Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Ο κορωνοϊός σκοτώνει, ο καπιταλισμός δολοφονεί!


        

 
 
Η πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει τον πλανήτη είναι η μία όψη του νομίσματος, η οποία περιγράφεται καθημερινά από ενημερωτικά δελτία που εκδίδουν οι οργανισμοί υγείας σε όλο τον κόσμο. Οι αριθμοί έχουν την τάση να λένε την αλήθεια με έναν ψυχρό και ξεκάθαρο τρόπο. Ο ιός έχει ως τώρα προσβάλλει περίπου 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει κοστίζει τη ζωή σε περίπου 450.000 συνανθρώπους μας.
Το νόμισμα όμως έχει και άλλη όψη, την οικονομική κρίση που συνοδεύει την υγειονομική και είναι εξίσου σκληρή με την πρώτη. Οι αριθμοί και εδώ μιλούν από μόνοι τους. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο απολύσεις έχουν ήδη ή πρόκειται να λάβουν χώρα παγκοσμίως εξ αιτίας, ή εξ αφορμής της πανδημίας του κορωνοϊού και του lockdown που κόστισε στα κέρδη των κεφαλαιοκρατών, κόστος που τώρα (και ως συνήθως) μετακυλούν στους λαούς, στους ανθρώπους του μόχθου που πλήρωσαν τα κέρδη τους, κατόπιν την κρίση τους, στη συνέχεια την ανάκαμψή τους και τώρα ξανά τις απώλειές τους από την πανδημία.
Δυστυχώς κανένας φορέας, παρατηρητήριο ή οργανισμός δεν εκδίδει καθημερινά δελτία τύπου για τις απολύσεις που πραγματοποιούνται στον κόσμο. Επίσης κανένας διεθνής οργανισμός και καμία πολιτική δεν προστατεύει τους εργάτες αυτούς που από τη μία μέρα στην άλλη βρίσκονται στο δρόμο, μόνο και μόνο επειδή οι κεφαλαιοκράτες είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται και αποφάσισαν πως αυτά δεν τους καλύπτουν.

Οπορτουνιστικό ρεύμα: Πολύτιμος βοηθός στα σχέδια της αστικής τάξης


Βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονων εξελίξεων που αφορούν τόσο στη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση όσο και στην όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.
 
Κρίσιμο στοιχείο για την αστική εξουσία είναι, στο έδαφος αυτών των εξελίξεων, να διασφαλιστεί η συναίνεση της εργατικής τάξης και του λαού στις στρατηγικές επιδιώξεις της αστικής τάξης. Επιδιώκονται δηλαδή αφενός η εμπέδωση του αφηγήματος ότι μπορεί να υπάρξει διαχείριση της κρίσης που να μοιράζει «δίκαια» τα βάρη σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, αφετέρου η στοίχιση του λαού στα σχέδια για τη γεωστρατηγική «αναβάθμιση» της αστικής τάξης της Ελλάδας, η στήριξη των διπλωματικών και στρατιωτικών ενεργειών της, που αποσκοπούν στην εδραίωση συνθηκών συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο έπειτα και από μια πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
 
Σε αυτήν την κατεύθυνση αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πολύτιμη η συμβολή του οπορτουνιστικού ρεύματος στην έμμεση στήριξη των αστικών επιδιώξεων με έναν δήθεν «αντιεθνικιστικό» μανδύα, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες διακηρύξεις διαφόρων δυνάμεων αυτού του χώρου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΝΑΡ, ΛΑΕ, «Σύλλογος Κορδάτος» κ.ά.).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 
Για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων
 
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Associated Press
Με αφορμή την 20ή Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
 
 
Τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων που κάθε χρόνο προστίθενται στον τραγικό αριθμό των προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων παγκόσμια και που στα τέλη του 2019 έφτασαν τα 79,5 εκατ., εκ των οποίων πάνω από 30 εκατ. παιδιά, είναι η ζωντανή απόδειξη της βαρβαρότητας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
 
Στην Ελλάδα πληθαίνουν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, που δεινοπαθούν στα άθλια hot spots, στους καταυλισμούς, στις ουρές της Υπηρεσίας Ασύλου, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης από τις δομές και τα προγράμματα στέγασης, που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα και αφήνονται αβοήθητοι.

Ο αγώνας έχει ξεκινήσει! Να χάσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός

 
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

 
Θεσσαλονίκη - Εύοσμος
Θεσσαλονίκη - Εύοσμος
Από χώρο δουλειάς σε χώρο δουλειάς και από συνοικία σε συνοικία μεταφέρεται το κάλεσμα του Κόμματος στο λαό, με σύνθημα «Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους». Μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση που ξεκίνησε αμέσως με τη λήξη των μέτρων εγκλεισμού και κλιμακώνεται, με συσκέψεις, ανοιχτές συγκεντρώσεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες πρωτοβουλίες.
 
Η προσπάθεια αυτή, που γίνεται διακινώντας το σχετικό φυλλάδιο του Κόμματος, απευθύνεται στους εργατοϋπαλλήλους, στους ανέργους, στους βιοπαλαιστές αγρότες, στους συνταξιούχους και εξελίσσεται σε μια ζωντανή συζήτηση γύρω από τα οξυμένα προβλήματα, τα οποία εντάθηκαν ακόμα περισσότερο με την πανδημία και την κυβερνητική προσπάθεια να φορτωθεί η νέα καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται τα συμπεράσματα από τους προηγούμενους μήνες, από την πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ, των μελών και των οπαδών του να οργανωθεί η πάλη στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, για να μείνει ο λαός όρθιος. Η πείρα που προκύπτει από αυτήν την προσπάθεια, με την αγωνιστική κλιμάκωση, με τα κατάλληλα συνθήματα, με την εύστοχη αντιπαράθεση, με τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι άλλωστε πολύ πλούσια. Με κορυφαία στιγμή τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, που γέμισε με αισιοδοξία και κουράγιο το εργατικό κίνημα για να κλιμακωθεί η πάλη, άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη δείχνοντας στην πράξη τη δύναμη της «οργανωμένης 
απειθαρχίας».

Νέα μαζική κινητοποίηση ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Νέα μαζική και μαχητική κινητοποίηση, με συγκέντρωση, πορεία και συναυλία στην Ευκαρπία, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας 128 Συλλόγων, Σωματείων και φορέων ενάντια στη βλαβερή καύση απορριμμάτων RDF - SRF στο εργοστάσιο του «ΤΙΤΑΝ».

Απαίτησαν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία αδειοδοτείται η καύση απορριμμάτων στο «ΤΙΤΑΝ» και να πάρει μια σειρά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και του πολλαπλά επιβαρυμένου περιβάλλοντος της περιοχής από τις ρυπογόνες βιομηχανίες.

Μέσα από τη μαχητική αγωνιστική και μουσική διαμαρτυρία, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούν να γίνουν οι γειτονιές τους θάλαμος αερίων, δεν θα θυσιάσουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών τους για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.