Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

Συγκρίσεις

 

Ο παραλληλισμός που κάνει ο Τραμπ της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράν με τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι δεν είναι ούτε ...παρορμητισμός, ούτε αφέλεια. Θυμίζουμε ότι η ατομική βόμβα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε κριθεί και η Ιαπωνία, βασικός ανταγωνιστής τους στον Ειρηνικό, ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει. Η ρίψη της ατομικής βόμβας δεν εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά ήταν μια επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ, στον κόσμο που διαμορφωνόταν μεταπολεμικά. Σήμερα, ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ με την καπιταλιστική Κίνα και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα αναζωπυρώνει πολέμους και συγκρούσεις σε όλο τον πλανήτη. Η επίθεση με την υπερ-βόμβα στο Ιράν, η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της οποίας αμφισβητείται ακόμα και μέσα στις ΗΠΑ, εξυπηρετούσε την «προβολή ισχύος». Στόχος ήταν δηλαδή να σταλεί το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση που κλιμακώνεται. Απ' αυτή την άποψη και τηρουμένων των αναλογιών, μόνο ανιστόρητη δεν είναι η σύγκριση που κάνει ο Τραμπ. Απλά επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει έγκλημα σε βάρος των λαών που να μην μπορεί να κάνει ο αδίστακτος ιμπεριαλισμός.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Τερατώδη «ματωμένα» πλεονάσματα από το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος

 

Αβεβαιότητα και κινδύνους για την καπιταλιστική οικονομία βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

 

Eurokinissi

Ενα ακόμα «ματωμένο» ρεκόρ σημείωσε το πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2025, που έφτασε τα 5,343 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις και τους στόχους κατά 4,288 δισ. ευρώ και ξεπερνώντας και το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα των 3,197 δισ. ευρώ! Αυτό προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν χτες.

Αυτό το «τερατώδες» πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της βαριάς φορολογίας των λαϊκών νοικοκυριών και κυρίως των άδικων έμμεσων φόρων, που σε συνδυασμό με τους πενιχρούς μισθούς και την ακρίβεια τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υπόσχεται εκτόξευση των πολεμικών δαπανών για τους ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μερίδα του λέοντος των φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια του πλεονάσματος διαμορφώνεται ως εξής:

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 28,97 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,63 δισ. ευρώ ή 6% έναντι του στόχου. Τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 26,95 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 1,68 δισ. ευρώ (+6,6%).

Τα «ματωμένα» πλεονάσματα προήλθαν κυρίως από την είσπραξη:

Στον «σκληρό πυρήνα»


 

«Η Ελλάδα βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των χωρών της συμμαχίας», κόμπαζε ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, κάνοντας προκλητικά το «παγόνι» για το γεγονός ότι ο λαός ματώνει με πάνω από 7 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, για να πιάνονται οι στόχοι των ΝΑΤΟικών πολεμικών δαπανών, κόβοντας και από τα ψίχουλα που δίνει το κράτος για Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια, αντιπλημμυρικές, αντιπυρικές και αντισεισμικές υποδομές.

Η «Ελλάδα στον σκληρό ΝΑΤΟικό πυρήνα» σημαίνει και πολλά παραπάνω, που συνυπογράφουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωατλαντισμού (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.), που «επαυξάνουν» στην εμπλοκή της χώρας στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Με τον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ και τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων, την ώρα που η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται.