψιστούν ως εξής :

Στην δράση των παρακρατικών συμμοριών που με την ανοχή και την αρωγή του αστικού κράτους, έχουν προσπαθήσει πλείστες των περιπτώσεων να διαλύσουν τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, καθώς αυτές αποτελούν διαχρονική παραφωνία στο τσίρκο της αστικής δημοκρατίας τους.

Στην δράση του ευρωλιγούρικου καθηγητικού κατεστημένου που μασάει τα ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ η έρευνα βγαίνει τζάμπα από μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδακτορικούς ερευνητές. Εξάλλου, η διαχρονική αισχροκερδής λαγνεία του καθηγητικού κατεστημένου για το ρόλο του κατοικίδιου -με την επίφαση επιστημονικότητας- στα σαλόνια της αστικής πολιτικής, συνιστά το μοναδικό τεκμήριο της ερευνητικής του εγκυρότητας.

Ο πεντάχρονος απολογισμός του Ιδιωνύμου



Δημοσιεύεται ο πεντάχρονος απολογισμός του Ιδιωνύμου, 24/7/1934: Επί κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου δολοφονήθηκαν 27 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 13.050, από τους οποίους οι 2.400 καταδικάστηκαν συνολικά σε 2.054 χρόνια φυλακής και 884 χρόνια εξορίας. Στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου στάλθηκαν 120 κομμουνιστές φαντάροι. 


Επί κυβέρνησης Κ. Τσαλδάρη δολοφονήθηκαν 10 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 3.725, από τους οποίους οι 785 καταδικάστηκαν συνολικά σε 570 χρόνια φυλακής και 436 χρόνια εξορίας. Στο Καλπάκι στάλθηκαν 54 φαντάροι. Βασανίστηκαν επίσης 300 πολίτες, τραυματίστηκαν 305, απαγορεύτηκαν 160 συγκεντρώσεις, διαλύθηκαν βίαια άλλες 128, ενώ έγιναν και 138 επιδρομές σε γραφεία σωματείων, τυπογραφεία, κλπ.

Φορολογική πολιτική για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου




Στην τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις αποτυπώθηκε ξεκάθαρα το φορολογικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, το οποίο χωρίς να χάνει χρόνο ετοιμάζεται να καταθέσει και να ψηφίσει με σχετικό νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες.

Με τη φράση «οι Ελληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και η οικονομία παίρνει μπροστά», ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια δέσμη μέτρων με κύριο χαρακτηριστικό την ακόμα μικρότερη φορολογία προς το μεγάλο κεφάλαιο. Κάνοντας «ελκυστική τη φορολογική εγκατάσταση στην πατρίδα μας», ισχυρίστηκε, θα έχουμε πυροδότηση των επενδύσεων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Τα βασικά μέτρα που εξήγγειλε ήταν: Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις, η μείωση του φόρου επί των μερισμάτων από 10%, που το πήγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο 5% το 2020, η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις, με στόχο την «τόνωση του κλάδου», η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 20% στο 15%. Ανακοίνωσε, εξάλλου, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο. Ταυτόχρονα παρουσίασε μια σειρά από φορολογικά επενδυτικά κίνητρα.

Κοινό έδαφος...


  Πηγή: Eurokinissi

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις έκανε σαφές ότι παρά τις διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες, το κύριο περιεχόμενο της πολιτικής τους είναι η στήριξη των στόχων της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτό είναι το κοινό έδαφος όλων των άλλων. Η κυβέρνηση ΝΔ βρήκε στρωμένο το έδαφος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί απαιτούν να πάει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στην υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου. 
Τώρα που οι εκλογές πέρασαν, τις κορόνες και τις καταγγελίες διαδέχτηκαν το «ήπιο κλίμα», η «υπευθυνότητα», η «συναίνεση στα εθνικά ζητήματα», η «προγραμματική σοβαρή αντιπολίτευση». Τώρα δηλαδή που διαμορφώθηκε ένας νέος αντιλαϊκός συσχετισμός, μέλημα όλων είναι το πώς θα στηρίξουν αυτήν την κοινή στρατηγική, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από τη θέση της «αντιπολίτευσης», υπερασπιζόμενοι διαφορετικές εκδοχές στην υλοποίησή της...