Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ TOY ΚΚΕ


Καταψηφίζει τους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου στο Κοινοβούλιο που υπηρετούν τη στρατηγική των μονοπωλίων

 
 
Νέος πρόεδρος εκλέγεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την πρόθεσή της να καταψηφίσει τους υποψηφίους για τη θέση εκφράζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της: 

«Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψηφίζει τους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί τόσο ίδιοι, οι πολιτικές ομάδες τους στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και τα κόμματά τους, παρά τις μεταξύ τους διαφορές και αποχρώσεις, υπηρετούν την αντιλαϊκή στρατηγική των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη-μέλη της. 

Είναι εδώ...


«Η ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας είναι γεγονός, δεν είναι πρόβλεψη», είπε ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλούμενος μια σειρά από στοιχεία, που σύμφωνα με τον ίδιο «καταγράφουν ένα πολύ φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις», ανάμεσα στα οποία και τα «χρηματοδοτικά εργαλεία», βλέπε το νέο ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο μέσω της ΕΕ, την ΕΤΕπ, τα ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων κ.ο.κ. Μάλιστα, ο υπουργός προσπάθησε να καλλιεργήσει, με τη σειρά του, νέες ψεύτικες προσδοκίες στο λαό, λέγοντας πως «η οικονομική ανάπτυξη τόσο το 2017 όσο και το 2018 θα μειώσει περαιτέρω την ανεργία». Το ερώτημα, βέβαια, για τους εργαζόμενους δεν είναι τόσο το αν είναι εδώ ή στο δρόμο η αναιμική και ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις καπιταλιστική ανάκαμψη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά κυρίως για ποιον αυτή θα είναι. Κι ως προς αυτό δεν χωράει και μεγάλη αμφιβολία: Την ώρα που το κεφάλαιο θα μπουκώνει νέα προνόμια και ζεστό χρήμα σαν αυτά που περιέγραψε ο υπουργός, στις δουλειές θα «σπάνε κόκαλα» τα δουλεμπορικά, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τα 8μηνα, η εκ περιτροπής εργασία, που, ανάμεσα στ' άλλα, κρύβουν την ανεργία που έτσι κι αλλιώς θα παραμένει σε μεγάλα ποσοστά, συνολικά η δουλειά με τσακισμένα δικαιώματα. Απ' αυτήν την άποψη, η «ανάπτυξη» είναι ήδη εδώ...

«Ανακύκλωση»...


 
 
Οι ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα, εγχώριο και διεθνές, γίνονται έτσι κι αλλιώς όλα αυτά τα χρόνια πάνω στη βάση των εξελίξεων στην καπιταλιστική οικονομία, των δυσκολιών που έχει το κεφάλαιο να ανακάμψει από την καπιταλιστική κρίση και να περάσει σε φάση ορμητικής ανάκαμψης των κερδών του, των αντίστοιχων προβλημάτων για τις μορφές που πρέπει να πάρει η χειραγώγηση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, αλλά και γενικά των αντιφάσεων και αδιεξόδων που αναπαράγει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.
Το ανακάτεμα της σούπας στο επίπεδο του «πολιτικού προσωπικού», που, από κυβερνητικές θέσεις, ή ως εφεδρεία θα αξιοποιείται για τη διαχείριση αυτών των υποθέσεων του κεφαλαίου, δεν θα μπορούσε απ' αυτήν την άποψη να φέρνει στην επιφάνεια τίποτα το νέο, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των κάθε λογής υπερασπιστών του συστήματος να παρουσιάζουν την ίδια ξαναζεσταμένη σούπα με «μεγάλους τίτλους» περί ανανέωσης, νέας αρχής, επανεκκίνησης κ.ο.κ.
Οι εξελίξεις στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία είναι από αυτήν την άποψη αρκετά αποκαλυπτικές. Πέρα από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού πυλώνα και με την ένταξη παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα κινούνται οι διεργασίες για συγκρότηση «πόλων» που θα παίξουν ρόλο σε νέα κυβερνητικά σχήματα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ.