Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Στον κουβά!

 

 

Το χτεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο των φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων, που πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το τι λέει η πλειοψηφία: Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απορρίπτεται και η κυβέρνηση πρέπει εδώ και τώρα να το αποσύρει!

Αλλωστε, τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου την περασμένη Τετάρτη επιβεβαίωσαν μέχρι κεραίας όσα καταγγέλλουν και διεκδικούν οι φοιτητές από την πρώτη ώρα που η κυβέρνηση φανέρωσε τις προθέσεις της: Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνιστά κλιμάκωση της ολομέτωπης επίθεσης που εξαπολύουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, υποβαθμίζοντας την αξία των πτυχίων, επιβάλλοντας νέους όρους εμπορευματοποίησης συνολικά της Εκπαίδευσης.

Οσους ελιγμούς κι αν επιχειρήσει η κυβέρνηση, όσα φτιασιδώματα κι αν κάνει στο νομοσχέδιο για να παραπλανήσει και να κάμψει τις μαζικές αντιδράσεις, η ετυμηγορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών δεν πρόκειται να αλλάξει: Η θέση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι «στον κουβά» και ο αγώνας τους συνεχίζεται για να το στείλουν ακριβώς εκεί!

Δεν είναι ίδια

 

Αυξημένος κατά 10% σε σχέση με το 2022 ήταν ο τζίρος των σούπερ μάρκετ τη χρονιά που πέρασε, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού. Οι μεγάλες αλυσίδες έβαλαν στα ταμεία τους 11,794 δισ. ευρώ το 2023, από 10,717 δισ. ευρώ το 2022. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τις πωλήσεις τροφίμων (9,180 δισ. ευρώ), που σημαίνει ότι τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν περιορίσει τα ψώνια τους αποκλειστικά σε αγαθά επιβίωσης. Πρωταθλητές των ανατιμήσεων το 2023 αναδείχτηκαν τα απορρυπαντικά και καθαριστικά (+11%). Ακολουθούν τα υλικά μαγειρικής (+8,8%) και τα σνακς (+8%). Οι δουλειές πάνε καλά λοιπόν για τους σουπερμαρκετάδες, που αυξάνουν τα έσοδά τους και ετοιμάζονται για επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026 από τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Πέρα από την επέκταση του δικτύου τους, προσανατολίζονται «στην ενεργειακή αυτονομία του κτιριακού δυναμικού, με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, αλλά και στην εφαρμογή πολιτικών και πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης». Πρόκειται για επενδύσεις που χρηματοδοτούνται αδρά από το Ταμείο Ανάκαμψης και πολλές από αυτές έχουν ήδη συμβολαιοποιηθεί σε προηγούμενες φάσεις του προγράμματος. Η ακρίβεια λοιπόν δεν είναι ίδια για όλους. Οι πολλοί αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα και αφήνουν κάθε μήνα τον μισό μισθό (και βάλε) στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, όταν οι λίγοι αυξάνουν έσοδα και κερδοφορία, σχεδιάζοντας τα επόμενα επενδυτικά τους βήματα, με επιδοτήσεις και φτηνά δάνεια, που τον λογαριασμό τους πληρώνει ξανά ο λαός.

Στο απυρόβλητο το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα των λαϊκών οικογενειών από Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»


Πηγή: Eurokinissi

 

Με εμφανή και δηλωμένη «διάθεση συναίνεσης», όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη προς τον Κ. Μητσοτάκη, στην «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, σχετικά με τη «στεγαστική κρίση», χωρίς να αγγίζουν ούτε κατ' ελάχιστο το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες. 

Συγκεκριμένα, απουσίασαν πλήρως από τη συζήτηση η καθήλωση των μισθών και συντάξεων για χρόνια και οι αλλεπάλληλες μειώσεις στα χρόνια των μνημονίων από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές για τα «κόκκινα» δάνεια που έσπρωξαν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στα «νύχια» των τραπεζών και των funds, η εντεινόμενη ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, η πλήρης απουσία φοιτητικής μέριμνας και εστιών για νέους που σπουδάζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους και η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Και τίποτα από αυτά δεν ειπώθηκε γιατί τα κόμματα αυτά έχουν εφαρμόσει κυνικά και απαρέγκλιτα όλο το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου.