Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Εγκαινίασαν κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς προσωπικό

 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αγωνιστική διαμαρτυρία υγειονομικών με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια

 

Από τη διαμαρτυρία έξω από το νοσοκομείο
Από τη διαμαρτυρία έξω από το νοσοκομείο
Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης «τσαλάκωσαν» τη φιέστα που προσπάθησε να στήσει η κυβέρνηση, με αφορμή τα εγκαίνια της κινητής ΜΕΘ με 18 κλίνες, δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».

Το Σάββατο 24/4, «υποδέχθηκαν» αγωνιστικά τον πρωθυπουργό που παραβρέθηκε στα εγκαίνια και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, που ανέλαβε να κρατήσει μακριά από την είσοδο του νοσοκομείου τους συγκεντρωμένους υγειονομικούς. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ σε συμμετοχή κάλεσαν η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και η ΕΔΟΘ.

Οι 18 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ δεν λειτούργησαν ούτε χτες αφού δεν υπήρξε πρόβλεψη για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού που θα τις στελεχώσει. Ετσι το νοσοκομείο ξεκίνησε την εφημερία του με όλες τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Η διοίκηση του νοσοκομείου σχεδιάζει να τις βάλει σε λειτουργία με μετακινήσεις προσωπικού, αποδυναμώνοντας άλλες μονάδες, ήδη υποστελεχωμένες, μέχρι ...να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη 10 θέσεων ιατρικού και 45 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού.

Κατοχυρώνει τους εξευτελιστικούς μισθούς και την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

 

ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

Το υπόμνημα που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή

 

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
«Επιπλέον κρίκο στην αλυσίδα των αντεργατικών ανατροπών» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ με υπόμνημα που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, στη Βουλή, την Οδηγία που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για επαρκείς κατώτατους μισθούς» στην ΕΕ. Το υπόμνημα κατατέθηκε στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση που είχε γίνει στις 22 Μάρτη και την τοποθέτηση εκεί του βουλευτή του Κόμματος Χρ. Κατσώτη.
 
Το κείμενο του υπομνήματος

«Η τοποθέτηση του ΚΚΕ επί της πρότασης Οδηγίας COM (2020) 682/final/28.10.2020, για "επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση": Στην κοινή συνεδρίαση των μελών της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων (22.3.2021), ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στην τοποθέτησή του κατέθεσε τις θέσεις του ΚΚΕ για την πρόταση Οδηγίας για "επαρκείς μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Με βάση τα κείμενα της ΕΕ και επί του σχεδίου γνώμης που δόθηκε στα μέλη των επιτροπών, το ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

Η Οδηγία δεν επιφέρει καμία θετική αλλαγή για τους εργαζόμενους στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, όπως διαμορφώθηκε με τη Συνθήκη της Μάαστριχτ και εξειδικεύτηκε με τη "Λευκή Βίβλο".

«Παροχές» και ανάγκες

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Associated Press

 

«Στήριξη των νέων»: Μια τέτοια, κάλπικη διάσταση επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στο σχεδιασμό «συμμετοχής» της νέας γενιάς στην «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας. Και μπορεί να είναι η νεολαία εκείνη που κατά κύριο λόγο θα φορτωθεί την κλιμάκωση της βαρβαρότητας για να γίνει «πιο ανταγωνιστική», για να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όμως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή και το «χρύσωμα» του χαπιού...

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα «ενίσχυσης» της νεολαίας, που περιλαμβάνουν επιδοτήσεις «εισιτηρίων για παρακολούθηση πολιτιστικών δράσεων» και για «πρόσβαση στον τουρισμό», voucher για αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, προγράμματα κατάρτισης με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες, επιδότηση εισφορών (προς την εργοδοσία προφανώς) και «πιστοποίηση δεξιοτήτων» σε στρατευμένους.

Και μόνο που όλα τα παραπάνω συνδέονται με τους στόχους «ανθεκτικότητας» της καπιταλιστικής οικονομίας, γίνεται σαφές ότι οι όποιες παροχές θα απέχουν χιλιόμετρα από την ικανοποίηση των πραγματικών σύγχρονων αναγκών της νεολαίας. Των αναγκών, που προκύπτουν από την ίδια την κοινωνική εξέλιξη, για απρόσκοπτη πρόσβαση στον Πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, στον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, ή για την κατοχύρωση των διακοπών ως δικαιώματος για όλους. Πολύ περισσότερο, για σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα, για δωρεάν σπουδές σε σύγχρονα πανεπιστήμια, για μόνιμη και σταθερή δουλειά.