Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Αυτός ο μικροαστός…


Σε είχα γνωρίσει εδώ και χρόνια, όταν στα χρόνια της πλασματικής ευμάρειας, με χλεύαζες, όταν διαδήλωνα και κατέβαινα σε πορείες.
Σε θυμάμαι που αγόραζες τα καλά “χαρτιά” του χρηματιστηρίου και μου έλεγες, παίξε και εσύ και άσε τις αγωνίες σου για τον κόσμο, αυτά ανήκουν σε άλλη εποχή και ότι είμαι ξεπερασμένος.
Φώναζες όταν οι αγρότες έστηναν μπλόκα στους δρόμους και έλεγες όλοι ζουν τεμπέλικα με τις επιδοτήσει ς, έχουν 2 με 3 αυτοκίνητα, τζιπ και ζούνε παρασιτικά με κονδύλια της Ε.Ε.  Άσχετα αν οι περισσότεροι ήταν φίλοι σου.
Ενίοτε τους θαύμαζες κιόλας για τον γρήγορο και “έξυπνο” πλουτισμό κάποιων, πίνατε και κάνα 2 φιάλες ουίσκι σε κάποιο μπουζουξίδικο  και έπαιρνες την γραμμή ποιον γαλαζοπράσινο βουλευτή να ψηφίσεις.

Και ας είναι η πλειοψηφία των αγροτών – κτηνοτροφών παραγωγών, καλλιεργητών, με 20 και 30, 40, 50 στρέμματα, 100, 200, 300 ζώα, στοχοποιημένοι από την Ε.Ε για το ξεκλήρισμα και τον αφανισμό τους. Εσύ έλεγες όλοι το ίδιο είναι.

Δεδομένα


Τη μια μέρα ο κυβερνητικός Τύπος αφιέρωνε ολόκληρες σελίδες στο «σορτάρισμα» και την «κερδοσκοπική επίθεση» στις μετοχές των τραπεζών, διαβεβαιώνοντας ότι καμία σχέση δεν έχουν όλα αυτά με την πραγματική κατάσταση των τραπεζικών ομίλων και της οικονομίας, και την επομένη οι μετοχές των τραπεζών κατρακυλούσαν ξανά, με αφορμή αυτήν τη φορά και τις πολύ σοβαρές εξελίξεις στην Ιταλία. Η κυβερνητική - και όχι μόνο - επιχείρηση εφησυχασμού έχει πολύ κοντά ποδάρια. Οσο κι αν κάνουν κάποιοι ότι «ανακαλύπτουν την Αμερική» και το πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός εντός και εκτός χρηματιστηρίων, όσο κι αν το «έργο» έχει πολλά επεισόδια ακόμα, δεδομένες είναι οι μεγάλες δυσκολίες των τραπεζικών ομίλων να «ξεφορτωθούν» τα «κόκκινα» δάνεια - επί της ουσίας απαξιωμένο κεφάλαιο - ώστε να επιτελέσουν το «ρόλο» τους, τροφοδοτώντας με φτηνό χρήμα τον νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας. Δεδομένο και ότι ο τραπεζικός τομέας είναι στο επίκεντρο μεγάλων ανταγωνισμών, με προεκτάσεις που δεν αφορούν μόνο την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, αλλά και το ιμπεριαλιστικό «μπρα ντε φερ» στην περιοχή, όσο και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στην Ιταλία. Οπως δεδομένο θα πρέπει να θεωρεί ο λαός ότι με κάθε μέσο - είτε με ένταση των εκβιασμών, των πιέσεων και των πλειστηριασμών, είτε ακόμα και με κούρεμα καταθέσεων, όπως έχει ήδη αρχίσει να διαρρέεται από αστικά επιτελεία - θα προσπαθήσουν να φορτώσουν σ' αυτόν τα «σπασμένα» των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων. Στο χέρι του είναι να μην το επιτρέψει.

Μαχητική συγκέντρωση των συνταξιούχων στο Άγαλμα του Βενιζέλου (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Μαχητική συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 9 Οκτώβρη συνταξιούχοι όλων των Ταμείων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις. 

