Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Εκρηξη

 

Ποιος δεν θυμάται το «blame game» («παιχνίδι ευθυνών») που ακολούθησε μετά την ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα, για την οποία οι Ευρωατλαντικοί κατηγόρησαν εξαρχής τη Ρωσία και η Ρωσία τους «Δυτικούς». Οπως προκύπτει τώρα, το σχέδιο ανατίναξης του αγωγού οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τους Ουκρανούς, με εντολή Ζελένσκι, ο οποίος διέθετε προφανώς και την έγκριση των ΗΠΑ, αφού μια δολιοφθορά αυτού του μεγέθους είναι πολεμική επιχείρηση και χρειάζεται την ανάλογη υποστήριξη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επιχείρηση κόστισε περί τα 300.000 δολάρια, χρηματοδοτήθηκε από Ουκρανούς επιχειρηματίες και διεκπεραιώθηκε από δύτες της Ουκρανίας, ένας εκ των οποίων ταυτοποιήθηκε από τις γερμανικές αρχές και του έχουν ασκήσει δίωξη, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, που ενισχύεται από τις εξελίξεις, η έκρηξη σχεδιάστηκε από τις ουκρανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, με στόχο να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα στην ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας - Γερμανίας και κατ' επέκταση Ρωσίας - ΕΕ, λίγους μήνες μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας και την εισβολή της δεύτερης στην Ουκρανία. Οπως φαίνεται, μάλιστα, η αιτία που οδήγησε στην καταστροφή του αγωγού, δηλαδή οι αντιθέσεις ανάμεσα στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στο εσωτερικό τους, είναι η ίδια που οδηγεί τώρα και στην αποκάλυψη του πραγματικού ενόχου, στις καινούργιες συνθήκες που δημιουργεί η κλιμάκωση του παρατεταμένου πολέμου.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η ξενοφοβία και η έξαρση της ρατσιστικής βίας δεν έπεσαν από τον ουρανό

 

«Οι κάτοικοι θέλουν πίσω το ξενοδοχείο τους», δήλωνε βουλευτής των Εργατικών λίγες μέρες πριν από την επίθεση φασιστικών ομάδων σε δομή φιλοξενίας μεταναστών!

 

Συνεχίστηκαν την περασμένη βδομάδα οι ρατσιστικές επιθέσεις και τα επεισόδια με πρωταγωνιστές ακροδεξιές ομάδες, που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της Βρετανίας, μετά την επίθεση με μαχαίρι που κόστισε τη ζωή σε 3 κορίτσια στο Σάουθπορτ.

Οι ρατσιστικές αναταραχές πυροδοτήθηκαν από την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, ότι ο ύποπτος ήταν «παράνομος» μουσουλμάνος μετανάστης που είχε αιτηθεί άσυλο, ενώ έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ και η οικογένειά του κατάγεται από τη Ρουάντα.

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τον ρόλο που έπαιξαν διάφορα επιχειρηματικά «κέντρα», όπως εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στη διασπορά των ψευδών ειδήσεων και στην έξαρση της ξενοφοβίας, που δεν έπεσε βέβαια από τον ουρανό.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού μεγιστάνα Ιλον Μασκ ότι «ένας εμφύλιος φαίνεται αναπόφευκτος στη Βρετανία».

Δελτίο Καιρού

 



Από καιρό θέλω να στείλω μήνυμα στους χαρούμενους του καιρού μας.

Αλήθεια χαίρομαι που είστε καλά, όμορφοι και τόσο κεφάτοι στα κρουαζιερόπλοια και στις παραλίες και συνεχίζετε κάθε λίγο και σε άλλο απλησίαστο προορισμό. Βεβαίως η ζωή είναι δικιά σας και «ο μήνας έχει εννιά» όπως έλεγε και το παλιό τραγουδάκι, αλλά βγάλτε για λίγο το σκασμό…

Εξ άλλου είστε εσείς οι ίδιοι που χρησιμοποιείτε κάτι λέξεις άνευ περιεχομένου όπως «το σύμπαν που συνωμοτεί», «η ενσυναίσθηση», όλα για πάρτη σας και για το συνεχιζόμενο και αδιάλειπτο πάρτι της άδειας ζωής σας.

ΕΠΙΜΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

 

Κι αναρωτιέται κανείς πώς θα σταματήσει αυτή η ακατάσχετη δύναμη του καπιταλισμού που για να διασωθούν τα προνόμια της κυρίαρχης τάξης καταστρέφει ανθρώπους και φύση. Ανεξάντλητες δικαιολογίες επιστρατεύονται από τον κυρίαρχο λόγο, για να δικαιολογηθεί ό,τι φρικτό προκαλεί προβάλλοντας τα επιτεύγματά του, χωρίς ν’ αναφέρονται σε ποιους οφείλονται -τους εργάτες.
        Και καθώς στη χώρα μας για δεκαετίες ο επιδιωκόμενος από την αστική τάξη εκσυγχρονισμός του καπιταλισμού για μεγαλύτερη κερδοφορία ενσωματώθηκε στα αιτήματα μεγάλου μέρους των εργαζομένων, ιδιαίτερα μετά από μια μακρά περίοδο φτώχειας και διώξεων, η αστική δημοκρατία του καπιταλισμού φάνταζε ακόμα και σαν η μεγαλύτερη κατάκτηση των διεκδικήσεων.
 
         Η πεντηκοστή λοιπόν επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας, ταυτισμένη με την τυπική λειτουργία θεσμών, που γιορτάστηκε με την καθιερωμένη δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο  πριν εβδομάδες, για άλλη μια φορά  βρίσκει την πολιτική ηγεσία της χώρας να φαντασιώνεται πολιτικές και οικονομικές επιτυχίες έχοντας πείσει γι’ αυτό  και  ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.  Η αποκατάσταση και  η σταθεροποίηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με τις προσπάθειες περιθωριοποίησης και απαξίωσης κάθε εναλλακτικού στον καπιταλισμό  οράματος, με τη συρρίκνωση  ενός σοσιαλιστικά  προσανατολισμένου λαϊκού κινήματος, είχε ως  αποτέλεσμα  την επιβολή μιας παρακμιακής κοινοβουλευτικής απολυταρχίας και την επικράτηση των μηχανισμών της πολιτικής αγοράς στον δημόσιο βίο, που στις μέρες μας μοιάζει να παρασύρει τα πάντα χωρίς προσχήματα. Κλισέ που επαναλαμβάνουν τα ΜΜΕ μαζί με τον κυρίαρχο λόγο για την κανονικοποίηση του ρατσισμού, την εργαλειοποίηση της ανασφάλειας, την αδυναμία εντοπισμού των αιτιών για τις μεγάλες ανισότητες οδηγούν στην επικύρωσή τους από μεγάλο μέρος του πληθυσμού χωρίς δεύτερη σκέψη.