Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ποιος ρωτάει; Ποιος απαντάει;

Mε αφορμή τη «Θεματική Εβδομάδα» στα Γυμνάσια της χώρας 

 
      Με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού- Εξαρτήσεων και Έμφυλων Ταυτοτήτων κατά το Σχολικό έτος 2016-2017, θα θέλαμε να καταθέσουμε ορισμένες σκέψεις και ορισμένους προβληματισμούς.

      Δεν θα σταθούμε στην μεγάλη σημασία που έχει το περιεχόμενο της φετινής Θεματικής Εβδομάδας τόσο για τα παιδιά αυτής της ευαίσθητης ηλικίας (προεφηβεία, εφηβεία), όσο και για την ελληνική οικογένεια, την ελληνική κοινωνία. 

     Θα υπενθυμίσουμε όμως, ότι τα ζητήματα της εικόνας σώματος, των διατροφικών συνηθειών, της εικόνας εαυτού, της ταυτότητας φύλου, των εθιστικών συμπεριφορών, της χρήσης ουσιών, των κοινωνικών στερεοτύπων, της διαμεσολάβησης των ανθρωπίνων σχέσεων, της βίας, της κοινωνικής θέσης καιστάσης, των κοινωνικών ρόλων, της σχέσης εαυτού, εαυτού και άλλου… είναι άμεσο αποτέλεσμα των συνθηκών, των υλικών όρων μέσα στους οποίους υπάρχουν οι άνθρωποι και σε σχέση με τους οποίους αλληλεπιδρούν.

     Για αυτό το λόγο, οι καπιταλιστικές σχέσεις παράγωγης, είναι καθοριστικές στην διαμόρφωση της κοσμοαντίληψης, της αντίληψης, της αυτοαντίληψης, της κυρίαρχης νοοτροπίας. Δεν είναι η συνείδηση που καθορίζει  το κοινωνικό Είναι. Το κοινωνικό Είναι καθορίζει τη συνείδηση.

Κάλεσμα σε έκτακτη Γενική Συνέλευση ΤΕΤΑΡΗ 08/02/2017




Συναδέλφισσες Συναδελφοι  Συνταξιούχοι


     Η επιμονή της Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και να συζητήσει μαζί του για τα προβλήματα των συνταξιούχων, απέδωσε καρπούς μετά και την μεγαλειώδη Πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη 2016.

    Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 20/01/2017, η Συντονιστική Επιτροπή ανέλυσε όλα τα προβλήματα των πολύπαθων συνταξιούχων και απαίτησε λύσεις σε αυτά  όπως πχ. την αποκατάσταση των συντάξεων, την 13η και 14η σύνταξη, το ΕΚΑΣ, την ανακεφαλαιωποίηση των Ταμείων, τα προβλήματα υγείας και περίθαλψης και άλλα. Εξέφρασε παράλληλα προς τον πρωθυπουργό την έντονη ανησυχία της για το μέλλον των συντάξεων.

     Η Διοίκηση του Σωματείου μας εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι οι αγώνες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Τέτοια «κεκτημένα»...


Στα ψιλά πέρασε η «Αυγή» την έκθεση της ΕΚΤ που δίνει «γραμμή» για γενίκευση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Βεβαίως, για μια ακόμα φορά, δεν απέφυγε την ωραιοποίηση, αφού αυτό που είδε είναι απλά «συστάσεις» και όχι η διακηρυγμένη στρατηγική του κεφαλαίου μέσω των θεσμών του στην ΕΕ. Επίσης, ενώ η έκθεση της ΕΚΤ είναι σαφής ως προς τις στοχεύσεις της για μειώσεις μισθών, στο σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προτιμά τη φράση «προσαρμογή των μισθών», πλην μιας μόνο πιο συγκεκριμένης αναφοράς... Είναι κι αυτό μια ένδειξη «συνέπειας» του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από τόση μάχη για την υπεράσπιση του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», κρίμα θα ήταν να το τσαλακώσει. Με το περιεχόμενο αυτού του «κεκτημένου» να αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά, θα είχε ενδιαφέρον να απαντηθεί από την «Αυγή»: Ποιος λέει αλήθεια; Ο ΣΥΡΙΖΑ που το υπερασπίζεται ή η ΕΕ που ξεκαθαρίζει ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν έχουν «μέλλον»; Τέτοια «κεκτημένα» δεν είναι για υπεράσπιση αλλά για ανατροπή, μαζί με τους υπερασπιστές τους.

Η Ελληνίδα αγρότισσα και τα «χρυσά κουτάλια» της ΕΕ


 
 
Της Κάλι Καρά 902gr

Για την Ελληνίδα αγρότισσα τη ξεχασμένη αυτή γυναίκα της ελληνικής υπαίθρου από όλους τους διαχειριστές της καπιταλιστικής ανάπτυξης για δεκαετίες πριν την ενοποίηση της Ευρώπης, ήρθε η πολιτική της ΕΕ στον αγροτικό τομέα και η Κοινή Αγροτική Πολιτική να την αποτελειώσει με την αριστεροδεξιά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έχει επιφορτιστεί να αποτελειώσει την βρώμικη δουλειά, τη συγκέντρωση της αγροτικής γης-παραγωγής-τυποποίησης-εμπορίας σε όλο και λιγότερα χέρια, με τη στολή παραλλαγής της αριστεροσύνης.

Σήμερα, πιθανόν να έχει ελαττωθεί ο αναλφαβητισμός στις γυναίκες της υπαίθρου, να μην γεννάνε στα χωράφια. Όμως το μικρό αγροτικό νοικοκυριό της βρίσκεται έρμαιο της ασυδοσίας βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, μεγαλομεσαζόντων, όπως οι πρώην συνεταιριστικές ενώσεις και οι σύγχρονες ανάγκες της πεταμένες στον Καιάδα.