Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ: είμαι υπερήφανη που είμαι φασίστρια






Από Panos στο Ιάν 31, 2019 Διεθνή
 
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Η Υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ Meri Regev δηλώνει: είμαι υπερήφανη που είμαι «φασίστρια» και θεωρώ τον φασισμό σαν μέρος της ισραηλινής κουλτούρας.

Η δήλωσή της ήρθε σαν απάντηση στο ξέσπασμα του διάσημου καλλιτέχνη Grafiti, David Tartakover, που οι δημιουργίες του έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

Ίμια: 23 χρόνια «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»…


  Ήταν 30 προς 31 Γενάρη 1996. Το βράδυ των Ιμίων. Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια.
   Η άθλια καπηλεία καλά κρατεί. Και η υποκρισία, επίσης.
   Στην πλευρά της καπηλείας, στην κορυφή των πατριδοκάπηλων, βρίσκονται τα χιτλεροειδή της «Χρυσής Αυγής». Που λερώνουν τη μνήμη των τριών παλικαριών που χάθηκαν εκείνο το βράδυ (του υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού). Που σπεκουλάρουν πάνω στη θυσία τους και αναζητούν στη μνήμη τους ερείσματα για τον ναζιστικό οχετό τους. Οι -κατά δήλωσή τους- (σπορά των ηττημένων του ’45). Οι ιδεολογικοί και πολιτικοί απόγονοι των ναζί. Αυτοί που κουβαλάνε τατουάζ με τα εμβλήματα των κατακτητών που ρήμαξαν την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ ακρη. Οι απόγονοι των δοσίλογων. Να παριστάνουν τους «πατριώτες».
Και να μιλάνε για προστασία των Ιμίων και των συνόρων. Αυτοί που συνεχίζουν το έργο των προπατόρων τους. Εκείνων που ξεπούλησαν την Ελλάδα ολάκερη. Αυτοί είναι που πιάνουν στο στόμα του τα τρία παιδιά. Ύβρις.
   Στην άλλη πλευρά οι υποκριτές. Είναι αυτοί που συνεχίζουν να κινούνται απαρέγκλιτα στις ίδιες εκείνες πολιτικές ράγες που σημαδεύτηκαν από τα γεγονότα της 31 Γενάρη του 1996.

Πολωνοί νεοναζί παρήλασαν ως την πύλη του Άουσβιτς με αντισημιτικά συνθήματα



Με πανό που έγραφε το σύνθημα «Θάνατος made in Germany», ο Πιότρ Ρίμπακ, αρχηγός των φασιστών φώναζε από τα μεγάφωνα πως η Πολωνία «πρέπει να απελευθερωθεί από την εισβολή του εβραϊσμού».

Η επικίνδυνη ενίσχυση του φασισμού και του αντισημιτισμού στη σύγχρονη καπιταλιστική Πολωνία, με ανοχή της κυβέρνησης, έγινε ακόμα πιο φανερή τη φετινή ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος. Στην πόλη Οσβιέτσιμ, κοντά στο μνημείο του στρατοπέδου του Άουσβιτς, πλάι στην επίσημη τελετή μνήμης, παρουσία του προέδρου της Πολωνίας και των πρέσβεων του Ισραήλ και της Ρωσία, υπήρξε και πορεία μερικών εκατοντάδων φασιστών από τους δρόμους της πόλης μέχρι την πύλη του στρατοπέδου εξόντωσης.

ΚΚΕ Πρόκληση να εμφανίζεται ως “φιλεργατική” μια κυβέρνηση που επέκτεινε το αντεργατικό πλαίσιο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ



Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου για τον κατώτατο μισθό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους να εμφανίζεται ως “φιλεργατική” μια κυβέρνηση που επί 4 χρόνια διατήρησε και επέκτεινε το αντεργατικό πλαίσιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κατέστησε κυρίαρχες τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που κατήργησε την Κυριακή αργία κι έφτασε στο σημείο να ψηφίζει νόμο περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος!

Όσο λοιπόν κι αν φαντασιώνεται ο κ. Τζανακόπουλος και η κυβέρνησή του έναν "ανθρώπινο καπιταλισμό" και φιλεύσπλαχνους επενδυτές, η αμείλικτη πραγματικότητα και πρακτική τους, τους κατατάσσουν στο ίδιο μπλοκ δυνάμεων με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα, που υποστηρίζουν τη σημερινή βαρβαρότητα και που μαζί ψήφισαν και εφαρμόζουν το νόμο Βρούτση.»