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Χρήστος Σαλονικιός πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, ο Θεόδουλος Ταπανίδης πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Θεσσαλονίκης και η Άννα Βουδούρη αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Εύφλεκτο υλικό στα Βαλκάνια


Από τη συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Βούτσιτς
Copyright 2018 The Associated
Από τη συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Βούτσιτς
Μια σειρά δηλώσεις Ευρωπαίων και ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων, στο φόντο των τελευταίων εξελίξεων στη Βαλκανική, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η κατάσταση στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία, και ότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη, μπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς. Μιλώντας στο αυστριακό κοινοβούλιο την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια, αν δεν προχωρήσει η ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ. Οπως είπε, «αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (...) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990 (...) Το έδαφος είναι ακόμη εύφορο για συγκρούσεις στην περιοχή». Βέβαια, ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσιάζει την πραγματικότητα «με το κεφάλι κάτω», λέγοντας ότι η ειρήνη στη Βαλκανική περνάει μέσα από την «ευρωατλαντική της ολοκλήρωση», αφού αυτός ο επιθετικός σχεδιασμός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι σε ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία, είναι που οξύνει τις αντιθέσεις και πυροδοτεί επικίνδυνες εντάσεις.

Αγκαλιά γαλαζοπράσινοι και ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ ενάντια στις ταξικές δυνάμεις για να διατηρήσουν τους νόθους συσχετισμούς


Αντιδράσεις στην παρουσία της αστυνομίας στο συνέδριο του ΕΚ Κατερίνης Αντιδράσεις στην παρουσία της αστυνομίας στο συνέδριο του ΕΚ Κατερίνης

Σε απίστευτη κατρακύλα έχει οδηγηθεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, προκειμένου να αποκλείσει τις ζωντανές δυνάμεις του κινήματος από τις αρχαιρεσίες σωματείων και εργατικών κέντρων, για να διατηρήσει τους νόθους συσχετισμούς που θα του επιτρέψουν να κρατήσουν εγκλωβισμένο το συνδικαλιστικό κίνημα στη γραμμή της υποταγής στις επιδιώξεις των εργοδοτών.

Εκφράσεις αυτής της κατρακύλας είναι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας και στο Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, όπου αγκαλιά οι εργατοπατέρες ανεξαρτήτου χρώματος (γαλαζοπράσινοι και ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) έχουν επιδοθεί σε μια επιχείρηση αποκλεισμού των εκπροσώπων των ταξικών δυνάμεων.

Στην Κατερίνη, αν και η θητεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης έχει λήξει ήδη από τις 3 Οκτώβρη, η ΠΑΣΚίτικη πλειοψηφία συνεχίζει την προσπάθεια να διεξάγει το νόθο συνέδριο που θα της επιτρέψει τον εκ νέου έλεγχο της διοίκησης, αποκλείοντας τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πιερίας «Πρωτοπορία».

«Μάχες» για το κεφάλαιο


   Πηγή: Eurokinissi

«Μάχη για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας της εργασίας» και «για την ενίσχυση των ασθενέστερων». «Μάχη για προσέλκυση επενδύσεων», για νέο «παραγωγικό πρότυπο», για τη «δίκαιη ανάπτυξη»... «Μάχη» και για την «εδραίωση της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου»...

Αυτό είναι το ...«πακέτο μαχών» που δίνει η κυβέρνηση, προπαγανδίζοντας τις επιτυχίες της. Για το λαό, όμως, αυτές οι «μάχες» συνθέτουν το τρίπτυχο της κοροϊδίας: Κάλπικες προσδοκίες για δήθεν οφέλη από την καπιταλιστική ανάκαμψη, εφησυχασμός γύρω από την εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και «τα κεφάλια μέσα» για να μην επιστρέψει ο εφιάλτης της κρίσης...

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι εργαζόμενοι καλούνται «να πληρώσουν τη νύφη» σε όλα τα παραπάνω μέτωπα. Ετσι, η «ανάκτηση της αξιοπρέπειας της εργασίας», που διαφημίζει η κυβέρνηση, για τους εργαζόμενους σημαίνει διαιώνιση του αντεργατικού μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου.