Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Άραγε είμαστε όλοι μαζί;

 


Είμαστε όλοι μαζί με τα πρωινάδικα και τους παρουσιαστές τους που έχτισαν καριέρες πουλώντας σεξισμό, αντικειμενικοποίηση του γυναικείου σώματος και κανονικοποίηση του φασισμού; Δεν είμαστε όλοι μαζί ούτε θα είμαστε…

#Eimasteoloimazi είναι το χάσταγκ που ακολούθησε τον καταιγισμό δημοσιεύσεων σκηνικών κακοποίησης, ψυχολογικής ή και σωματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο του θεάματος, με αφορμή την αποκάλυψη του βιασμού της Σοφίας Μπεκατώρου απ;o μεγαλοπάραγοντα της ομοσπονδίας της ιστιοπλοΐας.

Πριν συνεχίσω, να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε με τα θύματα χωρίς ναι μεν αλλά, όσα χρόνια και αν πέρασαν, ό,τι και αν πέρασαν. Μπορεί ο βιασμός να είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση απο ένα συνεχόμενο μπινελίκι και ψυχολογικό εξευτελισμό, όμως δεν το κάνει καθόλου λιγότερο σημαντικό. Ο καθένας/καθεμία μας μπορεί να κουβαλάει το δικό του σταυρό επ;i χρόνια και να ήρθε η στιγμή που έσκασε. Καλά κάνουν λοιπόν και μιλάνε.

«Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί»



«Και πριν την οικονομική κρίση το ελληνικό σύστημα υγείας ήταν προβληματικό. Η ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας από το 2010 έκανε ακόμα χειρότερη τη κατάσταση»,
γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Freitag σε άρθρο με τίτλο «Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί». Η εβδομαδιαία εφημερίδα σημειώνει: «Η λιτότητα έπληξε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και η υγεία. Οι μαζικές απολύσεις και η μείωση δαπανών την εποχή των μνημονίων περιορίζουν σήμερα την ευχέρεια κινήσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι κλίνες στις εντατικές διπλασιάστηκαν από σχεδόν 600 σε 1.200. Από αυτές οι 579 προορίζονται για ασθενείς με κορωνοϊό. Σύμφωνα ωστόσο με τα διεθνή στάνταρ η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει σήμερα, ανεξάρτητα από τη πανδημία, 3.500 κλίνες εντατικής θεραπείας.

Να συνδικαλιστές, να μάλαμα!

 



Ανακοίνωση με αφορμή τη μεταπήδηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ στην... προεδρία της ΟΚΕ

Με τον τίτλο «Να συνδικαλιστές, να μάλαμα!», το ΠΑΜΕ σχολιάζει σε ανακοίνωσή του τις εξελίξεις στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, μετά την εκλογή του προέδρου της, Γ. Πάιδα, στη θέση του προέδρου της περιβόητης ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή).

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΔΑΚΕ, μεταπήδησε στην προεδρία της ΟΚΕ, αυτού του εργαλείου του «κοινωνικού εταιρισμού», που όλα τα προηγούμενα χρόνια αξιοποιήθηκε για να «ντύνονται» όλες οι βάρβαρες αντεργατικές αλλαγές με τον μανδύα του «κοινωνικού διαλόγου», με τις ευλογίες των ηγεσιών του εργατοπατερισμού.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή της συνεδρίαση έκανε δεκτή την παραίτηση του Γ. Πάιδα από τη θέση του προέδρου. Ως προς τη συγκρότηση του νέου προεδρείου, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξει σε αποτέλεσμα και μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνει νέα συνεδρίαση. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, μέχρι τη συγκρότηση του προεδρείου την ευθύνη σύγκλησης και τον συντονισμό των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, ως προς τα θέματα λειτουργίας της ΑΔΕΔΥ, αναλαμβάνει με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και σύμφωνα με το καταστατικό ο πλειοψηφών σύμβουλος της 2ης σε δύναμη παράταξης, Δ. Μπράτης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤ Μαζική αγωνιστική «υποδοχή» σε κυβέρνηση και «χορηγούς»


Αποδομώντας το κυβερνητικό αφήγημα της «ενίσχυσης», οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τις ελλείψεις, διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

 

Από τη μαζική χτεσινή «υποδοχή» του πρωθυπουργού στο ΚΑΤ
Από τη μαζική χτεσινή «υποδοχή» του πρωθυπουργού στο ΚΑΤ
Με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας απάντησε το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου ΚΑΤ στην κυβερνητική φιέστα που πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας και εκπρόσωποι του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος». Οι εργαζόμενοι «υποδέχτηκαν» την κυβέρνηση με το κεντρικό σύνθημα: «Τις ΜΕΘ ανοίγουν οι υγειονομικοί και όχι οι "δωρεές" και οι "χορηγοί"», αναδεικνύοντας μαχητικά τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και συνολικά ένα δημόσιο σύστημα Υγείας αντάξιο των σύγχρονων αναγκών.

Η κυβερνητική φιέστα που στήθηκε χτες εξάλλου δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις: Χαρακτηριστικό είναι πως η «δωρεά» αφορά 30 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων λόγω της έλλειψης προσωπικού αναμένεται να ανοίξουν μόλις τα 5. Αυτό την ώρα που, όπως υπογραμμίζει η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΚΑΤ, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη»: «Τα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου ξεπερνούν τα 300. Για να λειτουργήσουν τα 30 κρεβάτια ΜΕΘ πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 120 νοσηλευτές. Το μόνο που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι η πρόσληψη 16 νοσηλευτών με σύμβαση ...ενός έτους, χωρίς προϋπηρεσία και εμπειρία σε ΜΕΘ, ενώ γίνεται λόγος για μετακινήσεις προσωπικού από την ήδη υποστελεχωμένη ΜΕΘ covid του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό της κοροϊδίας περί "αναβάθμισης του ΕΣΥ" είναι ότι ενώ χρειάζονται 120 νοσηλευτές, η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε ...70 και ήρθαν 16!»

Μπούμερανγκ

 


Οσοι καθημερινά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώνουν πως μια συνηθισμένη μέρα στους σταθμούς του μετρό, στους συρμούς και τα οχήματα των αστικών συγκοινωνιών είναι πάντα μια μέρα συνωστισμού. Μια μέρα με χιλιάδες επιβάτες να στριμώχνονται μέσα κι έξω από τα βαγόνια σε σταθμούς, σε λεωφορεία. Μια τέτοια μέρα ήταν η χτεσινή όπως δείχνει και η φωτογραφία στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μας.

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην αύξηση των κρουσμάτων, θα βρεις από κάτω τη μεγάλη συμμετοχή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στη διασπορά του ιού. Με τη συχνότητα των δρομολογίων να προκαλεί συνθήκες συγχρωτισμού σε αποβάθρες και οχήματα. Με τα σαρδελοκούτια να πάνε και να έρχονται σε ώρες αιχμής.

Αυτό δείχνουν και τα κρούσματα που καταγράφονται αυτές τις μέρες σε εργαζόμενους του Μετρό, αποκαλύπτοντας μια μεγάλη συρροή. Οπως έλεγε μάλιστα και ένας λοιμωξιολόγος σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, η αύξηση των κρουσμάτων «μπορεί να φτάσει το 200% αυτήν την εβδομάδα στην Αττική. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, υπάρχει εκτεταμένη οικονομική δραστηριότητα, μετακινήσεις στα ΜΜΜ»...