Το «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων




Μαζί με όλους όσοι μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, τιμούμε αυτές τις μέρες τους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελούν το ανθρώπινο «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων:
  • Αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη,
  • Αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη,
  • Πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών.
Αποτελούσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου τύπου ΑΒ 212 της φρεγάτας «Ναβαρίνον», που κατέπεσε στη θάλασσα στις 5.30 π.μ. της 31ης Γενάρη 1996, αφού είχε εντοπίσει τους Τούρκους κομάντος, που είχαν αποβιβαστεί στη μικρή Ιμια.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '70, η Τουρκία προχώρησε συστηματικά στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μεταξύ άλλων, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε 152 νησίδες, σε όλο το Αιγαίο μέχρι και τη Γαύδο.

Η λέξη που δε λέγεται...


Σχεδόν μια βδομάδα πέρασε από την κορύφωση της ωμής επέμβασης των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, με το κάλεσμα στο στρατό να κάνει πραξικόπημα και να στηρίξει τον εκλεκτό Αμερικανών και Ευρωπαίων, που αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος της χώρας. Ολες αυτές τις μέρες, τα στοιχεία «φωνάζουν» από μακριά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα βρώμικο σχέδιο σε βάρος της εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας και του λαού της, που είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει για την τύχη του. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μέχρι και στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, όπως έδειξαν οι «κρυφές» σημειώσεις του Μπόλτον, ο οποίος ταυτόχρονα ομολόγησε ότι αυτό που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ είναι να βάλουν χέρι στο βενεζουελάνικο πετρέλαιο και βέβαια να περιορίσουν την επιρροή Ρωσίας - Κίνας στην περιοχή. Ομως, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος βοά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αρθρώσει ούτε λέξη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΗΠΑ στην επέμβαση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά βγάζει λάδι και την ΕΕ, καλώντας την να διαμορφώσει τάχα «αυτοτελή» στρατηγική και να πρωτοστατήσει στο «διάλογο», ενώ υπηρετεί τον ίδιο βρώμικο σχεδιασμό σε βάρος του βενεζουελάνικου λαού και της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έσταζε μέλι για τη Βενεζουέλα πριν από μερικά χρόνια, τώρα κατάπιε τη γλώσσα της για την εγκληματική στάση των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος της ελληνικής εμπλοκής στα προτάγματα και στους σχεδιασμούς των Αμερικανών.

«Ας το απολαύσουν»...



Της Κάλι Καρά

Ο λόγος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ το μήνα, δηλαδή 64 ευρώ το μήνα, δηλαδή 2,1 ευρώ τη μέρα. Την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (510 ευρώ) που λάμβαναν οι νέοι εργαζόμενοι έως 25 ετών στα 650 ευρώ, δηλαδή 140 ευρώ το μήνα, δηλαδή 4,66 ευρώ τη μέρα.

Όλα αυτά τα «αριστερά» παρέα με τη μόνιμη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για το ύψος του κατώτατου μισθού, που θα καθορίζεται πλέον με υπουργική απόφαση και με βάση τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Πώς να μην αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους, άλλη μία κυβερνητική κοροϊδία και για προεκλογική χρήση, τα ψίχουλα της αύξησης του κατώτατου μισθού, αφού πίσω κρύβεται η ενεργοποίηση του πιο αντεργατικού νόμου της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση), με τον οποίο καταργούνται μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες»




Πέντε μέρες μετά την κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τη Δευτέρα, ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού με την ενεργοποίηση του μνημονιακού νόμου Βρούτση.
 
Η αλληλουχία των γεγονότων, η «επιστημονική» στρεψοδικία και οι επικοινωνιακές... καταιγίδες, στις οποίες διακρίνεται η κυβέρνηση, δεν μπορούν ούτε να θολώσουν ούτε να κρύψουν τους πραγματικούς σχεδιασμούς και πολύ περισσότερο τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς στόχους που προωθούνται από Τσίπρα και Ζάεφ, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί στους πλέον υπάκουους εντολοδόχους ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

Η επίσπευση της κύρωσης από τη Βουλή της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών, σε συνδυασμό με τις ποδοσφαιρικού τύπου ανακατατάξεις μεταξύ των κομμάτων του αστισμού, σηματοδοτεί την επόμενη φάση του πολιτικού συστήματος και αποκαλύπτει τακτικές και κατευθύνσεις.